15 setembre 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: Armengol afirma que el Govern continuarà aplicant noves mesures per contenir la segona onada de la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Armengol afirma que el Govern continuarà aplicant noves mesures per contenir la segona onada de la COVID-19

La presidenta ha comparegut al Parlament de les Illes Balears per informar sobre la situació de la malaltia i les seves conseqüències sanitàries i econòmiques

Aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que s’aplicaran noves mesures per contenir la segona onada de la COVID-19 que viuen les Illes Balears. «Parlam de decisions difícils, que no agraden a ningú i que exigeixen més sacrifici per part dels ciutadans i ciutadanes, dels negocis i dels treballadors, però també sabem que donen resultats i faran que aturem el virus abans i tornem més aviat a la normalitat», ha exposat.

En aquest sentit, la presidenta ha anunciat noves restriccions de la mobilitat a la zona de l’avinguda de l’Arquitecte Bennazar, a Palma, i als barris de més afectació de Sant Antoni i Vila, a Eivissa, en línia amb les intervencions comunitàries que ja s’han fet a quatre barriades de Palma. Ho ha explicat en la compareixença que ha fet al Parlament de les Illes Balears per informar sobre la situació actual de la COVID-19 i les conseqüències sanitàries i econòmiques d’aquesta pandèmia.

Durant la seva intervenció, Armengol ha destacat que hi ha una diferència principal entre la segona onada actual i la situació viscuda amb la primera onada: «Ara estam més preparats. Avui els nostres professionals sanitaris coneixen millor la malaltia i com tractar-la». En aquesta línia, ha recordat que «ara feim moltes més proves PCR i és Salut qui cerca i troba molts positius a través dels sistemes de rastreig, els quals detecten, del total, un 53 % de casos asimptomàtics». Cal recordar que actualment el Govern disposa de 240 rastrejadors, als quals se n’han sumat 100 més que ha posat a disposició l’exèrcit.

La millora respecte a la primera onada s’explica també, segons ha destacat la presidenta, «per la ciutadania , que està demostrant una vegada més que sap estar a l’altura, que sap respondre amb responsabilitat i plantar cara al virus complint les restriccions i mesures de protecció». En aquest sentit, Armengol ha destacat una millora de les dades sanitàries, ja que en els darrers dies s’està aplanant la corba de contagis. Tot i així, ha insistit que cal perseverar, perquè l’extrema virulència del virus no permet cap relaxació.

Coordinació i situació econòmica

«Aquest virus no admet relaxació, però tampoc no permet divisió: ens obliga a actuar en coordinació plena, tots alhora», ha subratllat la presidenta. És per això que ha insistit que totes les decisions s’han pres des del diàleg i ha recordat les reunions que s’han duit a terme entre administracions, grups polítics i agents socials i econòmics.

 «Tenim clar que la lluita contra la COVID-19 no és només una qüestió del Departament de Salut ni és només una qüestió del Govern. És una responsabilitat de tots», ha recalcat. A més, també ha apuntat que la pandèmia ha demostrat la importància d’apostar per uns serveis públics de qualitat. «La responsabilitat individual és clau, però sense la fortalesa de l’àmbit públic no hauríem resistit el cop».

La presidenta ha explicat també la situació econòmica que està deixant la pandèmia, amb una caiguda del 40,5 % de l’economia d’abril al juny, el doble que a l’Estat. «Som la comunitat més perjudicada», ha ressaltat. Per aquest motiu, ha valorat especialment les figures de protecció que s’han aplicat, com els ERTO, l’ingrés mínim vital o la renda social garantida, que en aquest cas va aprovar el Parlament de 2016.

Armengol ha agraït que s’hagi optat per l’ERTO en comptes dels ERO, «que haurien suposat més acomiadaments i la desaparició de moltes empreses». També ha insistit que el Govern «continuarà vigilant perquè aquest sistema de protecció es mantengui el temps que calgui, fins que les nostres empreses i els nostres treballadors puguin reprendre l’activitat». «La preservació dels nostres llocs de feina és fonamental per garantir la cohesió social i accelerar l’arribada de la recuperació».

Per aquest motiu, també ha fet èmfasi en el Pacte de Reactivació Econòmica i Social, així com l’estratègia conjunta per aconseguir fons europeus de recuperació que «ens han de servir per transformar el nostre model, per fer-lo més divers i competitiu».

Condol i agraïments

Armengol ha començat la seva intervenció enviant un missatge de condol a les famílies que han perdut un ésser estimat a causa de la malaltia i també ha mostrat el seu suport a totes les persones que en aquest moment l’estan patint. D’altra banda, ha agraït «el grau de compromís i l’esforç demostrat pel col·lectiu sanitari, que, gairebé sense descans, es deixa la pell per combatre la malaltia».

De la mateixa manera, ha agraït especialment als docents i a tota la comunitat educativa l’esforç per començar el nou curs escolar. «L’educació dels nostres fills és una prioritat, una garantia per avançar cap a una societat més justa. És la nostra major eina de transformació, l'única que garanteix un futur millor per als nostres infants. I ja duien massa mesos sense escola, sense establir com cal els vincles que els fan progressar».