24 gener 2022 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

La Simfònica i la Direcció General de Cultura estrenen 'Germania 500' d'Antoni Mairata NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Simfònica i la Direcció General de Cultura estrenen 'Germania 500' d'Antoni Mairata

El Govern commemora l'esdeveniment històric amb un espectacle fet per artistes balears dins del programa Illes Sonores

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, i el gerent de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), Pere Malondra, han presentat avui Germania 500, un concert de la Simfònica basat en l'estrena de la partitura del compositor mallorquí Antoni Mairata. L'espectacle, amb la col·laboració de l'empresa Cultural-ment, celebra el cinquè centenari de la Germania de Mallorca i comptarà amb nombrosos artistes de les Illes Balears com el compositor Mairata, el director Bernat Quetglas, el narrador Rodo Gener, la cantant Marian Lush i la lletrista Maribel Servera. El concert tindrà lloc aquest dijous 27 de gener, a les 20 hores, al Teatre Principal de Palma.

L'actuació forma part d'«Illes sonores», programa conjunt de la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears i la Direcció General de Cultura amb l'objectiu de fer sonar el patrimoni i cultura de les Illes Balears. "Executam polítiques culturals específiques per als joves balears amb formació i talent perquè volem crear oportunitats. Reivindicam també el treball dels compositors i intèrprets de les Illes Balears amb grans repertoris. Germania 500 és un exemple més d'aquestes accions després dels concerts amb Toni Vaquer o Cris Juanico a la Diada de Menorca", ha explicat Catalina Solivellas.

La Germania de Mallorca fou una fita rellevant en la història que no ha estat especialment recollida o tractada per la cultura popular en forma de cançons, rondalles o similars. "La celebració del cinquè centenari de la Germania és una ocasió idònia per aprofundir en els coneixements sobre aquest esdeveniment tan transcendental per a la història de Mallorca, per acostar-nos-hi d'una manera rigorosa i crítica, però també, per donar-lo a conèixer a la societat", ha afegit la directora general de Cultura.

Els principals objectius d'aquest espectacle són «crear un concert d'alt contingut pedagògic i visual; difondre la música d'un jove compositor mallorquí que està triomfant arreu del món; transmetre, mitjançant un projecte escènic, el significat de l'alçament dels agermanats entre el públic i que el públic no surti indiferent de l'espectacle, i en lloc de donar-li respostes, crear-li preguntes».

És per això, que nins i nines de primària i secundària de diferents escoles de Mallorca també gaudiran d'aquest espectacle. La Simfònica posa en marxa aquest tipus d'iniciatives per a consolidar els propòsits pedagògics i acostar l'orquestra establint també una relació de complicitat i proximitat entre el públic i la simfònica. Per aquest motiu, la Simfònica oferirà tres funcions escolars el dia 26 de gener a les 10 i a les 12 hores i el 27 de gener a les 10.30 hores, segons ha explicat Malondra.

Mairata, per la seva part, ha assenyalat que "Germania 500" està feta per connectar i traslladar a l'espectador 500 anys enrere. "Es tracta d'una obra musicalment molt potent amb una presència molt poderosa per aconseguir transmetre l'entorn dramàtic i bèl·lic del moment, però sempre albirant un punt d'esperança".

Mairata i Quetglas

Antoni Mairata s'inicia en la composició a set anys amb una obra que va ser premiada i estrenada a la V Trobada de Violinistes de la Mediterrània. Als catorze escriu l'òpera Aquil·les, d'una hora i mitja de durada, per a orquestra simfònica, cor i solistes. Després d'haver acabat els seus estudis professionals de violí al Conservatori de Palma obté la primera plaça a les proves d'accés al grau de Composició al Conservatori Superior de Música d'Aragó i al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, on el 2016 finalitza els seus estudis amb Matrícula d'Honor en Composició, Orquestració, Composició per a Mitjans Audiovisuals, Composició Electroacústica, Piano i Treball de Fi de Grau.

És un dels compositors més joves que han dirigit i gravat en diverses ocasions les seves obres amb la Hollywood Studio Symphony, orquestra simfònica formada per 67 dels millors músics de Los Angeles, a l'Eastwood Scoring Stage de Warner Bros. Studios i al Newman Scoring Stage de 20th Century Fox Studios. També va dirigir i gravar un arranjament de jazz als Capitol Studios de la mateixa ciutat.

El director mallorquí Bernat Quetglas s'ha mostrat molt content per tornar a dirigir una vegada més a l'Orquestra Simfònica Illes Balears, "l'orquestra de la meva terra". I com ha expressat "i encara més, estrenant una obra d'un company, d'un amic com Antoni Mairata per commemorar el cinquè centenari de les Germanies".

Bernat Quetglas començà a estudiar violí a 4 anys amb el mestre Bernat Pomar. Posteriorment, ingressa al Conservatori Professional de Mallorca en l'especialitat de viola fins que l'any 2011 comença els estudis superiors de composició i direcció d'orquestra al Real Conservatori Superior de Música de Madrid on acaba ambdues especialitats amb màximes qualificacions el curs 2014-2015. Ha treballat amb solistes i cantants com Olivier Charlier, Iván Martín, Aris Argiris, Sandra Ferrández, Simón Orfila, Eduard Belmar, Andreu Riera, Zuzanna Sosnowska entre d'altres.

Avui dia és director titular de l'Orquestra de Cambra de Mallorca i director assistent de l'ADDA Simfònica. Fins al 2015 ho és de Suite Ensemble, una de les primeres formacions enfocades al repertori contemporani a les Balears. Tot i la seva joventut, en diferents contextos ha tengut l'oportunitat de posar-se al capdavant de formacions com la Tonkünstler Orchester (Àustria), Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Orquesta Filarmónica de Gran Canarias, Orquesta d'Extremadura, Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), Orchesta Giovanile Italiana (OGI), Berlin Sinfonnietta entre d'altres.