LOGO CAIB
6 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Salut Pública comença a distribuir 10.600 vacunes tetravalents contra el meningococ dels grups ACWY NNota Informativa

Foto de noticia

Salut Pública comença a distribuir 10.600 vacunes tetravalents contra el meningococ dels grups ACWY

Per primera vegada, i seguint l’actualització del calendari de vacunació infantil, s’aplicarà aquesta vacuna als nins i nines de 12 anys

La Direcció General de Salut Pública i Participació ha començat a distribuir les 10.600 dosis de vacunes tetravalents contra el meningococ dels grups ACWY i els pròxims dies ja es podran començar a vacunar tots els menors nascuts l’any 2007.  La setmana que ve ja estaran disponibles en els centres de salut i unitats bàsiques de la comunitat i es podran començar a administrar.

Es tracta d’una mesura que arriba després que, enguany, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut decidís substituir la vacuna contra el meningococ C (MC) a l’edat de 12 anys per la vacuna antimeningocòccica tetravalent (MACWY). Als nins i nines de 12 anys que ja hagin rebut la dosi de la vacuna monovalent contra el meningococ del grup C que els corresponia se’ls ha d’administrar també la tetravalent, deixant un interval d’un mes entre ambdues.

La Ponència de Programa i Registre de Vacunacions que assessora la Comissió Nacional de Salut també va recomanar fer un rescat dels menors de fins a 18 anys d’edat i, per això, a principis de 2020 es farà una nova compra de devers 30.000 dosis per vacunar tots els adolescents. Aniran destinades a vacunar durant els propers dos anys a tots els nascuts entre 2001 i 2006, a més dels de 2008, als quals ja els correspon per calendari ordinari.

La tetravalent és una vacuna conjugada i immunitza contra el meningococ de 4 grups: A,  C, W-135 i Y. Les Balears, com la resta de comunitats, ja immunitza tots els infants contra un d’aquests grups, el C —el més freqüent entre la població infantil— i per això ja s’inclou en el calendari de vacunació (recomanada a l’edat de 4 i 12 mesos). A partir d’ara, però, se substitueix la tercera dosi prevista per als 12 anys per la vacuna tetravalent per fomentar així la immunització de grup, ja que s’ha comprovat que els adolescents, tot i que no desenvolupin la malaltia, sí que poden ser portadors dels diferents grups del virus.