21 novembre 2022 Presidència

La presidenta del Govern visita el nou servei d’hemodiàlisi de Formentera, que comença a funcionar avui NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta del Govern visita el nou servei d’hemodiàlisi de Formentera, que comença a funcionar avui

\ Francina Armengol també ha visitat les obres de la nova base del SAMU061, que estaran enllestides en un any

\ L’Hospital de Formentera va incrementar el 2021 un 10 % les consultes externes i un 26 % les intervencions quirúrgiques

 

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat el nou servei d’hemodiàlisi de Formentera, que ha començat a funcionar avui a l’illa. Es tracta d’un nou servei de l’hospital de dia, ubicat en un espai de 50 metres quadrats, i que s’ha posat en funcionament amb quatre llocs d’hemodiàlisi i una nova planta d’aigües. En total, el Govern ha fet una inversió de prop de 600.000 euros per posar en marxa aquest servei, dels quals 400.000 euros corresponen a la inversió en la dotació tècnica i la resta a contractació de personal per poder dur-lo a terme.

Per poder posar-lo en marxa, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va ampliar la plantilla mèdica del Servei de Nefrologia amb la contractació d’un cinquè nefròleg, la qual cosa va permetre al servei desplaçar un dels especialistes a Formentera per dur-hi a terme els tractaments d’hemodiàlisi. Amb la posada en marxa d’aquest servei els pacients formenterencs, tres en aquests moments, no hauran de desplaçar-se fins a l’Hospital Can Misses per rebre el tractament d’hemodiàlisi. Això suposarà evitar prop d’un miler de trasllats l’any.

Durant la presentació, la presidenta ha afirmat que «la inversió que es fa en salut des de l'any 2015 ha anat creixent exponencialment, fet que reflecteix un compromís amb la millora de la salut i la prevenció de les malalties per part del Govern». Francina Armengol ha recordat que «tenim ben present el que significa la triple insularitat i, per això, tenim una estratègia per desplaçar especialitats i evitar que el pacient s'hagi de moure d'illa que ja ha evitat 7.000 desplaçaments».

 

Nova base del SAMU061 per 2,8 M€

Francina Armengol, així mateix, ha presentat la nova base operacional del Servei de Emergències Mèdiques d’Urgències (SAMU061) a Formentera, després de l’autorització del Consell de Govern a la contractació de les obres de construcció per un valor estimat de 2.771.290,89 euros, una vegada que l’Oficina Tècnica de Supervisió del Servei de Salut va mostrar la seva conformitat amb el projecte d’execució prèviament supervisat.

El Govern ha iniciat les obres d’aquesta base just coincidint amb la decisió de prestar aquest servei, per primera vegada a l’illa, de manera permanent. Fins l’any passat, Formentera comptava amb una ambulància de suport vital avançat només durant els mesos d’estiu (que donava servei juntament amb l’ambulància de suport vital bàsic, que roman a l’illa tot l’any). A partir d’aquest mes de setembre els reforços del 061, inclosa l’ambulància SVA, es mantenen durant tot l’any per atendre les necessitats de la població de Formentera.

Les obres de construcció s’han iniciat a principis d’aquest mes de novembre. D’aquesta manera, està previst que la nova base entri en servei en el termini d’un any (finals de 2023) i, a més, la nova instal·lació estarà situada devora l’hospital.

Així ho ha manifestat la presidenta, acompanyada per la presidenta del Consell Insular de Formentera, Ana Juan, i el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino. A l’acte, també hi eren presents la gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, i el gerent del 061, Eloy Villalba.

Francina Armengol ha celebrat que s'hagin iniciat les obres de la nova base del 061 i les ha definit com a «reivindicació històrica» que permetrà oferir els millors recursos als professionals «que treballaran tot l'any en les instal·lacions».

Per la seva part, la presidenta del Consell, Ana Juan, ha destacat que amb l’inici del servei d’hemodiàlisi i la base del 061 «es tanquen dues demandes històriques de la societat formenterera que demostren que continuam complint els objectius i els compromisos adquirits». Ana Juan, a més, ha assenyalat que «són dos serveis essencials que enforteixen la sanitat pública a Formentera».

El projecte arquitectònic l’ha dissenyat l’equip de professionals de l’oficina d’arquitectura del Servei de Salut, format per David Bravo i Toni Abril, que s’han encarregat de presentar el projecte a les autoritats a través d’una maqueta.

Durant la visita, s’ha enterrat una càpsula del temps amb fets significatius de l’Hospital de Formentera per honorificar la presentació de la nova base del 061.

La base de nova creació tindrà una superfície de 890 m2 dividits en dues plantes connectades internament, una planta baixa de 605 m2 i la planta primera de 285 m2, i un aparcament per a ambulàncies amb capacitat per a quatre vehicles.

La nova instal·lació comptarà amb tres recursos de guàrdia:

  • La Unitat de Suport Vital Bàsic (USVB).
  • La Unitat de Suport Vital Avançat (USVA).
  • La Unitat de Transport Sanitari no Urgent (UTSNU).

El nombre de professionals en trànsit serà de cinc, amb possibilitats d’ampliació, atesa la sensibilitat especial pel que fa a les cobertures de recursos humans ubicats a l’illa de Formentera.

 

Més serveis a Formentera

El Govern avança així en les millores projectades en l’Àrea de Salut de l’illa de Formentera. Els darrers anys s’han incorporat professionals i serveis per reduir el nombre de trasllats a l’illa d’Eivissa per rebre assistència sanitària. Entre d’altres, gràcies a la incorporació de nous serveis a Formentera amb professionals que periòdicament es desplacen des de Can Misses (otorrinolaringologia, psiquiatria, odontologia, neurologia, endocrinologia, pediatria, dermatologia, servei digestiu, reumatologia, cardiologia, psicologia, oncologia, rehabilitació i urologia), s’han evitat al voltant de 7.000 trasllats des del 2015.

Aquests serveis, amb professionals compartits amb Can Misses, es completen amb els que ja s’ofereixen amb treballadors propis de l’Hospital de Formentera, com són els d’urgències, cirurgia, traumatologia, ginecologia, obstetrícia, farmàcia, anestèsia, medicina interna, pediatria i fisioteràpia.

Gràcies a aquestes noves incorporacions, l’activitat a l’Hospital de Formentera es va incrementar el 2021 en comparació amb el 2020. Concretament, l’any passat es varen fer 10.009 consultes externes, un 10 % més que el 2020, i es varen fer 230 intervencions, un 26 % més que l’any anterior.