8 setembre 2021 Presidència

El Govern acorda amb FOQUA i els agents socials i econòmics el model de formació dual com a eina estratègica contra l’atur juvenil i la millora de la competitivitat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern acorda amb FOQUA i els agents socials i econòmics el model de formació dual com a eina estratègica contra l’atur juvenil i la millora de la competitivitat

La presidenta es reuneix amb els màxims representants d’UGT, CCOO, CAEB i PIME a les Illes i el president de FOQUA, per ratificar un acord que contribueix a la qualitat de la formació i l’ocupació a les illes

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit avui una reunió per debatre i acordar un document sobre el model de formació dual a les Illes Balears, en la qual han participat els agents econòmics i socials de les Illes (representats per UGT, CCOO, PIMEB i CAEB), i l’associació FOQUA, entitat de representació empresarial que treballa amb persones amb discapacitat. 

En aquesta trobada, a la qual també han assistit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i els directors generals de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i de Formació Professional, Antoni Baos, s’ha acordat el full de ruta que reforçarà el model de formació dual, ja implantant amb èxit a les Illes des del 2015, moment en què va començar com a instrument per a millorar la integració de les persones amb discapacitat.

Així, el Govern, a través del SOIB, du programant cursos de formació dual des de fa 6 anys, un fet que ha permès adquirir una ampla experiència, i que ha estès el model al col·lectiu de joves com a instrument que permet la seva entrada al món laboral en termes de qualitat. La formació dual per a l’ocupació impulsada des del SOIB se suma als cursos de dual que s’imparteixen des de la Conselleria d’Educació i Formació Professional.

La presidenta ha celebrat que, amb aquesta estratègia, «es garanteixi i consolidi l’estratègia de formació dual que es va començar a desenvolupar la passada legislatura de la mà de Foqua». Armengol també ha agraït el seu paper a l’entitat, a les conselleries implicades i als agents socials econòmics, a més de posar en valor que el model acordat «s’elevi al diàleg social», ja que es tracta d’un tipus d’ensenyament «amb un grau d’inserció laboral enorme» que «garanteix una societat inclusiva» i que té «un retorn social molt important: amb treballadors més preparats i empreses més competitives».

Contractes de formació i aprenentatge i tutors d’empresa

La experiència assolida durant aquests anys fa que ara es faci una passa cap a la consolidació de la formació dual, des del consens amb els agents econòmics i socials. En concret, des de les Illes s’ha apostat pel contracte de formació i aprenentatge per facilitar la incorporació dels joves al mercat laboral, una modalitat que, d’una banda, permet un ingrés a la persona que rep una formació i, de l’altra, ajuda les empreses a formar perfils de treballadors ajustats a les seves necessitats concretes. El contracte de formació ha estat una de les claus de l’èxit de la formació dual, que les Illes Balears ja apliquen des de fa anys de forma pionera.

El document acordat avui també posa de manifest la importància de reforçar el paper dels tutors d’empresa, elements clau per posar en relació l’empresa i l’àmbit formatiu, i que requereix també una mínima formació per a poder tutoritzar els beneficiaris d’aquesta política activa d’ocupació.

Amb aquest esperit d’innovació, el Govern i els agents econòmics i socials també han acordat fer aportacions al desplegament de la futura Llei de formació professional, que ahir mateix va aprovar el Consell de Ministres per al posterior debat parlamentari, i que s’enfoquen a estendre la figura del contracte de formació i aprenentatge, i reforçar el paper del tutor d’empresa.

Entre la formació dual del SOIB i la formació dual d’educació, cada any passen per aquest tipus d’aprenentatge uns 1.400 alumnes gràcies a una inversió de gairebé 17 milions d’euros.