17 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Els hospitals d’Inca, Manacor i Son Llàtzer obtenen la certificació de Centres Compromesos amb l'excel·lència en cures del Programa BPSO NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Els centres candidats a obtenir la certificació implanten guies de bones pràctiques al llarg de tres anys, en un procés tutoritzat

Els hospitals d’Inca, Manacor i Son Llàtzer obtenen la certificació de Centres Compromesos amb l'excel·lència en cures del Programa BPSO

És un programa impulsat per la Registered Nurses Association of Ontario i hi participen institucions proveïdores de salut i acadèmiques de tot el món

L’Hospital Universitari Son Llàtzer, l’Hospital Comarcal d’Inca i l’Hospital de Manacor reben avui la certificació de centres compromesos amb l’excel·lència en cures del Programa Best Practices Spotlight Organizations (BPSO). Es tracta d’un programa internacional impulsat per la Registered Nurses Association of Ontario (RNAO) del Canadà, en el qual participen institucions proveïdores de salut i acadèmiques de tot el món.

A Espanya el dirigeix la Unitat d’Investigació en Cures de l’Institut de Salut Carlos III i a la comunitat autònoma, l’any 2018, es va crear el HOST Illes Balears o Centre Coordinador Regional, dependent del Servei de Salut de les Illes Balears.

Els centres que participen com a candidats d’aquest programa implanten guies de bones pràctiques al llarg de tres anys, en un procés tutoritzat que segueix una metodologia d'implantació desenvolupada per la RNAO. Una vegada són designats com a centres compromesos amb l’excel·lència, inicien el període de sostenibilitat, en el qual es torna a avaluar la designació cada dos anys.

Els tres centres assistencials reben avui l’acreditació en el marc de la I Jornada Balear de Centres Compromesos amb l’Experiència en Cures, que ha inaugurat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, juntament amb la directora Assistencial del Servei de Salut, Eugenia Carandell, i el subdirector de Cures Assistencials, Carlos Villafàfila. En la trobada participen al voltant de 150 infermeres.

La consellera ha felicitat els centres hospitalaris per l’esforç que fan dia a dia per incorporar les pràctiques que s’inclouen a les guies que promou el programa. Gómez ha remarcat que es fomenta així una cultura de la pràctica de la infermeria basada en l’evidència i s’aplica una metodologia que té un impacte directe i molt positiu en la qualitat de vida i l’autonomia dels pacients.

Els hospitals que hi ha en el programa BPSO —els quals se sumen a l’Àrea de Salut de Menorca, que va rebre la certificació el 2017— han implementat diferents guies del programa i han duit a terme millores en aspectes com la promoció de la lactància materna, la cura de catèters vasculars, la cura d’ostomies, el foment de la seguretat en l’ús de contencions, la valoració i les cures en persones adultes amb ideació o comportament suïcida o la prevenció de les caigudes.

Enguany el grup d’institucions candidates a aquest programa són la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i la Gerència de l’Hospital Universitari Son Espases (que inclou l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital General, l'Hospital Psiquiàtric i l’Hospital Verge de la Salut). L’objectiu és que tots els centres de la xarxa pública de les Illes Balears estiguin acreditats en les pròximes convocatòries.