16 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El MAEF i el Consell d'Eivissa organitzen el X Congrés Internacional d'Estudis Fenicis i Púnics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El MAEF i el Consell d'Eivissa organitzen el X Congrés Internacional d'Estudis Fenicis i Púnics

La desena edició d'aquest esdeveniment de primer nivell en el món de l'arqueologia se celebrarà del 17 al 21 d'octubre al Palau de Congressos d'Eivissa

El Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF) —centre adscrit a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears— i el Consell d'Eivissa organitzen el X Congrés Internacional d'Estudis Fenicis i Púnics (CIEFiP), esdeveniment científic més important en el món de l'arqueologia fenici púnica.

La desena edició d'aquesta cita se celebrarà, del 17 al 21 d'octubre del 2022, al Palau de Congressos d'Eivissa (Santa Eulària des Riu), principal equipament de l'illa per a la celebració de grans esdeveniments multitudinaris amb un aforament de 437 persones.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha destacat la celebració d'un congrés que "distingeix el paper protagonista que la colònia fenícia púnica d'Eivissa va tenir en el desenvolupament de l'empresa colonial per part dels fenicis al Mediterrani occidental".

"Des del Govern de les Illes Balears, a través del MAEF, formam part i donam suport a una iniciativa compartida amb el Consell d'Eivissa que constata la llarga tradició i experiència en projectes d'investigació, així com en l'organització d'esdeveniments de difusió científica centrats en l'estudi de les societats fenícies púniques d’Eivissa", ha afegit Company.

La consellera de Cultura del Consell d'Eivissa, Sara Ramón, ha destacat "l'oportunitat que suposa per a Eivissa poder posar en valor la seva riquesa arqueològica i poder així posicionar l'illa com una destinació referent en els camps de la cultura i el patrimoni".

El programa s'estructura en sessions temàtiques i tractarà temes d'historiografia, fonts, numismàtica, religió i iconografia, epigrafia, arquitectura i urbanisme, territori i topografia, hàbitat i vida quotidiana, economia i comerç, arqueometria, geoarqueologia i paleoambient, món funerari, cultura material, contacte i relacions regionals i supraregionals. Com a novetat, inclourà informació relativa a estudis antropològics, d'ADN i d'isòtops estables, projectes de museïtzació i divulgació i patrimoni subaquàtic. A més, el programa inclou visites als jaciments fenicis púnics més importants de l'illa d'Eivissa, com ara el poblat de sa Caleta, l'assentament i la necròpolis de Ses Païsses de Cala d'Hort, i la necròpolis urbana del Puig des Molins.

Els organitzadors han creat una pàgina web en la qual es publicarà en les pròximes setmanes el calendari d'inscripcions i condicions per poder participar en el congrés.

Proposta d'Eivissa

El Comitè Científic Internacional del congrés, que se celebra cada quatre anys, va proposar l'illa d'Eivissa com a nova seu, amb el MAEF i el Consell d'Eivissa com a institucions organitzadores. Posteriorment, el projecte ha guanyat el suport d'altres institucions com a col·laboradores com el Ministeri de Cultura, els ajuntaments de Santa Eulària i d'Eivissa, i la Universitat de les Illes Balears.

Des de 1979, el CIEFiP ha passat per diverses seus de diversos països com Itàlia (Roma 1979 i 1989; Marsala-Palerm 2000, Sardenya 2013), Tunis (1991, Hammamet 2009), Portugal (Lisboa 2005) i Espanya (Cadis 1995, Mérida 2018), amb l'objectiu de donar-li la màxima difusió internacional, així com per comptar amb els principals investigadors que treballen aquesta temàtica arqueològica. Com a dada orientativa, a la darrera edició de 2018 organitzada per l'Institut d'Arqueologia de Mèrida (CSIC), es van inscriure un total de 350 participants, tant ponents de conferències, autors de pòsters, com assistents del congrés. Així doncs, es tracta d'un esdeveniment multitudinari en el camp de l'arqueologia que mai abans s'ha produït a les Illes Balears.

Per aquests motius, el nomenament de l'illa d'Eivissa com a nova seu del congrés, després de passar per les grans ciutats esmentades és també un reconeixement a la tasca investigadora i divulgativa que, des de l'illa, s'ha fet sobre el patrimoni fenicipúnic. Finalment, l'esdeveniment suposarà també una oportunitat única per mostrar a la comunitat científica internacional l'esplendor i la rellevància dels darrers descobriments arqueològics realitzats a l'illa d'Eivissa i que formen part de diversos projectes de recerca en l'actualitat.

El Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera compta amb experiència contrastada en investigació. Ha acollit 33 edicions de les Jornades d'Arqueologia Feniciopúniques i ha organitzat col·loquis especialitzats amb la participació d'investigadors d'àmbit internacional, com el Col·loqui Internacional "Insularité, îléité, insularisation en Méditerranée phéniciennce et púniques" (2017) en col·laboració amb la Universitat Toulose Jean Jaurès, o el Col·loqui Internacional del Centre d'Estudis Fenicis i Púnics (2019) en col·laboració amb el CEFYP (Centro de Estudios Fenicios y Púnicos de la Universitat Complutense de Madrid).

El Consell d'Eivissa, competent en la gestió del patrimoni arqueològic en l'illa, té el màxim interès a fomentar la conservació, investigació i difusió del patrimoni arqueològic de la seva illa, i en donar a conèixer als investigadors que hi acudiran el patrimoni cultural de tota l'illa d'Eivissa, que constitueix un dels valors més importants de l'illa d'Eivissa. El Consell d'Eivissa també ha col·laborat en esdeveniments de divulgació científica, com ara les Jornades d'Arqueologia de les Illes Balears (2012).