1 febrer 2021 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: La presidenta Armengol i el president Marí signen el conveni d’ajuts per als sectors més afectats per la pandèmia a Eivissa per un valor de 4,7 milions d’euros NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: La presidenta Armengol i el president Marí signen el conveni d’ajuts per als sectors més afectats per la pandèmia a Eivissa per un valor de 4,7 milions d’euros

Els ajuts seran de 1.500 € per centre de treball i mes durant un període de tres mesos sempre que es mantenguin les restriccions

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, avui han signat el conveni que ha de permetre destinar 4,7 milions d’euros a les empreses i els professionals d’Eivissa més afectats per les restriccions sanitàries mitjançant una convocatòria d’ajuts. Cadascuna de les administracions aportarà 2,38 milions d’euros.

Aquest conveni respon al pla d’acompanyament per als sectors més afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia, que té un valor global de 103, 5 milions d’euros. Un dels eixos del pla són els ajuts directes per als sectors més afectats, en què s’emmarca aquest conveni.

Armengol ha agraït la capacitat de treball conjunt tant del Consell Insular d’Eivissa i com dels principals agents socials, que han permès respondre amb una «convocatòria ràpida que facilitarà al màxim la tramitació» per tal d’arribar ràpidament als sectors més afectats.

La presidenta ha explicat que «paral·lelament a les mesures que hem de prendre per salvar vides, treballam per ajudar i donar suport econòmic a les empreses més afectades», i ha avançat que en el cas d’Eivissa, a més dels 4,7 milions establerts per conveni amb el Consell, el fons mixt entre el Govern, el Consell i els ajuntaments suposarà l’arribada de fins a 4,2 milions d’euros més en ajuts per a les empreses afectades.

Vicent Tur, president del Consell Insular d’Eivissa, ha destacat l’agilitat que han mostrat les dues administracions per tal de formalitzar el conveni i convocar els ajuts, i ha explicat que paral·lelament a aquesta convocatòria s’elabora un estudi de necessitats del teixit productiu per poder definir millor les pròximes convocatòries.

Pla d’acompanyament

El pla d’acompanyament s’articula a través de la col·laboració entre el Govern de les Illes Balears, els consells insulars i els ajuntaments per tal de donar una resposta àgil i adaptada a la realitat de cada illa i municipi.

El primer eix són aquests ajuts directes per compensar la pèrdua econòmica, proporcionar liquiditat i garantir la continuïtat dels negocis especialment afectats per les restriccions derivades de la declaració del nivell 4 d’alerta sanitària, aprovat pel Consell de Govern dels dies 11 de gener per a Mallorca i Eivissa, 15 de gener per a Menorca i 22 de gener per a Formentera. Concretament, es tracta del sector de la restauració, les empreses esportives amb espais tancats propis i les acadèmies d’activitat física, dansa i ioga, entre d’altres. La quantia que s’hi destina serà de 1.500 € per centre de treball i mes durant un període de fins a tres mesos (gener, febrer i març), sempre que aquell mes sigui vigent algun tipus de restricció per causes sanitàries.

Els beneficiaris podran computar fins a dos centres de treball i han de ser treballadors per compte propi i pimes, comunitats de béns i associacions sense ànim de lucre i que no tenguin cap proposta de sanció per infracció greu o molt greu per raons sanitàries lligades a la COVID-19.

El segon eix del pla és el fons entre Govern i ajuntaments de fins a 20 milions d’euros per arribar a altres sectors afectats. Tant el Consell Insular d’Eivissa com el Consell Insular de Mallorca ja han confirmat que hi participaran; d’aquesta manera, s’amplia la quantitat final. En el cas d’Eivissa, l’aportació del Govern i del Consell serà d’1,4 milions cada un.

El Pla es completa també amb una nova línia de crèdits ISBA per un valor de 50 milions d’euros, ampliables fins a 100 milions, i reduccions fiscals de taxes durant el primer trimestre de 2021 per un valor de 3,5 milions d’euros.

Situació sanitària

La presidenta ha recordat que la situació epidemiològica de l’illa d’Eivissa és molt preocupant, amb una incidència superior als 2.000 casos per cada 100.000 habitants, i que la pressió sobre l’hospital de Can Misses és molt alta. Així, la presidenta ha recordat que ja s’han traslladat pacients crítics cap a l’hospital de Son Espases i que ja s’han desplaçat 29 professionals sanitaris de les altres illes. «Continuarem reforçant el sistema sanitari a Eivissa», ha afirmat Armengol, però també ha demanat «la màxima prudència, rigor i compromís de la societat en la lluita contra la pandèmia».

Encara que la incidència es mantengui elevada, les darreres dades mostren que l’increment de casos s’ha aturat i Armengol ha mostrat la seva confiança que les «mesures estan funcionant».