LOGO CAIB
Contingut
21 setembre 2021Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

La Nit de la Recerca torna per acostar la ciència a la ciutadania NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Nit de la Recerca torna per acostar la ciència a la ciutadania

La UIB, la Fundació Bit, el CSIC i diversos organismes de recerca han organitzat prop d’una quinzena d’activitats

La Nit de la Recerca es torna a dur a terme a les Illes Balears després d’un any d’interrupció per mor de la pandèmia. La Universitat de les Illes Balears, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Fundació Bit o el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera són els principals organismes que han organitzat activitats.

Aquesta iniciativa és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea i se celebra des de 2005 a més de 250 ciutats europees simultàniament. El gruix de la programació es concentra aquest divendres, dia en què se celebra la Nit de la Recerca. Hi haurà xerrades, cites ràpides amb investigadors, tallers, exposicions i jornades de portes obertes. La programació es pot consultar al web nitdelsinvestigadors.cat i als webs dels diferents organitzadors. La majoria d’activitats es poden fer en família i requereixen inscripció prèvia.

La iniciativa compta amb el suport de la Secretaria Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, que forma part de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura. El director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, ha agraït la implicació de tots els agents que han organitzat actes. “Amb la Nit de la Recerca feim valer la tasca dels investigadors i l’acostam a la ciutadania”, ha afirmat Pons. El director general ha afegit que, alhora, “es desperta la vocació científica entre els infants i joves”.

La UIB i els organismes de recerca, compromesos amb la lluita contra la crisi climàtica
Des de la UIB s’han organitzat actes amb diferents instituts de recerca com les xerrades breus a bord dels trens dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la investigació científica per frenar el canvi climàtic. Aquesta activitat es fa divendres conjuntament amb el Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC-UIB) i de l’IMEDEA.

El mateix 24 de setembre es duran a terme dos tallers sobre física i química i sobre el canvi climàtic, organitzats pel Programa d’Orientació i Transició a la UIB, i un taller d’identificació d’insectes, del grup de recerca en Zoologia Aplicada i Conservació. Es realitzaran a la plaça d’Espanya amb la instal·lació d’unes carpes.

A través de la Unitat de Cultura Científica de la UIB s’ha organitzat l’exposició Investigam per avançar, que es pot visitar durant tota la setmana a l’Estació Intermodal de Palma. S’hi mostren projectes centrats en els grans reptes que afronta la nostra societat com la crisi climàtica, la transició energètica o l’alimentació sostenible.

En col·laboració amb l’Ajuntament d’Inca, l’horabaixa del 24 de setembre es farà un Safari de biodiversitat a Inca, a càrrec dels investigadors del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària i del projecte Biodibal. El Safari de biodiversitat és una experiència de ciència ciutadana per conèixer la biodiversitat que viu al parc del Serral de les Monges, a Inca, un dels espais verds més importants de la ciutat.
 

Observant i coneixent terra, mar i cel
Can Oleo, a Palma, acollirà divendres activitats organitzades pel CSIC. Entre les 18.30 h i les 20.00 h hi haurà el popular joc Qui és qui? tematitzat amb les espècies de les Illes Balears amb l’objectiu de tenir una millor visió de la nostra biodiversitat i fomentar la conservació del medi ambient.

També es farà el collage Recicla Ciència, una activitat on els més petits podran conèixer alguns instruments i màquines interessants que s'usen en els centres de recerca de la Representació del CSIC a les Balears. A través de dibuixos d'aquests instruments, els nens i nenes podran elaborar un collage amb ajuda de les seves famílies amb diferents elements reciclats. A partir de les 20.00 h i fins les 21.30 h tendran lloc les cites ràpides amb els científics del CSIC. Els assistents aniran rotant de taula en taula per tal de demanar directament als investigadors dubtes i curiositats sobre la seva feina. 

Per la seva banda, el Sistema d'observació i predicció costaner de les Illes Balears (SOCIB) oferirà, entre les 18 h i les 21 h al Moll Vell de Palma davant la Llotja, visites guiades al seu buc oceanogràfic i exhibirà l’exposició fotogràfica Investigam la mar, compartim futur que pretén acostar els resultats científics de la ICTS SOCIB a tots els públics, fomentant la conscienciació ambiental marina i la cultura oceànica.

El Centre Oceanogràfic de les Balears presentarà els resultats dels programes de seguiment científic del medi marí de Menorca que s’han duit a terme durant els darrers 10 anys a l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer de Maó. La data encara està pendent de confirmació. 

La Fundació Bit ha programat la conferència La recerca al Sistema Solar impartida per Pep Marcus, divulgador i president del Club Newton. Tendrà lloc a les 20h a la Clastra de Son Espanyol i, després, es farà una sessió d’observació astronòmica amb potents telescopis amb els quals es podrà veure la lluna, Júpiter, Saturn i objectes de cel profund com nebuloses i galàxies.
 

Activitats a Eivissa i Formentera
Les Pitiüses també acolliran activitats en aquesta edició de la Nit de la Recerca. El  Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera acollirà divendres entre les 17 h i les 20 huna gimcana pel museu i la necrópolis del Puig des Molins, a Eivissa.

A la Sala de l’Ajuntament Vell de Sant Francesc s’hi durà a terme, dissabte entre les 12 h i les 14 h, una visita guiada per l’exposició temporal Sota el mar de Formentera. Els materials ceràmics subaquàtics recuperats al sud del Cap de Barbaria.


La covid-19 i la salut, a debat a Menorca
La XXXII Escola de Salut Pública de Menorca (ESPM), organitzada pel Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears i la UIB en conveni amb l’IME,  suma el seu programa d’activitats a la Nit de la Recerca. 

La primera serà un col·loqui amb el títol de Salut Planetària i que impartiran Josep Maria Antó, professor d'investigació a ISGlobal i catedràtic de Medicina a la Universidad Pompeu Fabra (UPF), i Cristina O’Callaghan Gordo, professora dels estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigadora associada a ISGlobal. Serà aquest dimarts a les 20.00 h a Can Victori, seu de l’IME, entitat que coordina les jornades.

La segona activitat és la taula rodona El paper de la premsa en la pandèmia de la covid-19 moderada per Maties Torrent, director de l’ESPM; Oriol Güell, redactor de El País; Marga Caldentey, redactora d'IB3 Notícies i Josep Bagur, director del Diari Menorca. Tendrà lloc dimecres a les 20.00 h a Can Victorí. Com l’anterior, es podrà seguir en línia. 

Finalment hi haurà una taula rodona amb el títol Exclusió social i covid-19 moderada per Rosa M. Urbanos-Garrido, del Departament d'Economia Aplicada, Pública i Política de la Universidad Complutense de Madrid i amb la participació de María Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, Consorci de Salut i Social de Catalunya; Marta Mendiola, responsable del treball sobre drets econòmics, socials i culturals d'Amnistia Internacional; Pedro Campuzano, coordinador de Médicos del Mundo Castilla y León. Serà dimecres 29 a les 19.00 h i es podrà seguir únicament en línia.