4 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Sanitat forestal aplicarà tractament aeri contra la processionària del pi al nord-est d’Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Sanitat forestal aplicarà tractament aeri contra la processionària del pi al nord-est d’Eivissa

El producte que s’aplicarà és el mateix que s’ha fet servir en les darreres campanyes a Formentera

El Servei de sanitat forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha convocat, per a aquest proper dimarts dia 5, a les 10 h, una sessió informativa telemàtica per a comunicar les properes actuacions de control de la processionària del pi a Eivissa. Les persones interessades han d'enviar un correu electrònic confirmant assistència a l’adreça sanitatforestal@caib.es.

Entre les actuacions previstes enguany, hi ha, per primera vegada a l’illa, l’aplicació d’un tractament aeri durant el mes d’octubre. Aquest tractament s’aplicarà només als municipis de Sant Joan i Santa Eulària, els més afectats per la presència d’aquest insecte.

El producte fitosanitari que s’aplicarà serà el mateix que s’ha aplicat, a Formentera, els darrers quatre anys: Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un producte de tipus biològic, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només pot romandre uns pocs dies sobre les fulles ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta a les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica. Els controls de qualitats aplicats en els tractaments aeris a Formentera han estat objecte d’interès de la publicació especialitzada @RevForesta.

La decisió d’aplicar tractament aeri a Eivissa respon a l’increment de bosses detectades el darrer hivern. Encara que es van eliminar totes les que es van trobar, aquest estiu han augmentat les dades de captures de papallones de processionària en la zona de Santa Eulària del Riu i Sant Joan de Labritja. El 2020 es van capturar un total de 3.658 papallones amb els 1.506 paranys de feromona repartides per tota l'illa dels quals un 64,57% s'han capturat en aquesta zona.

La gran extensió de les superfícies de pineda potencialment afectades per la processionària del pi a l'illa d'Eivissa (25.088 ha) i l'escassa (encara) intensitat dels danys que està causant en aquestes formacions de bosc autòcton fan necessària l'adopció d'actuacions de lluita contra aquesta potencial plaga en masses contínues de pinars en la citada illa.

En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha signat, aquest mateix dilluns, la resolució per la qual es declara un focus incipient de plaga a la zona nord-est de l’illa.

El tractament aeri no és l'única solució que s’aplica contra aquest insecte. En aquest sentit, Sanitat forestal acaba d’adquirir dos nous canons per al tractament terrestre dels quals un quedarà ubicat a les Pitiüses.

El tractament terrestre s’aplicarà des de mitat d’octubre a finals de novembre.

En aquest sentit, es preveu fer dues passades en dies no consecutius que es decidiran en funció de les condicions meteorològiques. El producte que s’aplicarà és el mateix que s’aplicarà per via aèria.

Finalment, el Servei ha reforçat també el control biològic de la processionària amb la col·locació de 30 noves caixes refugi per a quiròpters a l’illa. D’aquesta manera, es fomenta l’increment de població d’un dels principals depredadors d’aquest insecte. La Conselleria ha comptat, en aquest cas, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat (IRBI).