LOGO CAIB
Contingut
22 octubre 2020Presidenta

Les Balears fan efectiu el traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània a Occitània NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Balears fan efectiu el traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània a Occitània

Durant l’acte, la presidenta Armengol ha fet balanç dels vint mesos de presidència balear

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha encapçalat l’acte de traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) a Carole Delga, presidenta de la Regió d’Occitània. A l’acte han participat també la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; el conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé Barril, i el vicepresident de la Regió d’Occitània, Guillaume Cros. 

Durant l’acte, la presidenta ha fet balanç dels divuit mesos de presidència balear i ha destacat la forma «ràpida i àgil» en què la institució va reorientar el seu pla d’acció per fer front a la nova realitat derivada de la COVID-19 i per «superar el context de greu crisi social i econòmica en què els territoris que la formen es varen veure immersos». Aquest pla, com ha explicat Armengol, es nodreix amb el fons extraordinari de suport COVID-19 i té un pressupost de 700 mil euros. 

Armengol ha explicat que les estructures regionals s’han mostrat eficients per donar resposta a la situació sobrevinguda i per això és important «que ens interroguem sobre quina estratègia volem seguir». En aquest sentit, ha recordat que durant aquest període de presidència balear s’ha treballat en un nou full de ruta de l’Euroregió, alineat amb les prioritats de la Unió Europea i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb la finalitat que «la Mediterrània esdevingui així una prioritat geoestratègica de la nostra acció i especialment amb vista a les crisis sanitàries, econòmiques i mediambientals que centraran la nostra atenció».

La presidenta també ha volgut agrair la feina de l’equip de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, de les comissions sectorials i dels seus predecessors, que han aconseguit que l'Euroregió  «sigui avui una realitat consolidada i respectada en el marc de la cooperació territorial europea».

En un context més ampli, l’EPM ha seguit desenvolupant el seu posicionament a escala europea, entre d’altres, a través de la tasca realitzada amb els seus socis de MedCoopAlliance, aliança de cooperació a l'àmbit de la conca Mediterrània, i de nous projectes europeus com PSAMIDES, per exemple, que s’emmarca en el programa MED, i l’objectiu del qual és optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans mitjançant la implantació d’eines innovadores. 

L’Euroregió Pirineus Mediterrània

L'Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) és un projecte polític de cooperació territorial nascut l’any 2004 amb el suport de la Unió Europea. Actualment en són membres la Regió d’Occitània, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, que n’ha exercit la presidència rotatòria des del febrer del 2019 fins al 22 d’octubre del 2020. 

L'EPM té com a propòsit la consolidació de la influència de les regions membres en l'escenari europeu, contribuir activament en les seves polítiques i ser capaç de mobilitzar-se respecte als fons europeus a favor dels seus territoris.