10 febrer 2021 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

El MAEF amplia les visites virtuals a jaciments de les Pitiüses amb la col·laboració dels consells insulars d’Eivissa i Formentera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El MAEF amplia les visites virtuals a jaciments de les Pitiüses amb la col·laboració dels consells insulars d’Eivissa i Formentera

El projecte de digitalització i difusió de jaciments arqueològics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera incorpora el conjunt de ses Païsses de cala d'Hort, el santuari de la cova des Culleram i el sepulcre megalític de Ca na Costa gràcies a la participació dels consells insulars de cada illa

El Consell Insular d’Eivissa i el Consell Insular de Formentera se sumen al projecte per donar visibilitat al patrimoni arqueològic de les Pitiüses a l’entorn virtual participant en la proposta del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF), gestionat per la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears. Fruit d’aquesta col·laboració s’han incorporat al projecte de digitalització i difusió les visites virtuals del conjunt arqueològic de ses Païsses de cala d’Hort, el santuari de la cova des Culleram (ambdós a Eivissa) i el sepulcre megalític de Ca na Costa (Formentera).

El projecte, coordinat pel MAEF, rep ara la incorporació dels departaments de patrimoni d'ambdues institucions insulars per revalorar el patrimoni arqueològic d'Eivissa i Formentera fent ús de les noves eines de digitalització i difusió, tan decisives en l'actual escenari de crisi sanitària i restriccions a la mobilitat. Les visites virtuals permeten ampliar el conjunt de jaciments visitables a través d'Internet i accedir-hi així des de qualsevol dispositiu connectat a la xarxa (telèfon mòbil, tauleta o ordinador).

El mes de març de 2020, el MAEF va presentar les primeres visites virtuals al Museu Monogràfic Puig des Molins i als Hipogeus de la Mula de la necròpolis del Puig des Molins, jaciment gestionat per la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears a través del MAEF.

Actualment, des de la pàgina web www.maef.eu també es poden visitar virtualment diverses zones del sector nord-oest de la necròpolis del Puig des Molins (s. VII aC - s. XIII dC). Per fer més immersiva l'experiència, s'han escanejat noves zones d'excavació de l'antiga necròpolis urbana d'Eivissa, declarada patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, amb més de 3.000 hipogeus d'enterrament, entre altres tipus de tombes. Ubicades al costat de l’edifici del Museu Monogràfic del Puig des Molins, aquestes noves zones escanejades (2.000 m²) permeten al visitant virtual passejar entre les tombes i descobrir detalls als quals la visita presencial habitual no permet accedir.

Ca na Costa

El Consell Insular de Formentera en col·laboració amb el MAEF incorpora la visita virtual al sepulcre megalític de Ca na Costa (Sant Francesc, Formentera), disponible al web oficial (www.consellinsulardeformentera.cat), a l’apartat de patrimoni arqueològic. Datada entre el 2000-1600 aC, Ca na Costa és una tomba col·lectiva construïda pels primers habitants de l'illa de Formentera i un dels sepulcres megalítics més antics i singulars de les Illes Balears. Actualment el jaciment es pot visitar lliurement i és gestionat per la institució titular del bé, el Consell Insular de Formentera.

Arran de la col·laboració amb el Consell Insular d'Eivissa, es podrà visitar virtualment des de la nova web de la institució insular (www.eivissacultural.es) la necròpolis púnica i l’edifici A de ses Païsses de cala d'Hort (s. V aC - s. VII dC), a Sant Josep de sa Talaia, i el santuari púnic de la cova des Culleram (s. V-II aC), a Sant Vicent de sa Cala. Aquests models seran presentats pròximament en la nova web del Consell Insular d’Eivissa.

La necròpolis púnica de ses Païsses de cala d'Hort és l'assentament punicoromà més extensament excavat i estudiat de l'illa d'Eivissa i comprèn una zona d'hàbitat de 1.000 m² i un cementeri rural d'època púnica amb 12 hipogeus visibles. Tant la necròpolis com l'edifici A de cala d'Hort es troben adaptats per rebre visitants presencials i són gestionats per la institució titular del jaciment, el Consell Insular d'Eivissa.

El santuari púnic de la cova des Culleram (s. V-II aC) és un jaciment únic a la Mediterrània; un santuari dedicat a la deessa cartaginesa Tanit. Fruit d'aquesta activitat ritual a l'antiguitat, el jaciment va proporcionar una col·lecció excepcional d'exvots de terracota, amb més de 600 figures senceres, moltes d'elles conservades en el MAEF. La cova té establert un horari de visita al públic presencial, a càrrec també de la institució titular, el Consell Insular d'Eivissa.

Les noves visites virtuals es troben disponibles als webs institucionals del MAEF i dels dos consells insulars de Formentera i d’Eivissa per tal de fer més extensiva la seva difusió pública a la xarxa.

Amb aquest projecte entre el Govern de les Illes Balears, el Consell Insular d’Eivissa i el Consell Insular de Formentera es pretén difondre de manera accessible a través de la xarxa -tant a la ciutadania local com als visitants virtuals d'arreu del món- la riquesa arqueològica de les dues illes. En el marc del projecte es té previst ampliar el catàleg d'elements patrimonials visitables de manera virtual, amb l'objectiu que aquesta eina fomenti també la visita presencial quan les circumstàncies sanitàries millorin.