17 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El 98% dels residus retirats del Parc Nacional de Cabrera en el marc d’un projecte pilot europeu han estat plàstics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El 98% dels residus retirats del Parc Nacional de Cabrera en el marc d’un projecte pilot europeu han estat plàstics

Les conclusions finals s’han presentat, aquesta setmana, a Atenes amb la resta de participants

La directora del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, Francesca López, ha presentat, aquesta setmana, els resultats finals del projecte europeu Plastic Busters MPAs a l’espai natural protegit. Una vuitantena de persones de nou països diferents han explicat les conclusions al Congrés final del projecte, que s’ha celebrat a Atenes.

Així, durant 2020 i 2021, a les tres platges de Cabrera que formen part del projecte s’han recollit un total de 727,68 quilograms de residus. Del total, un 98% dels retirats eren plàstics, un 30% dels quals eren d’un sol ús. A més, un terç dels residus marins s’han originat fora dels límits del Parc i tenen origen en les activitats recreatives i turístiques.

Per mitigar-ne els efectes, la directora ha explicat que, després de l’auditoria i anàlisi dels plàstics d’un sol ús al Parc Nacional s’han pres diverses actuacions, com la compra de productes de neteja a granel i envasos més grans per reduir el plàstics, així com instal·lar dispensadors d’aigua amb el mateix objectiu. En el cas de la cantina, s’hi han inclòs envasos compostables i de cartró per al menjar per endur.

Els estris usats pel personal del Parc són locals, ecològics i a granel. Gràcies al projecte, compten amb botelles i bosses reutilitzables i un kit d’higiene personal amb sabons sòlids, raspall de dents de bambú i crema solar en barra.

Dins el mateix projecte s’han organitzat activitats d’educació i conscienciació ambiental destinades a compartir coneixements sobre el monitoreig de plàstics a la mar i la seva prevenció.

López ha destacat «la capacitat de les actuacions d’educació ambiental i ciència ciutadana per generar consciència i canvis», unes activitats que «han estat possibles gràcies al Plastic Busters MPAs». La directora del Parc Nacional ha afegit també que «incloure els canvis en el funcionament diari del Parc ens permetrà generar un impacte a llarg termini, d’igual forma que compartir les experiències en fòrums com aquest milloren el coneixement i incrementen l’impacte de les accions».

Plastic Busters MPAs és un projecte en el qual participen onze àrees marines protegides de l’àmbit mediterrani i que té per objectiu mantenir la biodiversitat, així com preservar els ecosistemes naturals de les àrees marines protegides pelàgiques i costaneres mitjançant la lluita contra els fems marins.

Els espais naturals que hi formen part recullen i analitzen els residus que hi troben compartint la mateixa metodologia i posen en comú iniciatives per tal de minimitzar l’ús del plàstic en els seus àmbits de protecció.