LOGO CAIB
Contingut
1 juliol 2022Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Els governs de la Declaració de Palma treballaran conjuntament per optar al PERTE “Nova economia de la llengua” NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els governs de la Declaració de Palma treballaran conjuntament per optar al PERTE “Nova economia de la llengua”

Els tres governs arriben també a acords en actuacions sobre joves i xarxes socials i en acreditació de coneixements de català

Els responsables de política lingüística del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana s’han trobat aquest divendres matí a Palma. La reunió, que s’emmarca en la Declaració de Palma, ha comptat amb la presència de Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, a més dels respectius equips de treball.

Durant la trobada s’ha parlat del projecte estratègic per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) “Nova economia de la llengua”, promogut pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, que té com a objectiu convertir les llengües oficials en elements tractors de la transformació digital. En aquest sentit, s’ha destacat la necessitat que els tres governs facin front comú i presentin projectes conjunts a fi que la llengua compartida pugui optar als recursos econòmics prevists. Cal recordar que el PERTE inclou eixos d’actuació cabdals per garantir el futur de la llengua, com poden ser la intel·ligència artificial, l’aprenentatge de la llengua o les indústries culturals. En anteriors ocasions els governs ja han manifestat la seva preocupació perquè el PERTE no tengui un tractament igualitari de totes les llengües oficials de l’Estat i es dediqui principalment a projectes vinculats amb el castellà (inicialment, només preveu dedicar 30 milions dels 1.100 totals a les llengües oficials diferents del castellà).

D’altra banda, dilluns 4 juliol es farà públic l’espai web amb la informació dels certificats de llengua catalana i les equivalències arreu del domini lingüístic. Aquest espai és compartit pels tres governs signants de la Declaració de Palma i el Govern d’Andorra. L’espai inclou informació sobre les proves per obtenir un certificat i un quadre d’equivalències a fi que tothom pugui consultar el reconeixement del certificat als diversos territoris. 

Així mateix, s’ha acordat que el 15 d’octubre tindrà lloc a Mallorca una trobada de joves creadors digitals en català a les xarxes socials. Aquesta trobada serà organitzada pels tres governs i comptarà amb la participació de joves i influenciadors d’arreu del domini lingüístic. 

La Declaració de Palma és un acord signat el 2017 pel qual els tres governs es van comprometre a treballar conjuntament en matèria de llengua i cultura. Les reunions dels responsables de política lingüística es fan quadrimestralment de forma presencial i rotatòria als tres territoris. La propera trobada tindrà lloc a Barcelona.