28 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Presentat el protocol entre el SOIB i Balearic Marine Clúster a l'àmbit de la Formació Professional per a l’Ocupació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Presentat el protocol entre el SOIB i Balearic Marine Clúster a l'àmbit de la Formació Professional per a l’Ocupació

El sector nàutic aglutina quasi 8.000 persones treballadores i ha experimentat un increment d’afiliació del 25% entre 2015 i 2019

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat les línies d'actuació del protocol subscrit entre el SOIB i Balearic Marine Clúster en l’àmbit de la Formació Professional per l’Ocupació, en el marc de la fira Palma International Boat Show 2022. L’objectiu d’aquest acord és millorar la planificació i la gestió de les accions formatives del sector nàutic i sistematitzar un intercanvi d'informació per tal que el SOIB pugui adaptar el disseny dels plans de formació, d'orientació laboral, i d'intermediació laboral tenint en compte els requeriments sectorials.

 

L’acte de presentació ha tingut lloc a les dependències de l’Autoritat Portuària del Port Vell de Palma amb l'assistència del conseller Negueruela; del president del Balearic Marine Clúster, Toni Salom; i del president de l’Autoritat Portuària; Francesc Antich i la participació d’una àmplia representació d’empreses associades al Clúster i d’ ANEN-AENIB.  També  han assistit el president d’ANEN, Jesús Astondoa; el president d’AENIB, Jaume Vaquer; el director general de Model Econòmic i Ocupació; Llorenç Pou, i la directora del SOIB, Pilar Ortiz.

 

El conseller Negueruela ha recordat que la col·laboració amb el clúster és primordial per a seguir treballant en la formació i en la intermediació del sector nàutic. En concret, ha apuntat que des del Govern s’està fent una aposta pels centres de formació que contribuiran a millorar el capital humà de les empreses i la qualificació dels joves.

 

En el seu parlament ha ressaltat com a molt positiva l’expansió que ha experimentat el sector nàutic, ja que en el darrer any aglutina a quasi 8.000 persones treballadores. A més, en els darrers anys l’increment de l’afiliació se situa en un 25%.

 

En el marc d’aquest protocol ,el SOIB participa en les reunions de treball de la Comissió de Formació i Ocupació del Balearic Marine Clúster per a definir perfils professionals, analitzar els resultats dels processos de selecció i, aconseguir una especialització que, a mitjà termini, sigui pràcticament una consultoria de recursos humans centrada en el sector nàutic.

 

D’altra banda, mitjançant el Centre de la Mar, com a Centre de Referència Nacional en nàutica, l’Oficina Sectorial d’Hoteleria i Turisme i Balearic Marine Clúster, es duen a terme reunions periòdiques per treballar conjuntament en:

 

    • Definir els perfils professionals de la nàutica recreativa i determinar els requeriments dels perfils professionals actuals i futurs

    • Conèixer l'evolució del sector a escala tècnica i les necessitats formatives que es necessiten  cobrir.

    • Millorar la planificació de la formació professional per a l'ocupació mitjançant l'adaptació dels nous requeriments

    • Participar en el desenvolupament de projectes d'innovació en matèria de formació per augmentar la competitivitat de les empreses

    • Conèixer l'evolució de les ofertes de treball i analitzar les causes dels perfils de difícil cobertura.

    • Saber les necessitats de personal i planificar processos selectius ajustats

 

Aquesta col·laboració també ha donat com a fruit la creació de la divisió de Nàutica dins l’Oficina Sectorial d’Hoteleria i Turisme amb la finalitat d’afavorir actuacions per a promocionar les oportunitats que ofereix el sector nàutic mitjançant l’orientació i la intermediació laboral. Aquesta nova divisió recull totes les ofertes d’ocupació del sector nàutic recreatiu i les tramità des d'una oficina especialitzada en aquest sector estratègic per a l'economia illenca.

 

Entre els compromisos prevists al protocol destaca l’organització de xerrades divulgatives, visites a empreses del sector i sessions d'orientació grupals i individual dirigides a informar i donar a conèixer a la població illenca les oportunitats laborals que ofereix el sector de la nàutica. En aquest sentit, coincidint amb una nova edició de la fira Nàutica, el SOIB serà present a l’estand del Clúster amb un punt d’informació. Així mateix, s’han organitzat una xerrada informativa i visites guiades als Serveis Tècnics Portuaris (STP) i Astilleros de Mallorca.

 

La vigència d'aquest protocol és de dos anys i no suposa despesa econòmica per cap de les parts.