1 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Les Illes Balears van tancar 2021 amb una recuperació del 60% del PIB turístic NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Illes Balears van tancar 2021 amb una recuperació del 60% del PIB turístic

El Govern i Exceltur presenten IMPACTUR Balears, un informe conjunt que valora l'acompliment i contribució socioeconòmica del turisme a les illes, abans i durant la pandèmia

El significatiu volum d'activitat econòmica directa i indirecta generada pel turisme a Balears en anys previs a la pandèmia, 13.956 milions d'euros en 2019, amb una contribució del 41,3% del Producte Interior Brut (PIB) regional i del 41,6% de l'ocupació, va sofrir en 2020 pel COVID, una devastadora caiguda turística similar a la de la resta d'Espanya. Aquest any, el turisme va reduir la seva contribució socioeconòmica a l'economia balear al 14,2%, després de perdre més del 70% de la seva xifra de negoci; situació que es va agreujar fins a fins de la primera meitat de 2021, quan va començar a reactivar-se, recuperant-se al tancament d'aquest any, el 60% del PIB turístic prepandèmia.

Aquesta és una de les principals conclusions que recull IMPACTUR Balears, l'estudi d'Impacte Econòmic del Turisme, elaborat per Exceltur amb la col·laboració de la Conselleria de Turisme del Govern. El Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; juntament amb el president de EXCELTUR, Gabriel Escarrer i el seu vicepresident Executiu, Jose Luis Zoreda, van ser els encarregats de ressaltar les principals conclusions d'aquest informe que en aquesta ocasió analitza l'evolució del sector tant just abans, com durant la pandèmia.

Iago Negueruela ha destacat durant la seva intervenció la importància de la col·laboració públic – privada, una sinergia que permet, “en aquests temps d'incertesa”, avançar en la mateixa direcció en els principals assumptes que afecten les Illes Balears. “Fruit d'aquest treball conjunt, hem estat capaços al costat de Exceltur d'elaborar un informe conjunt que posa de manifest la recuperació que el sector turístic ha protagonitzat en el nostre destí, la qual cosa va portar a les Illes Balears a liderar totes les estadístiques en 2021, una situació que ens permet afrontar la temporada d'enguany amb confiança, malgrat les circumstàncies”.

Gabriel Escarrer va recordar com “El fenomen disruptiu de la Covid-19 i les mesures sense precedents a escala global referides als confinaments i restriccions a la mobilitat internacional i domèstica per al control sanitari va generar una crisi de dimensions històriques sobre el conjunt del sector turístic internacional, afectant profundament a Espanya i a les destinacions turístiques de balears, després de lustres de progrés i benestar aportat pel turisme a la societat i economia balear”. Els resultats de l'Estudi IMPACTUR Illes Balears posen de manifest l'enorme perjudici que ha suposat l'any 2020 la caiguda pel COVID, de 10.104 milions de € sobre el total d'activitat turística directa i indirecta, un -72,4% inferior al PIB Turístic Balear de 2019 (13.956 milions de €), reduint-se el pes i aportació del turisme a un 14,2% del total de l'economia balear, versus el 41,3% que va aconseguir en 2019, últim any prepandèmia.

Després de la devastadora realitat per a les illes esdevinguda l'any 2020 i primera meitat del 2021, l'activitat turística Balear va acusar una notable reactivació en els inicis de l'estiu de 2021 (-30% IIIT21 vs IIIT19) allargant-se la temporada, gràcies al mercat espanyol peninsular (especialment al juliol i agost), francès, belga i italià, i la bona resposta de l'alemany. Encara que amb una baixa incidència en el conjunt de l'any turístic per als destins balears, a partir de meitat de novembre es va notar un fre en la tendència de millora per les noves restriccions a Europa per a controlar i limitar l'expansió de la variant ómicron.

Aquesta millora progressiva va permetre tancar 2021 amb una recuperació del 60% del PIB turístic balear respecte a 2019, quan aquest va aconseguir els 13.956 milions d'euros, recuperant-se 4.521 milions que s'havien perdut per la caiguda d'activitat provocada per la pandèmia entre març i desembre de 2020.

Amb tot, l'activitat turística directa i indirecta de les illes en 2021 va aconseguir els 8.373 milions d'euros, passant del 14,2 en el 2020 al 27,7% el pes i contribució del turisme a l'economia balear en 2021. Això es va traduir en un creixement estimat per a tota l'economia balear en 2021 del 10,4% respecte a 2020, segons dades del Govern Balear i superiors a la mitjana nacional (+5,0% vs 2020, segons l'INE).

 

Impacte en l'ús

D'acord amb Impactur Illes Balears 2020, el 56% de persones ocupades en les diferents branques d'activitat vinculades al turisme a les illes es van veure afectades i el nombre mitjà de persones que es van acollir a un ERTO en aquest mateix any es va elevar a 35.207, el 58% del conjunt de treballadors en ERTO a Balears. En aquestes circumstàncies, la contribució a l'ús de l'activitat turística a l'ocupació generada a les illes es va limitar al 22,4% l'any 2020, retrocedint intensament enfront dels nivells superiors al 40% que havia representat durant els quatre anys anteriors a la pandèmia.

“Malgrat les creixents incerteses degudes a les successives ones de la pandèmia, els empresaris turístics de balears van realitzar durant la pandèmia un gran aposta i esforç en la incorporació de personal, procurant accelerar la posada en marxa de les seves operacions”, va remarcar Gabriel Escarrer, que va destacar el millor comportament de l'ocupació (-56% en 2020 enfront dels nivells de 2019) que de la pròpia activitat (-72% en 2020 respecte a 2019).

 

Inversió pública i privada

L'informe posa igualment de manifest la important labor realitzada per les diverses institucions públiques de Balears, per a tractar de mitigar les intenses pèrdues d'activitat superiors als 15 mil milions des de març de 2020 fins a fins de 2021. Per a superar aquesta dura situació, el Govern Balear va impulsar una sèrie de mesures de suport al sector turístic per a pal·liar els problemes de liquiditat i falta d'activitat, establint tot un escut social per a protegir el teixit productiu i els prop de 200.000 treballadors que exerceixen la seva labor en el sector turístic de les Illes Balears.

Paral·lelament, el Govern de les Illes Balears, des de l'inici de la pandèmia ha treballat a impulsar una recuperació capaç d'impulsar a les empreses i retornar a l'activitat a tots els treballadors, establint un extens programa de protocols de seguretat per al turisme, protegint els seus treballadors i agilitant la concessió i tramitació d'ajudes a empreses i autònoms. Tot perquè l'engranatge del sector pogués reiniciar-se al més aviat possible i de la manera més segura possible.