9 juny 2021 <10aL>Presidenta

Balears tendrà en funcionament la primera central d’hidrogen verd al gener de 2022 a Lloseta NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears tendrà en funcionament la primera central d’hidrogen verd al gener de 2022 a Lloseta

La presidenta Armengol i el vicepresident Yllanes s’han reunit amb Enagás, Acciona i l’Ajuntament de Lloseta per avançar en el projecte Power to Green, que estarà enllestit a finals d’any

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del vicepresident i conseller de Transició Ecològica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, s’ha reunit aquest dimecres amb Acciona, Enagás i l’Ajuntament de Lloseta per tractar els avanços en el projecte ‘Power to green’ per a la creació d’una central d’hidrogen verd a Lloseta, que està previst que comenci a funcionar el gener de 2022. 

La nova central de Lloseta és el primer gran projecte de l’Estratègia d’Hidrogen Verd de la UE en un Estat del sud d’Europa. Serà alimentada a partir de l’energia generada a dues plantes fotovoltaiques, a Petra i Lloseta. L’hidrogen generat servirà com a combustible per a cinc autobusos de la flota de l’EMT a Palma; per a la generació de calor i energia per a edificis públics, hotels i instal·lacions industrials; per a flota rent-a-car, o per generació elèctrica al Port de Palma. A demés, s’injectarà a les infraestructures de gas de Redexis. L’objectiu del projecte també és que Mallorca serveixi de model per a replicar a altres territoris insulars, mitjançant un full de ruta a nivell europeu a llarg termini cap al 2050. 

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha indicat en roda de premsa posterior a la reunió que "gràcies a aquesta planta es generaran 300 tones d'hidrogen verd a l'any produïts al 100% a partir de plantes fotovoltaiques. Amb aquesta producció podríem reduir les emissions de CO₂ en fins a 20.700 tones a l'any, fent així un gran pas cap al compliment de la llei autonòmica de Canvi Climàtic i Transició Energètica, així com el que s'estableix per la UE i els acords de París".

Per part seva, el conseller delegat d’Enagás, Marcelino Oreja, ha insistit en el “compromís” d’Enagás amb la nova central i amb el Govern i ha explicat que  “sense el Govern de les Illes Balears el projecte no hagués estat possible”. “Es el primer projecte de generació d’hidrogen ver del sud d’Europa”, ha apuntat, i ha afegit que es tracta d’un “projecte innovador i un exemple a seguir a altres illes i llocs d’Europa”. 

El conseller delegat d’Acciona Energía, Rafael Mateo, ha apuntat que es tracta d’un projecte “que ja és una realitat” i que l’hidrogen és “un nou combustible que marcarà l’economia descarbonitzada”. “Estam satisfets de fer d’aquest projecte de Mallorca i Lloseta un referent del model de descarbonització i posar-lo en el mapa com un projecte icònic”, ha destacat.

Està previst que al juliol comencin les obres per a la plantes fotovoltaiques de Petra i Lloseta i que l’electrolitzador es pugui instal·lar el novembre, de manera que es podran fer les primeres proves al desembre d’enguany.

Projecte europeu

Power to Green és la peça angular del projecte europeu Green Hysland, una iniciativa que compta amb la participació d’una trentena d’entitats i mitjançant la qual la Unió Europea invertirà 10 milions d’euros per accelerar el desplegament de les infraestructures necessàries per fer realitat un ecosistema d’hidrogen renovable a Mallorca. Està emmarcat dins un acord per reindustrialitzar la zona de Lloseta entre el GOIB, Enagás, Acciona, Cemex, Redexis i l’IDAE, amb la col·laboració dels municipis de Lloseta, Palma i Inca. La inversió total del projecte ronda els 50 milions d’euros. 

A la reunió hi ha participat el conseller delegat d’Acciona Energía, Rafael Mateo; el conseller delegat d’Enagás, Marcelino Oreja; un membre del consell d’administració d’Enagás, Santiago Ferrer, i el batle de Lloseta, Xema Muñoz. Per part del Govern també hi ha assistit el director general d’Energia, Josep Malagrava, i el director general de Política Industrial, Antoni Morro.