17 maig 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El reciclatge d’envasos ha augmentat un 9% a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El reciclatge d’envasos ha augmentat un 9% a les Illes Balears

Un estudi assenyala que, en 2020, cada ciutadà va dipositar 22 kg de residus al contenidor groc

Un estudi realitzat amb les dades proporcionades per 67 entitats locals, a través de la col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori i Ecoembes, conclou que, a les Illes Balears, el reciclatge d’envasos ha augmentat tot i la pandèmia. Així, en 2020, es van dipositar 22 kg de residus per persona al contenidor groc, el que suposa un 9% més que l’any anterior. En els darrers cinc anys, aquesta quantitat s’ha incrementat en un 55%.

D’altra banda, el reciclatge de paper i cartró ha davallat un 8%, fins els 25 kg per habitant, una baixada puntual que s’explica per el menor ús de paper durant la pandèmia, sobretot en el sector comercial. En els darrers cinc anys, el reciclatge en el contenidor blau ha augmentat un 3%.

En el 2020, als 6.273 contenidors grocs de Balears, s’han recollit 37.456 tones d’envasos domèstics per al seu posterior reciclatge, un 12% menys que l’any passat, com a conseqüència de la davallada de l’activitat comercial, empresarial i d’esdeveniments.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha destacat el nivell creixen de consciència ciutadana en el reciclatge. «La implicació de la societat illenca no s’entén sense el compromís de les institucions locals que, a través de la col·laboració interinstitucional han possibilitat no només la sensibilització, sinó que han facilitat a la ciutadania la recollida selectiva».

Per la seva banda, el gerent d’Ecoembes a les Illes Balears, Xavier Balagué, ha declarat que «gràcies a l’esforç realitzat pel Govern i els ens locals – que engloben els municipis , consells insulars, mancomunitats i consorcis i Ecoembes –, a través de la realització de campanyes de sensibilització o estudis de generació i composició de residus, entre altres iniciativves, el sistema de reciclatge s’ha optimitzat de forma constant. Seguirem col·laborant per convertir Balears en una societat 100% recicladora».

Amb aquest objectiu, el Govern i Ecoembes han acordat seguir endavant amb el Pla d’Acció d’Envasos de les Illes Balears, que inclou iniciatives destinades a millorar la contenerització i impulsar campanyes de sensibilització, entre d’altres.

En aquesta línia, en 2020 es van dur a terme altres iniciatives com la implementació de la recollida selectiva de residus a l’estadi de Son Moix o la implantació del Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) RECICLOS a Ciutadella. Aquest sistema, que suposa una evolució de l’actual, incorpora tecnologia als contenidors grocs i incentiva amb recompenses sostenibles als ciutadans que hi dipositen llaunes i botelles de plàstic per al posterior reciclatge.