23 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

L'Euroregió Pirineus Mediterrània posa en marxa el full de ruta 2021-2030 i aposta per la transició verda per fer front a l'emergència climàtica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'Euroregió Pirineus Mediterrània posa en marxa el full de ruta 2021-2030 i aposta per la transició verda per fer front a l'emergència climàtica

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) ha celebrat una reunió a Perpinyà amb representants dels tres territoris –Illes Balears, Catalunya i Occitània– que ha servit per aprovar un posicionament comú sobre el canvi climàtic i per posar en marxa el full de ruta 2021-2030.

Els representants dels tres territoris que formen l’EPM reiteren el seu compromís, especialmente sobre l’inclusió lingüística i cultural, i concreten el pla d’acció per a la implementació de l’ambiciós full de ruta 2021-2030.

Després dels recents procesos electorals que han tingut lloc en els territoris de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (constituida des del 2009 com a Agrupació Europea de Cooperació Territorial) els representants executius d’Occitània, Balears i Catalunya s’han reunit a Perpinyà. La trobada ha servit per reiterar la importància de la cooperación euroregional i definir les estratègies a implementar per assolir els objectius del nou full de ruta de l’entitat.

Amb l'objectiu de construir un futur resilient compartit a l’horitzó 2030, l'EPM ha validat el seu compromís i la voluntat d'actuar conjuntament per part dels nous representants : Nadia Pellefigue, vicepresidenta de la Regió d'Occitània / Pirineus-Mediterrània, responsable d'Educació superior, Recerca, Europa i Relacions internacionals, en representació de Carole Delga, presidenta de la Regió d'Occitània i actual presidenta de l'Euroregió; Antoni Vicens, director general de Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears; i Muntsa Vilalta, directora general d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya.

A la trobada s´han subratllat les prioritats d’aquesta cooperació euroregional:

  • La transició verda per fer front a l’emergència climàtica i ambiental, il·lustrada pel posicionament de l’Euroregió sobre el canvi climàtic,
  • L’economia circular i neutral en carboni, recolzada en la transició digital,
  • L’obertura al Mediterrani, en particular a través de partenariats estratègics a tota la conca,
  • La participació ciutadana, i més especialment dels joves, i la diversitat cultural, valors compartits al centre i a la base de la política euroregional.

Des d’aquesta perspectiva, l’EPM impulsa i participa a projectes de difusió cultural de tots els horitzons, recolzant així l’educació lingüística més variada i completa possible, valoritzant d’aquesta manera entitats com la Bressola a Occitània. L’obertura a totes les llengües i cultures permet una millor comprensió intercultural, base del dinamisme d’aquest ampli territori.

Davant d’aquests reptes de gran envergadura i amb un impacte en les nostres societats i agents en el territori, els membres de l’Euroregió han posat de relleu com l´horitzó 2030 representa una fita per demostrar la capacitat de cooperació euroregional per aportar més resiliència i sostenibilitat als seus territoris, amb una perspectiva cada cop més europea i internacional.

L'Euroregió farà sentir la seva veu a Brussel·les per donar a conèixer el seu full de ruta davant dels reptes europeus, i també será present a Glasgow durant la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26, que se celebrarà a principis de novembre.

Per part de les Illes Balears, el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, ha destacat que "en aquest momentum europeu molt especial, en el que s’està perfilant el futur d’Europa, i amb les circumstàncies derivades de la pandèmia, s’ha posat de manifest com en som de fràgils. Ara veiem les bones disposicions per fer possible aquest futur" .

"El 2030 representa un objectiu molt important per a moltes agències arreu d’Europa, i l’Euroregió està en línia amb aquests reptes, per afavorir sinergies cada vegada més importants", ha manifestat el director general de Relacions Exteriors.