LOGO CAIB
Contingut
22 juny 2021Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Reactivació econòmica: Les línies del Govern i ISBA per a pimes i autònoms incorporen els crèdits ISBA-Aquisgrán a través d’una nova font de finançament NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Les línies del Govern i ISBA per a pimes i autònoms incorporen els crèdits ISBA-Aquisgrán a través d’una nova font de finançament

Les línies de finançament impulsades pel Govern de les Illes Balears i ISBA SGR per a petites i mitjanes empreses i treballadors autònoms incorporen els crèdits ISBA-Aquisgrán a través d’una nova font de finançament, Aquisgrán, una iniciativa pionera a Europa, finançada pel Fons Europeu d’Inversions (FEI) i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) d’Espanya. Aquest nou producte millorarà l’accés al crèdit a pimes i autònoms i diversifica les seves fonts de finançament més enllà del canal bancari tradicional.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, el president d’ISBA SGR, Eduardo Soriano, i el director general d’Aquisgrán, Eusebio Martín, han presentat aquest dimarts aquesta alternativa de finançament adreçada al teixit empresarial que reforçarà les línies de crèdits impulsades pel Govern i ISBA, les quals han triplicat el seu volum de finançament per a fer front als efectes de la crisi derivada de la COVID-19 i han ajudat a 2.600 pimes i autònoms de les illes des de l’inici de la pandèmia.

Una de les prioritats d’aquests nous crèdits ISBA-Aquisgrán, amb el suport del Govern, serà el suport a les inversions de pimes i autònoms de foment de la sostenibilitat mediambiental i climàtica.  L’acte de presentació d’aquesta nova via de suport a empreses i autònoms, a la seu d’ISBA a Palma, també ha comptat amb la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Aina Galmés, i el director general d’ISBA, Jesús Fernández, i amb representants de diverses organitzacions empresarials de les Illes Balears.

Els nous crèdits ISBA-Aquisgran es canalitzaran a través de la línia actual del Govern i ISBA per a 2021 per a pimes i autònoms amb activitat a les Illes Balears, a més dels crèdits actuals amb finançament bancari, i rebran el suport del Govern com la resta de préstecs que s’ofereixen a aquesta línia, en l’abonament de la quasi totalitat dels interessos i el cost dels avals per part del Govern, i que permeten a pimes i autònoms accedir a finançament en condicions molt avantatjoses i avalades en el 100%.

En el cas d’aquests crèdits ISBA-Aquisgrán, s’ofereixen fins a 200.000 euros per operació a pimes i autònoms i són préstecs amb un termini de fins a 10 anys, sense garanties reals, i amb possibilitat de fins a dos anys de carència.

 

Ajudes línies 2021. Gairebé 48 milions en nous crèdits i ajornament de devolució d'altres 67 milions

La línia de finançament del Govern i ISBA per a 2021, ampliada el passat mes de maig, posa a l’abast de pimes i autònoms un finançament de fins a 100 milions d’euros. La incorporació d’aquesta nova via de finançament diversifica i reforça les línies de suport al teixit empresarial impulsades pel Govern i ISBA.

La societat de garantia recíproca de les Illes Balears va liderar l’any passat l’increment del finançament destinat a pimes i autònoms a nivell estatal, en el context de la crisi provocada per pandèmia, amb un augment del 220% respecte de 2019.

Pel que fa a 2021, fins ara les línies del Govern i ISBA sumen 47,8 milions de finançament aprovat per a nous crèdits a més de 600 pimes i autònoms a totes les illes. A més, s’ha aprovat l’ajornament de la devolució de 67,9 milions a prop de 700 pimes i autònoms de préstecs concedits l’any passat per a fer front a la crisi de la COVID-19, donat que també s’ha facilitat aquesta mesura addicional de suport.

Aquests nous crèdits ISBA-Aquisgran s’emmarquen en el llançament del fons Aquisgran impulsat per les 18 societats de garanties recíproca de les comunitats autònomes a través de l’associació SGR-CESGAR. Aquisgran és una iniciativa pionera a Europa que compta amb finançament del Fons Europeu d’Inversions (FEI) del Banc Europeu d’Inversions, de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i té el suport del Ministeri d’Indústria a través de la Companyia Espanyola de Refiançament (CERSA), la societat estatal que dona cobertura a les línies de les SGR.

En el seu llançament a nivell estatal, el fons Aquisgrán finançarà préstecs mitjançant l’emissió de bons amb una previsió de fins a 150 milions d’euros. En aquesta primera fase, s’han sol·licitat 90 milions per a totes les SGR de les comunitats autònomes. D’aquesta quantitat, ISBA ha sol·licitat i reservat 10 milions d’euros per a finançar a empreses de les Balears, un 11% del total, percentatge que representa un nivell d’activitat superior al que correspondria en funció del PIB o del nombre d’empreses de les illes.