LOGO CAIB
8 gener 2021 Presidenta

COVID-19: El Govern reforça les mesures per frenar els contagis de COVID-19 a Mallorca davant l’increment de casos i la situació de risc extrem NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern reforça les mesures per frenar els contagis de COVID-19 a Mallorca davant l’increment de casos i la situació de risc extrem

\ Se suspèn l’activitat de cafeteries, bars i restaurants, els quals, no obstant això, sí que podran fer menjar per emportar i per enviar-ne a domicili

\ Es clausuren les zones de les grans superfícies que no estiguin dedicades a productes d’alimentació i higiene essencials

 

El Govern de les Illes Balears reforçarà les mesures per frenar la propagació dels contagis de COVID-19 a Mallorca a partir de la setmana que ve. Així ho han explicat avui la portaveu de l’executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, després de la reunió que han mantingut amb la Mesa de Diàleg Social per fer seguiment de la situació de la pandèmia. El Consell de Govern aprovarà dilluns aquestes restriccions, que afecten l’activitat de restauració, la comercial i els gimnasos, i que entraran en vigor el 12 de gener.

Costa ha explicat que aquestes limitacions responen a l’evolució desfavorable que han experimentat els darrers dies els indicadors epidemiològics, que situen les Illes Balears en situació de risc extrem, i a la necessitat de tallar els contagis i preservar la capacitat de resposta del sistema sanitari. Cal assenyalar que actualment a Mallorca hi ha 90 pacients amb COVID-19 a les UCI i més de 300 ingressats a planta i els hospitals de Son Espases, Son Llàtzer i Comarcal d’Inca han hagut de reduir l’activitat quirúrgica en previsió dels possibles ingressos, atesa l’evolució de la incidència de casos.

En aquest sentit, pel que fa a les dades epidemiològiques, a dia d’avui totes les illes se situen per damunt dels 60 casos per 100.000, que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties considera el llindar a partir del qual un territori es troba en situació de risc. Mallorca és la que es troba en una situació pitjor i, amb una IA14 de 608,46 per 100.000 habitants, multiplica per 10 el límit esmentat. En el conjunt de les Illes la IA14 de és de 574,53 per 100.000 habitants.

Per aquest motiu, i a l’espera de l’informe definitiu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties, s’ha considerat adequat reforçar les limitacions a Mallorca, que es troba en nivell 4 d’alerta amb toc de queda a les 22.00 hores, sobretot per evitar aquelles activitats que poden provocar aglomeracions o situacions en les quals no es respectin de manera correcta les normes i recomanacions per prevenir els contagis.

Concretament, s’ha considerat oportú i proporcionat suspendre l’activitat de cafeteries, bars i restaurants, que només podran fer servei a domicili i menjar per emportar.

Pel que fa a l’activitat comercial, les grans superfícies (comerços de més de 700 metres quadrats) hauran de romandre tancades, excepte els supermercats. El petit comerç, no obstant, continua com fins ara, amb la capacitat del 30% i el tancament a les 20.00 hores.

Així mateix, se suspèn l’activitat de gimnasos i spas.

Les mesures es detallaran en l’acord de Consell de Govern que s’aprovarà dilluns; entraran en vigor dimarts i seran vigents 14 dies, fins al 26 de gener.

Intervenció dels llits de les clíniques privades i crida a la responsabilitat

El Govern continua avaluant dia a dia els diferents indicadors epidemiològics i assistencials per tal de poder avançar-se a les necessitats mitjançant mesures que limitin la possibilitat de contagi, com les que s’han avançat avui, i preparant el sistema sanitari perquè pugui donar resposta efectiva a la pandèmia. Respecte a aquest punt, Gómez ha explicat que l’executiu està garantint l’assistència sanitària i, a més, ha anunciat que, d’acord amb les clíniques privades, està previst intervenir una part dels seus llits per poder tenir-ne més en reserva.

D’altra banda, davant la situació d’extrema gravetat en què es troba Mallorca, el Govern insta la població a reduir la mobilitat al màxim i a dur a terme exclusivament les activitats essencials. Igualment, es demana que la ciutadania romangui a casa a partir de les 20.00 hores, limiti al màxim els contactes socials i compleixi amb totes les mesures preventives per evitar emmalaltir.

Tant la consellera Costa com Gómez han apel·lat a la «prudència, responsabilitat i solidaritat» cap a les persones amb qui convivim i han recordat que en aquestes circumstàncies s’han de descartar totes les celebracions i els esdeveniments populars.

Han insistit a fer un esforç extraordinari ara que ja ha començat la vacunació i han recordat que aquesta setmana finalitza la primera dosi a les residències de gent gran i la que propera començarà la vacunació del personal sanitari.

Finalment, les conselleres han agraït la col·laboració dels agents socials, la comprensió i el suport davant les mesures dirigides a protegir la població.