7 juliol 2021 Presidència

El Govern aprovarà la prohibició de la venda d'alcohol a establiments comercials i benzineres a partir de les 22 hores NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern aprovarà la prohibició de la venda d'alcohol a establiments comercials i benzineres a partir de les 22 hores

La resta de mesures per combatre la pandèmia quedaran prorrogades fins la pròxima revisió, que es realitzarà el 23 de juliol 

El nombre de casos està augmentant entre els joves i l’Executiu, amb el consens dels agents socials, ha decidit aturar la desescalada que s’estava duent a terme

 

L’Executiu autonòmic, d’acord amb els sindicats i les patronals reunits en el marc de la Mesa de Diàleg Social, ha decidit que en el Consell de Govern del pròxim divendres, 9 de juliol, aprovarà la prohibició de la venda d'alcohol a establiments comercials i benzineres a partir de les 22h. Aquesta mesura entrarà en vigor dissabte, 10 de juliol, tant aviat com sigui publicada en el BOIB.

Turisme segur

D’altra banda, recordar que pel que fa a les mesures per gestionar la pandèmia, al Consell de Govern ordinari de dilluns passat, 5 de juliol, es va decidir que els establiments situats a les zones turístiques definides en l’article 2 del Decret llei 1/2020, de 17 de gener, contra el turisme d’excessos per a la millora de la qualitat a zones turístiques, que es troben situades en els termes municipals de Palma, Llucmajor, Calvià i Sant Antoni de Portmany a banda de les mesures generals establertes, estan sotmesos a unes mesures específiques que són les següents:

- L’aforament màxim dels locals d’oci i restauració serà de 100 persones a interiors i 200 a exteriors

- L’ocupació màxima de les taules serà de 6 persones per taula o agrupació de taules a interiors i 10 a exteriors, sense que es puguin fer servir taules altes o tamborets.

L’horari màxim de tancament dels locals d’aquestes zones és les 02:00 hores, sempre que la ordenança municipal respectiva no estableixi una horari més restrictiu.

Cal recordar que, entre altres mesures, el decret d’excessos preveu la prohibició de pràctiques que posin en perill la vida, la salut i integritat física de les persones, la limitació als establiments d'allotjament turístic de vendre begudes alcohòliques incloses en un preu global, la prohibició de vendre alcohol als comerços entre les 21:30 i les 08:00 i la prohibició de publicitats de promoció de consum de begudes alcohòliques i de qualsevol tipus de pràctica que cosifiqui o hipersexualitzi a la persona, especialment a la dona, amb la finalitat d'induir al consum d'alcohol o a l'entrada a un establiment.

El nostre compromís continua sent la permissivitat zero amb actituds incíviques que pertorbin la convivència en les zones esmentades i facin malbé la imatge que projectam.

Situació epidemiològica

Així, segons la darrera anàlisi epidemiològica i ateses les circumstàncies de cada illa, el Govern manté totes les illes en el nivell 1, tot i l’increment d’incidència acumulada. L’experiència amb la pandèmia demostra que, a banda del nombre de casos detectats, també s’ha de tenir en compte el perfil d’aquests diagnòstics i la seva afectació a la pressió hospitalària i mortalitat. Si bé, la IA14 ha passat en només 2 setmanes de devers 50 casos per cada mil habitants a poc menys de 200, el cert és que l’augment de contagis s’està registrant en franges d’edat molt concretes, com són els joves d’entre 16 i 29 anys, seguits pels de 30-39 anys. Els estudis de contactes també posen de manifest que bona part dels casos estan lligats entre si, en brots sobretot d’àmbit social. Això s’explica per dos motius: la major mobilitat i relacions socials més nombroses entre el col·lectiu més jove i, per altra banda, perquè presenten una proporció més baixa d’individus vacunats i per tant immunitzats contra el SARS-CoV-2.

Concretament, la incidència a 14 dies entre els joves de 16 a 29 anys a les Illes Balears s’ha multiplicat per 7 en les darreres dues setmanes, passant de 100 a 700. Una afectació molt superior a la de la resta de grups d’edat. El Servei balear d’Epidemiologia, així mateix, té constància de nombrosos brots relacionats amb aquests grups d’edat, especialment a les illes de Menorca i Mallorca, molt relacionats amb botellots i altres esdeveniments socials similars sense cap tipus de mesura de prevenció de contagis que, tot i no estar permesos per la normativa, s’han dut a terme de manera clandestina.

Per illes, Menorca és ara per ara la més afectada per l’augment de casos. Registra una IA14 que ja frega els 600 casos mentre que augmenta la pressió hospitalària, tot i que de manera més suau que en altres onades, ja que el perfil majoritari de contagis és el de persones joves que són asimptomàtiques o que superen la malaltia de manera lleu, sense necessitar assistència sanitària. La Conselleria de Salut i Consum ja està duent a terme un cribratge dirigit a la població més jove per detectat casos que passin desapercebuts. Aquesta acció pot provocar inicialment un augment de diagnòstics però a mig termini contribuirà a contenir l’expansió del virus.

A la resta d’illes la incidència és més similar: a Mallorca i Eivissa entorn a una IA14 de 160 casos i de 100 a l’Illa de Formentera, amb casos, amb un perfil de contagis molt paregut, tot i que a les Illes Pitiüses la incidència no es concentra de manera tant acusada entre la gent jove com passa a Menorca i Mallorca.

La positivitat de les proves també ha registrat un augment en comparació amb les dues setmanes anteriors. Si aleshores era inferior al 3% que recomana l’Organització Mundial de la Salut, ara ha pujat de manera notable (excepte en el cas de Formentera).  En el conjunt de les Illes Balears es situa, de mitjana a 7 dies, en el 7,15%, destacant especialment el cas de Menorca que ara està al voltant del 17%. 

També s’ha de destacar que aquesta situació epidemiològica no s’està traduint de moment en una saturació de les UCI dels hospitals ni tampoc de l’Atenció Primària, per la qual cosa el Govern, sempre comptant amb l’opinió dels experts epidemiòlegs i el consens dels esmentats agents socials no considera necessari incrementar les restriccions i la mobilitat de manera generalitzada.   

Mesures en vigor

Pel que fa a les mesures vigents des del passat 19 de juny, després de ser aprovades en el Consell de Govern extraordinari del dia anterior i prorrogades per un termini d’una setmana el passat 2 de juliol, les més destacades son les següents:  

Oci nocturn

Es permet l’activitat dels establiments que exerceixin les activitats pròpies de cafè concert o bar de copes, d’acord amb la normativa aplicable al sector de la restauració. Per tant, el consum de begudes i aliments, tant en l’exterior com a l’interior, s’ha de fer asseguts a taula, amb 6 persones per taula a l’interior i 10 a l’exterior. Els clients han d’usar obligatòriament la mascareta quan no s’estigui consumint. L’horari de tancament serà com a màxim a les 02.00 h, sempre que ho permeti la llicència d’activitat de l’establiment. No es permet el ball en els espais interiors ni exteriors.

Resta suspesa l’activitat dels establiments que exerceixin les activitats pròpies de discoteca, sala de festa i sala de ball.

Restauració

Es permet obrir els espais interiors en totes les Illes fins a les 02.00 h, sempre respectant el que marquin les ordenances municipals respectives, amb una ocupació de fins a un 50 % de la capacitat en totes les illes. Les taules han de ser de 6 persones com a màxim. L’ús de les barres és autoritzat sempre els clients estiguin asseguts, que es consumeixi menjar, que no es formin grups de més de dues persones i que es respecti un metre i mig de distància entre grups. Aquestes barres hauran de tancar a les 00.00 hores.

Pel que fa als exteriors, s'amplia fins a 12 les persones permeses per taula en totes les illes i s’amplia l’horari també fins a les 02.00 h si les ordenances municipals ho permeten. Es poden ocupar totes les taules. 

Platges i parcs

Els parcs infantils o espais d’ús públic a l’aire lliure similars poden estar oberts al públic, excepte entre les 00.00 i les 06.00 hores. També es pot romandre a les platges, llevat d’aquest mateix horari: de 00.00 a 06.00 hores. Els ajuntaments estan habilitats per posar horari de tancament avançat si ho consideren oportú.

Vetles i enterraments i altres cerimònies (bodes, batejos, comunions...)

Augmenta la capacitat permesa a 120 persones en els exteriors i 50 en els interiors. Si els assistents estan vacunats, han passat la malatia o conten amb una prova negativa de detecció prèvia es pot ampliar la capacitat fins a 200 persones en els exteriors o 100 a l’interior. Es permet el ball, amb mascareta i les activitats relacionades amb la restauració, sempre que s’ajustin  a les mesures que s’apliquen en aquest sector.

Llocs de culte

Es permet la cabuda completa, tant en els exteriors com en els interiors, sempre que es pugui mantenir un metre i mig de distància entre persones no convivents.

Centres per a gent gran (recreatius i per a promoció de l’autonomia)

S’amplia la capacitat permesa fins al 75 % de la cabuda màxima sempre que es mantinguin les mesures de prevenció general (mascareta, distància, ventilació...). En el cas que s’ofereixi servei de restauració, les mesures són les que s’apliquen en aquest sector.

Activitat física a l’aire lliure

L’activitat física a l’aire lliure, incloent-hi les activitats de senderisme, es pot dur a terme sense limitacions en el número màxim de persones per grup (ara eren 30). S'haurà de mantenir la distància de seguretat entre persones no convivents.

Esdeveniments esportius

En les competicions esportives s’augmenta l’aforament del públic permès:

-En instal·lacions esportives cobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 1.500 persones (ara 800).

-En instal·lacions esportives descobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 5.000 persones (ara 2.000).

Condicions d’activitats esportives en instal·lacions esportives a l’aire lliure, instal·lacions esportives cobertes i centres esportius, i piscines d’us recreatiu i esportiu

La pràctica d’activitats estàtiques en sala, entre les quals s’inclouen les activitats dirigides i les sales de musculació, es manté igual que fins ara amb un 75 % de la capacitat màxima. A les sales d’activitats dirigides es manté la presència simultània a la mateixa sala d’un grup de màxim 25 persones en el cas d’activitats d’intensitat baixa i d’un grup de màxim 20 persones en el cas d’activitats d’intensitat alta. En tot cas, segueix sent obligatori l’ús de mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l’activitat esportiva.

Les activitats que es duguin a terme a la resta de instal·lacions esportives cobertes, incloses les piscines cobertes, tant per a us recreatiu com esportiu, es permeten sempre que no se superi el 100 % de la capacitat màxima.

Les activitats que es duguin a terme en les instal·lacions esportives descobertes, incloses les piscines descobertes, tant per a ús recreatiu com esportiu, llevat de les piscines privades per a us familiar, es permeten sempre que no se superi el 100% de la capacitat màxima.

Esport de contacte no federat

Es permet l’esport no federat de contacte a nivell d’entrenament complint els aforaments establerts i els grups bimbolla que existeixen per a l’esport federat.

Esports de camp: grups d’entrenament estables de com a màxim 30 persones.

Esports de pista: grups d’entrenament estables de com a màxim 20 persones.

Esports de contacte: grups d’entrenament estables de com a màxim 10 persones.

Tornejos esportius

Es facilita els tràmits administratius. En el cas de les competicions esportives d’esports d’equip i de contacte (tant federats com no federats), es poden realitzar sense necessitat d’autorització prèvia sempre que es compleixi el  protocol federatiu aprovat  de la modalitat esportiva respectiva.

Cinemes i circs de carpa

S’amplia l’aforament permès fins a un 75 % de la capacitat.

Teatres, auditoris, sales de concerts i espais similars

Els teatres, auditoris i sales de concerts poden dur a terme l’activitat sempre que no superin el 75 % de la capacitat màxima autoritzada en els espais interiors i el 100% en exteriors. En espais similiars, se mantenen els mateixos aforaments però amb un límit de 1.500 persones en interior i de fins a  5.000 en exteriors. En tots els casos els assistents han de romandre asseguts. Si l’espai ofereix servei de begudes i aliments, s’han d’habilitar taules en les quals s’apliquen les mateixes mesures que el sector de la restauració. El consum roman prohibit en els concerts de música en viu en els interiors.

 Biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions i monuments

S’eliminen totes les restriccions, llevat de les mesures generals: distància, mascareta, ventilació i higiene.

Transport públic

S’eliminen totes les restriccions, llevat de les mesures generals: distància, mascareta, ventilació i higiene.

Comerços i centres comercials

Els establiments comercials, que fins ara havien de concloure l’activitat a les 24.00 hores, a partir de dissabte, 10 de juliol,  no tendran més restriccions horàries que aquelles que determinin les ordenances municipals..

Establiments de joc i apostes

S’amplia l’horari d’obertura fins a les 02.00 h amb un 50 % màxim d’ocupació. Poden tenir activitat de restauració, seguint les normes que s’apliquen al sector.

Fires i festes populars

Es permet la realització de fires i mostres, d’acord amb la normativa COVID-19 específica per a mercats ambulants. Es permet la realització d’actes culturals, esportius i institucionals lligats a la celebració de festes populars, sempre que se segueixin les mesures contra la COVID-19 corresponents al tipus d’activitat. També es permet de bell nou la realització de ballades populars. No es permet, però, la realització d’esdeveniments tipus sopar a la fresca o les revetles.

Condicions per als locals d’oci infantil

L’activitat dels locals d’oci infantil s’ha de dur a terme respectant el 75 % de la capacitat màxima autoritzada, sense límit màxim de persones.

Centres recreatius per a gent jove

Els espais es poden ocupar al 75 % de la seva capacitat. Les activitats de lleure infantil han de ser màxim de 200 participants. Les tendes de campanya poden ocupar-se un 50 %, amb un màxim de 6 persones per habitacle. Les habitacions compartides també es poden ocupar fins a un 75 %.

Congressos, seminaris, reunions de negocis i similars

Es manté el 75 % d’ocupació màxima de l’establiment, tant a l’interior com a l’exterior, però sense nombre màxim d’assistents.

Hotels, refugis i altres establiments turístics

Els espais comuns es poden ocupar fins al 75 %.

L’Acord del Consell de Govern està previst que entri en vigor quan es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de dissabte vinent. La pròxima revisió del marc vigent es realitzarà el 23 de juliol.