LOGO CAIB
Contingut
3 desembre 2021Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El Consell de Capitalitat de Palma acorda les actuacions per al 2022, per un total de 30,6 milions NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Consell de Capitalitat de Palma acorda les actuacions per al 2022, per un total de 30,6 milions

El Govern aporta 28,6 milions, dels quals 5 milions es destinen a finançar projectes de l’Ajuntament i més de 23 milions a actuacions a Palma de l'administració autonòmica

El Consell de Capitalitat s'ha reunit avui per a aprovar els acords de capitalitat per al 2022 i les actuacions a Palma per compensar els costs de capitalitat, per un total de 30,6 milions d'euros, dels quals 28,6 milions provenen del Govern i 2 milions del Consell de Mallorca. D'aquest finançament, el Govern i el Consell de Mallorca faran una aportació de 7 milions –dels quals 5 milions del Govern i 2 del Consell- perquè l'Ajuntament en disposi lliurement per executar millores a Palma i dur a terme 13 projectes municipals. 

De l'aportació del Govern, destaca aquesta transferència de 5 milions de lliure disposició, destinada a finançar actuacions i projectes municipals gestionats per l'Ajuntament de Palma, i es complementa amb més de 23 milions corresponents a actuacions executades pel Govern i diverses empreses i entitats del sector públic autonòmic. 

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha valorat l’acord i les actuacions finançades amb aportacions del Govern, per un total de 28,6 milions, per donar compliment a la Llei de capitalitat com cada any, “des de la cooperació i el diàleg institucional, i amb una aposta per actuacions que contribueixin a la recuperació econòmica i social i a l’enfortiment dels serveis públics per tal de continuar fent front a les conseqüències de la pandèmia”.

El batle de Palma, José Hila, ha agraït "la implicació del Govern i del Consell". "Amb aquests 7 milions d'euros podrem millorar infraestructures i serveis de Palma, podem actuar a molts barris", ha assegurat el batle, en relació a les aportacions del Govern i el Consell de lliure disposició per finançar projectes municipals del mateix ajuntament.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha afirmat que "junts som més forts i el Consell col.labora amb Govern i l'Ajuntament de Palma per ajudar a millorar la qualitat de vida de palmesans i palmesanes amb projectes que beneficien també a tots els mallorquins i mallorquins per ser la capital de l’illa". 

A la reunió també han assistit per part del Govern la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el director general de Pressuposts, Joan Ignasi Morey. Per part de l’Ajuntament, també han estat presents la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, i el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo.

Els projectes gestionats per l’Ajuntament que es finançaran mitjançant els 5 milions que el Govern aporta de forma directa aposten per la cultura, per l’educació, per millorar els recursos de Seguretat Ciutadana  per a què donin un millor servei a la ciutadana i per potenciar els equipaments als barris. Són els següents:

 

PROJECTES MUNICIPALS FINANÇATS PEL GOVERN

INVERSIÓ

 • Renovació de la flota de vehicles de la Policia Local i de Protecció Civil

800.000 €

 • Projecte d'obres d'enllumenat al passeig del carrer Pere Sans Garau a Son Sardina

100.000 €

 • Subvenció per a la rehabilitació d'habitatges a barris vulnerables

1.000.000 €

 • Concurs arquitectònic de rehabilitació galeries i costa del teatre a plaça Major

100.000 €

 • Rehabilitació de l'Antiga Presó

110.000 €

 • Projecte d'urbanització del soler per a l'IES de Son Ferriol

470.000 €

 • Reforma del Mercat del Camp Redó

2.000.000 €

 • Centre de cultura popular a Son Cànaves al Secar de la Real

220.000 €

 • Serveis i materials per al nou centre de Can Ribas

200.000 €

TOTAL

5.000.000 €

 

Els projectes municipals que es finançaran mitjançant els 2 milions que aporta el Consell de Mallorca permetran millorar equipaments a barris. Són els següents:

 

PROJECTES MUNICIPALS FINANÇATS PEL CONSELL DE MALLORCA

INVERSIÓ

 • Reforma del mercat del Nou Llevant

470.000 €

 • Elaboració del projecte per a la construcció d'una pista d'atletisme

260.000 €

 • Projecte de reforma de la plaça de Sant Cosme a Son Cotoner

800.000 €

 • Rehabilitació de l'Antiga Presó

470.000 €

TOTAL

2.000.000 €

 

Apart de la inversió directa, l’acord contempla inversions per valor de 19 milions d’euros per part del Govern en matèria de compensació, en actuacions dutes a terme per l’administració autonòmica. Així, potencien la construcció d’habitatges de protecció oficial i els equipaments sanitaris, socials, esportius i educatius, entre d'altres. Es tracta dels següents:

PROJECTES DEL GOVERN INCLOSOS EN CAPITALITAT

INVERSIÓ

 • Promoció d'11 HPO al Coll d'en Rabassa

979.554 €

 • Construcció d'un centre de dia a Son Xigala

263.646 €

 • Urbanització parcel·la Hospital Psiquiàtric

5.807.666 €

 • Construcció CEIP Palma B La Femu

3.919.903 €

 • Zones comuns de l'Hospital General

1.159.817 €

 • Reforma de Son Pacs

506.685 €

 • Construcció multiaulari tecnificació esportiva (IES CTEIB)

4.499.020 €

 • Obres millora oficines centrals SOIB

2.400.000 €

TOTAL

19.536.291 €

 

A més, l’acord conté inversions consolidades que s'inclouen cada any: el Fons de Cooperació Local, del qual es destinen 3 milions a l’Ajuntament de Palma, i l'anualitat per al 2022 de la reparació del pavelló de Son Moix (1 milió).