11 maig 2022 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El conseller Company presenta a Menorca els aspectes clau de la nova Llei de la ciència NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller Company presenta a Menorca els aspectes clau de la nova Llei de la ciència

Representants del sector R+D+i debaten sobre els objectius de la norma i els reptes de la seva aplicació

La nova Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears, que el Govern va aprovar com a projecte de llei el passat mes de març i que es troba actualment en tramitació parlamentària, ha estat el tema de debat avui en una jornada organitzada per la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis per tal de posar en comú els nous camins que obre la llei i els reptes de futur de la ciència i la investigació a les Illes Balears.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha explicat els aspectes més rellevants i els objectius que vol assolir aquesta norma en un acte que ha comptat també amb la presència de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i del secretari autonòmic d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, entre altres autoritats autonòmiques, insulars i municipals.

En la seva intervenció, el conseller Company ha explicat que  la nova llei preveu diverses mesures per fomentar l’activitat científica com a motor de diversificació econòmica i transformació del model productiu. Una és la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears (IRIB), per retenir i atraure talent investigador. A més, també aborda l’impuls de les carreres científiques per millorar les condicions laborals i fomentar les vocacions científiques. D’altra banda, la nova norma també estableix un marc normatiu per afavorir la inversió privada a través de l’impuls de convocatòries adreçades a empreses, el foment del mecenatge o un sistema de certificació, entre d’altres.

«La nova Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació és una aposta per la societat del coneixement i per polítiques que impulsen la diversificació econòmica des de la recerca. Ningú pot ajudar més a l’impuls d’aquesta societat que una comunitat científica forta amb un marc legal adequat als temps actuals», ha dit el conseller.

A continuació, s’ha celebrat un col·loqui moderat pel director general de Recerca i Política Universitària, Josep Lluís Pons, sobre diferents aspectes de la Llei i les propostes que des del sector es poden fer al nou Pla de la Ciència que s’ha d’aprovar enguany. Hi han participat la delegada de la Fundació Bit a Menorca, Carme Crespo; la coordinadora científica de l’IME, Marta Jordi; i, per part de la UIB, el vicerector, Víctor Homar; la doctora en física Carme Rotger i el catedràtic de física Damià Gomis.

Mentre que Homar ha abordat l’afectació de la nova llei a la UIB, com a principal OPI de les Illes Balears, especialment quant al finançament, Rotger ha parlat sobre la importància de les infraestructures i de generar estructures de governança com ara l'ecosistema de Ciència Tecnologia i Innovació de les Illes Balears (ECTIB).

Per la seva part, Gomis s’ha referit a la qüestió del talent i la gestió dels recursos humans dedicats a l'R+D; Jordi ha parlat d’insularitat, doble insularitat i perspectiva de gènere; i Crespo ha posat de relleu el paper fonamental de la transferència de coneixements cap a la innovació tecnològica i industrial, una matèria que també aborda la llei.

Finalment, el secretari autonòmic d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, ha fet valer la tasca dels investigadors dient que la Llei suposa per a ells ja que és "una oportunitat per retenir, captar i fer retornar talent".