13 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient, Red Eléctrica i l’IMEDEA renoven el compromís amb el projecte Bosc Marí de restauració de posidònia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient, Red Eléctrica i l’IMEDEA renoven el compromís amb el projecte Bosc Marí de restauració de posidònia

Els primers resultats del seguiment d’enguany revelen que es manté un índex de supervivència al voltant del 90% respecte la superfície plantada el 2018

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el delegat a les Illes Balears de Red Eléctrica de España (REE), Eduardo Maynau, i l’investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB), Jorge Terrados, han presentat, aquest dimarts, el programa de seguiment i control que es durà a terme els propers quatre anys al projecte Bosc Marí, a la badia de Pollença.

Aquest seguiment serà possible gràcies a un acord entre REE i el CSIC. D’altra banda, el conseller Mir ha anunciat que renovarà el conveni de suport i protecció del projecte, subscrit el 2017 amb REE, una vegada en conclogui la vigència. «Estam molt satisfets de poder col·laborar en un projecte que, una vegada més, situa a les Illes Balears com a pionera en polítiques de conservació del medi ambient», ha assegurat Mir.

La primera avaluació global d’aquest projecte va desvelar, l’octubre de 2020, una taxa de supervivència del 90% a la superfície plantada. «Estam obtenint els objectius que preteníem, assolir una restauració exitosa mitjançant una metodologia de referència replicable que és, a més, un laboratori viu per a la comunitat científica», ha destacat Maynau.

L’IMEDEA efectuarà un control anual de la plantació que inclourà la supervivència i el desenvolupament vegetatiu del material plantat així com l’evolució de l’hàbitat i la biodiversitat associats a la praderia. Un cop finalitzat el termini de quatre anys, es farà una avaluació final consolidada. «El Bosc Marí continua donant resultats esperançadors», ha assenyalat Terrados qui ha avançat que «els primers resultats del seguiment d’enguany continuen revelant un percentatge de supervivència superior al 90%».

Terrados ha explicat que el projecte ja ha està fent les primeres passes per a internacionalitzar-se. Així, ja s’està desenvolupant una prova pilot a Còrsega el projecte RENFORC liderat per la Universitat de Còrsega i la participació de quatre grups d’investigadors, entre els quals l’IMEDEA.

Finalment, durant l’acte s’ha presentat l’exposició virtual «Posidònia oceànica. Descobreix els boscos submergits d’una planta única al mon». Impulsada per REE, amb la col·laboració de la conselleria i sota la coordinació tècnica de l’IMEDEA, es tracta d’un recorregut interactiu en 3D a través de les característiques, condicions de vida i ubicació de les praderes de posidònia. A més, l’usuari rebrà consells que cal seguir per a afavorir-ne la preservació.

Es pot accedir a l’exposició a través del següent enllaç: https://peopleartfactory.com/g/posidoniaoceanica