11 novembre 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Les Illes Balears han executat fins ara el 93 % dels fons FEDER 2014-2020, molt per damunt del 58 % de la mitjana estatal NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El conseller Miquel Company ha recordat que 19 projectes de les Illes han estat reconeguts com a exemple de bones pràctiques

Les Illes Balears han executat fins ara el 93 % dels fons FEDER 2014-2020, molt per damunt del 58 % de la mitjana estatal

La Comissió Europea i el Govern d’Espanya han felicitat el Govern pel seu ritme d’absorció de recursos

El 93 % de la inversió a les Illes Balears del programa operatiu FEDER 2014-2020 ja ha estat justificada per part de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, un ritme d’absorció de recursos europeus molt més ràpid que la mitjana de les comunitats autònomes (65 %) i més encara que la mitjana global incloent actuacions de l’Estat (58 %), segons dades del Ministeri d’Hisenda.

La Comissió Europea i el Govern d’Espanya ja varen felicitar el Govern de les Illes Balears per l’aprofitament òptim dels programes del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) durant el període 2014-2020, el passat mes de maig, quan ja es podia constatar la rapidesa de les Illes tot i tenir de marge fins al final de 2023 .

Segons ha destacat el el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, «aquestes bones dades superen de manera folgada els objectius marcats i situen les Illes Balears com una de les comunitats autònomes de l’Estat que millor aprofita el finançament europeu».

“Les Illes Balears hem demostrat la solvència en capacitat d’execució i justificació. A més, també hem liderat la presentació i aprovació de projectes reconeguts com a Bones Pràctiques per part del Ministeri d’Hisenda, ja que un total de 19 projectes cofinançats amb el FEDER varen obtenir aquest reconeixement”, ha subratllat.

Entre les actuacions finançades amb FEDER que s’han posat en marxa al llarg del septenni passat, hi ha l’adquisició d’equipament de protecció individual (EPI) per al personal sanitari, el reforç de les capacitats de recerca, l’aplicació de solucions digitals a l’àmbit de l’educació i la salut, la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics, la posada en marxa dels clústers de moda i nàutic, l’ampliació del CEIP de ses Salines, l’enllumenat exterior de Palma o la implantació del nou sistema integrat de gestió del transport a Mallorca, entre altres projectes.

Marc pluriennal 2021-2027

La programació de la Política de Cohesió de la Unió Europea (FEDER+FSE) per al període 2021-2027 estableix que les Illes Balears rebran un total de 485 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment rècord del 8’1 % respecte de l’import percebut en el període anterior (2014-2020).

D'aquest import, el Govern de les Illes Balears gestionarà 251 milions d’euros per desenvolupar les seves iniciatives d’inversió, la qual cosa suposa també un rècord històric, que supera els 232 milions assignats per al període 2014-2020. Aquest import contribuirà a aconseguir els objectius del pla «Estratègia d’inversions Illes balears 2030».

A través del FEDER es financen actuacions dirigides a reduir les disparitats entre els nivells de desenvolupament de les diferents regions de la Unió i a reduir el retard de les zones menys afavorides, mitjançant la participació en l'ajust estructural dels territoris i la reconversió de regions industrials en declivi, incloses, entre altres mesures, la promoció d’un desenvolupament sostenible i l’afrontament dels reptes mediambientals.

Amb l’FSE+, per part seva, es recolza als Estats membres i regions per a aconseguir millors nivells d'ocupació, una protecció social justa i una mà d'obra capacitada i resilient, preparada per al món del treball, a més d'unes societats inclusives i cohesionades orientades cap a l'erradicació de la pobresa i al compliment dels principis establerts en el pilar europeu de drets socials.

La Direcció General de Fons Europeus ja ha iniciat els treballs per a l'elaboració dels futurs programes operatius 2021-2027, que espera poder enviar a les autoritats nacionals i comunitàries abans del proper estiu per tal d'aconseguir-ne l'aprovació final al llarg de 2022.