11 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

El Govern demana a Brussel·les una normativa específica contra l’explotació sexual infantil que reforci el que ja s’està fent a les Illes i faci de la lluita contra aquesta xacra una prioritat a tot Europa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern demana a Brussel·les una normativa específica contra l’explotació sexual infantil que reforci el que ja s’està fent a les Illes i faci de la lluita contra aquesta xacra una prioritat a tot Europa

// L’executiu informa els eurodiputats del protocol balear de detecció capdavanter a Espanya, aprovat la passada legislatura, i de les campanyes de conscienciació i formació duites a terme // Les Illes Balears insten també els diputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu a dur a la resta de regions els protocols i les actuacions de lluita contra aquesta xacra que donen resultats

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, han reiterat avui en una reunió amb diputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu tot el que, des de les competències que té l’executiu autonòmic, s’ha fet des de fa anys i es continua fent per combatre l’explotació sexual infantil i adolescent, una xacra social que afecta totes les societats del món.

Durant la reunió, les representants del Govern de les Illes Balears han explicat les tasques de coordinació i formació fetes per la institució ateses les seves competències, ja que la protecció i la tutela de menors a l’arxipèlag està transferida als consells insulars des de fa 24 anys. Així, s’han lliurat a la delegació europea els diferents protocols i accions fets a les Illes, que ja es varen anar enviant al Parlament Europeu i que la institució autonòmica posa a disposició de la resta de territoris per si poden ser d’utilitat per unificar normatives i criteris d’actuació. El Govern ha recordat que segons UNICEF se’n produeixen casos arreu del món, però no sempre es documenten i es denuncien com es fa a les Illes Balears, primera passa fonamental per afrontar el problema.

El Govern va ser una de les primeres autonomies a elaborar l’any 2017 un protocol multiinstitucional per a la detecció i l’actuació dels professionals que ha estat una referència per a la resta de comunitats autònomes i que estableix les línies d’actuació, detecció, notificació, avaluació i tractament des dels diferents àmbits competencials, amb grups de coordinació per valorar-ne el compliment, el seguiment i proposar canvis. Aquest protocol està signat pels quatre consells, ajuntaments, entitats del tercer sector, òrgans judicials (Institut de Medicina Legal i Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte) i forces i cossos de seguretat. A aquest protocol s’ha sumat una altra política capdavantera, com és l’elaboració d’una eina de detecció que ja té el vistiplau de quatre universitats, que es provarà en cinc autonomies i que s’espera validar i aprovar definitivament abans d’acabar aquest any.

Dins aquesta estratègia multidisciplinària per lluitar contra l’explotació sexual de menors, s’han incrementat actuacions com la formació de personal de l’àmbit públic sanitari, educatiu i de lleure per detectar-ne i denunciar-ne els possibles casos; els cursos per prevenir i educar les menors (46.000 alumnes d’entre 12 i 16 anys); els tallers de formació (150 edicions) per a les famílies per a la detecció primerenca de situacions de risc, i les campanyes publicitàries com «Per a l’explotador sexual, l’objectiu ets tu», amb la finalitat de visibilitzar les formes d’abordar les menors que tenen els agressors, tal com varen recomanar els experts en la lluita contra aquesta problemàtica social. Tot això se suma a les tasques, competència dels consells insulars, respecte a adequació de centres, personal i vigilància, valoració i denúncia de casos.

Una vegada explicat tot el que s’ha fet i es fa a les Illes per combatre aquesta xacra, el Govern ha aprofitat la visita dels europarlamentaris per demanar-los que impulsin des de Brussel·les una directiva europea específica contra l’explotació sexual infantil i adolescent que la distingeixi dels abusos, tant en el seu abordatge com en el seu registre estadístic. L'executiu balear també ha proposat que la directiva incorpori millores en el combat d’aquesta problemàtica, com ara el fet que la cerca dels menors fugats dels centres de protecció sigui una prioritat policial atesa la seva alta vulnerabilitat, o la potenciació de campanyes específiques contra l’explotació sexual en el marc europeu. En definitiva, se’ls ha proposat que la lluita contra l’explotació sexual infantil present a tots els països i estaments socials sigui una prioritat política de la Unió Europea. Per tot això, tenen al seu abast tota l’acció feta a les Illes com a referència.

S’adjunten imatges de la reunió i els documents i protocols en marxa a les Illes.