LOGO CAIB
Contingut
25 abril 2022Presidència

La presidenta Armengol i la consellera de la Concha inauguren el XIV Congrés Internacional d’Agricultura Ecològica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i la consellera de la Concha inauguren el XIV Congrés Internacional d’Agricultura Ecològica

Armengol: «Tenim clar des del començament que hem d’apostar perquè el nostre sector primari sigui referent»

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, han inaugurat aquest dilluns el XIV Congrés Internacional d’Agricultura Ecològica, que se celebra entre avui i dimecres a la UIB per tractar sobre l’emergència climàtica i la sobirania alimentària.

El Congrés, que enguany coincideix amb el trentè aniversari de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica, també analitzarà les polítiques públiques, els factors que limiten la producció ecològica (com l’escassetat d’aigua o l’accés a la terra), les experiències que poden contribuir al canvi o les possibilitats d’un turisme de proximitat connectat amb l’agroecologia.

Durant la seva intervenció, la presidenta ha agraït «la immensa tasca» de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica en la defensa, des de fa dècades, de qüestions que avui en dia «són a l’ordre del dia». Armengol ha explicat que «en aquesta Comunitat teníem molt clar des del començament que havíem de fer compatible una sostenibilitat econòmica, amb una de social i una d’ambiental», motiu pel qual durant la legislatura passada es va aprovar una llei agrària «que defineix el sector primari com a estratègic», però no només: «hem de modificar qüestions fonamentals del nostre model econòmic, apostar perquè el nostre sector primari sigui referent», ha afirmat, i per això s’estan «normativitzant» alguns aspectes transformadors, com la normativa turística, que és «la primera llei econòmica que posa l’accent en la lluita contra el canvi climàtic».

Per la seva banda, la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha destacat «el creixement exponencial de l'agroecologia a totes les Balears, en hectàrees de cultius, en el nombre de joves i dones que s'incorporen, i l'augment en comercialització». Ha remarcat també la relació entre una bona alimentació, amb aliments frescs i propers, amb la salut. «Volem una alimentació adequada per a tot el conjunt de la població, també amb productes ecològics, i no només a la franja de més poder adquisitiu», ha explicat.

A l’acte d’inauguració també hi han assistit el rector de la UIB, Jaume Carot; la presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica, Concha Fabeiro, i el professor de Fisiologia Vegetal i organitzador del Congrés, Jaume Vadell.

Les Illes Balears són la quarta comunitat de l’Estat amb més superfície agrària útil destinada a l’agricultura ecològica, un 16,4 %, i és un espai en expansió: entre el 2020 i el 2021 va créixer un 5,1 %. Gràcies a aquest augment de la superfície destinada a agricultura ecològica, l’Arxipèlag avança per assolir l’objectiu marcat per la Unió Europea d’arribar a un 25 % l’any 2030. També s’han incrementat els operadors i ja hi ha 77 comerços a les Illes Balears que comercialitzen productes ecològics.

A més, mentre que els joves només són titulars del 6,8 % de les explotacions, en el cas de les ecològiques aquest percentatge s’incrementa fins al 23,3 %, la qual cosa demostra l’interès de les noves generacions del sector primari pel producte ecològic i la conscienciació envers la sobirania alimentària, el quilòmetre zero i l’emergència climàtica.