22 setembre 2021 Presidència

La presidenta Armengol clausura el programa SOIB Reactiva que ha desenvolupat PalmaActiva NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol clausura el programa SOIB Reactiva que ha desenvolupat PalmaActiva

Un total de 272 treballadors han estat contractats enguany per l’Ajuntament de Palma; en el conjunt de la comunitat, el programa ha arribat a 2.712 persones

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat avui a la cloenda del programa SOIB Reactiva que ha desenvolupat PalmaActiva i que ha beneficiat en aquest municipi 272 treballadors. La presidenta ha valorat aquest programa, que ha permès la contractació de persones aturades per un termini de quatre mesos.

Armengol ha presidit avui l’acte de comiat dels darrers participants en el programa Reactiva de Palma, acompanyada del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament de Palma, Rodrigo Romero, el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i la directora del SOIB, Pilar Ortiz.

Tres han estat els perfils d’aturats que ha atès aquest programa: d’una banda, s’han contractat persones aturades de menys de 30 anys; en segon lloc, s’han contractat majors de 30 anys amb més d’un any a l’atur, i, en tercer lloc, també s’han pogut contractar majors de 30 anys que es van veure afectats directament per la COVID-19 i, a conseqüència de la pandèmia, van quedar sense feina.

Durant l’acte de cloenda, la presidenta ha explicat que projectes com SOIB Reactiva neixen perquè «al Govern som molt conscients de les dificultats que està passant la ciutadania d’aquestes illles en una pandèmia terrible que colpeja els més vulnerables» i que la voluntat de l’Executiu «és que tothom pugui tenir un lloc de feina digne». 

També ha recordat que aquesta convocatòria de foment de l’ocupació és possible «gràcies al Pacte de Reactivació» i ha agraït als participants del programa la seva tasca «per haver dedicat quatre mesos de la vostra vida a servir a la ciutadania i a fer més gran la ciutat de Palma», a més de desitjar que «l’experiència vos hagi servit personalment, vos hagi fet més ric com a persones i que serveixi per tenir un futur millor».

SOIB Reactiva, un dels principals programes d’ocupació d’enguany

El programa SOIB Reactiva ha implicat un gran esforç per part del SOIB en matèria de foment de l’ocupació i ha suposat atorgar una assistència específica tant als col·lectius habituals amb necessitat d’ocupació (joves aturats i aturats de llarga durada) com a altres col·lectius emergents que han quedat molt malmesos per l’aturada de l’activitat econòmica que ha provocat la COVID-19.

Per això, programes com SOIB Qualificats i SOIB Visibles s’han integrat i expandit pressupostàriament en un únic programa de contractació que actua com a element clau de foment de l’ocupació i que s’ha emmarcat en el Pla de Xoc per a l’Ocupació 2020-2021.

D’aquesta manera, el programa, dotat amb un pressupost global de 22 milions d’euros (dels quals 3,37 es van pressupostar per a Palma), ha implicat aportar un suport econòmic sense precedents a les Illes Balears per al foment de l’ocupació. Les contractacions han estat de quatre mesos (en lloc de sis mesos), amb la doble intenció de donar cobertura al nombre més gran possible de persones desocupades i alhora assegurar el període mínim de cotització per, si escau, accedir a la percepció d’un subsidi amb posterioritat.

SOIB Reactiva 2020 està promogut pel SOIB i cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc dels programes operatius d'ocupació juvenil i regional 2014-2020, per fons de l’Estat a través de la Conferència Sectorial i pel fons per afavorir l’impuls del turisme sostenible (ITS).

Així, el programa ha permès la contractació de 2.712 persones a les Illes Balears. Totes van començar a treballar a ajuntaments i consells insulars abans del passat 30 de desembre i, durant quatre mesos, han duit a terme tota mena de tasques relacionades amb els seus perfils professionals. Per illes, la distribució d’aquest programa ha estat la següent:

  • Mallorca: 1.979 persones i 16 milions d’euros.
  • Menorca: 257 persones i 2,2 milions d’euros.
  • Eivissa: 480 persones i 3,8 milions d’euros.
  • Formentera: 27 persones i 226.000 euros.

En el cas dels treballadors contractats a través de PalmaActiva, algunes de les tasques que han desenvolupat durant aquests mesos han estat les següents:

  • Cuidar les plantes del viver municipal.
  • Explicar als nins i nines de col·legis de Palma la importància del comerç de proximitat.
  • Fer feina en els projectes de reforma de les galeries de la plaça Major.
  • Catalogar 2.000 monedes antigues.
  • Esterilitzar moixos salvatges de colònies.
  • Netejar les escoletes municipals amb especial cura en la desinfecció per la COVID-19.
  • Atendre sol·licituds a l’àrea de Benestar Social.
  • Arreglar desperfectes a la Policia Local, Bombers i IME.
  • Netejar les voreres del bosc de Bellver.