11 maig 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Reactivació econòmica: Europa i l’Estat feliciten el Govern per l’aprofitament òptim del finançament europeu 2014-2020 NNota Informativa

Durant aquest període, s’han executat més d’un 80 % de l’ajuda programada i s’han reconegut com a Bones Pràctiques 19 projectes

Reactivació econòmica: Europa i l’Estat feliciten el Govern per l’aprofitament òptim del finançament europeu 2014-2020

El conseller Miquel Company ha destacat que aquest fet millora “encara més” el posicionament balear de cara al Next Generation-EU

La Comissió Europea i el Govern d’Espanya han felicitat el Govern de les Illes Balears per l’aprofitament òptim dels programes del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) durant el període 2014-2020, ja que la justificació de les execucions han cobert més d’un 80 % de l’ajuda programada per al septenni passat.

Aquestes bones dades superen de manera folgada els objectius marcats per a l’any 2020 i situen les Illes Balears com una de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol que millor ha aprofitat el finançament europeu esmentat, gràcies als avanços ben documentats i a l’elevada execució financera.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, s’ha mostrat convençut que aquest fet millora “encara més” el posicionament de les Illes Balears de cara a captar finançament europeu del programa extraordinari Next Generation-EU.

“Les Illes Balears hem demostrat la solvència en capacitat d’execució i justificació. A més, també hem liderat la presentació i aprovació de projectes reconeguts com a Bones Pràctiques per part del Ministeri d’Hisenda, ja que un total de 19 projectes cofinançats amb el FEDER han tingut aquest reconeixement”, ha subratllat.

Els Comitès de Seguiment d’FSE i FEDER han tingut lloc la setmana passada amb participació de la Comissió Europea, del Ministeri de Treball i Economia Social, del Ministeri d’Hisenda i de diferents conselleries del Govern, a més de representants dels agents econòmics i socials i de la societat civil.

El Ministeri de Treball i Economia Social ha reconegut de manera especial els resultats de la implantació de l’FSE a través del PO Regional i el d’Ocupació Juvenil, en els quals han participat un total de 28.476 persones de les Illes Balears en situació d’atur. L’import d’ajuda justificada fins a 2020 ha estat de 37,6 milions d’euros, enfront dels 22 milions d’euros del període 2007-2013.

Entre les actuacions cofinançades per l’FSE i que s’han posat en marxa recentment, cal destacar el Programa SOIB REACTIVA dirigit a persones desocupades de llarga durada de 30 anys o més amb dificultats d’inserció laboral causada per la crisis econòmica de la pandèmia COVID-19.

En relació amb el Programa FEDER, el Ministeri d’Hisenda ha destacat l’aposta realitzada per part de la Comunitat Autònoma en la justificació d’actuacions en l’àmbit de la lluita contra el canvi climàtic, ja que un 30 % de la dotació financera del programa s’ha destinat a aquest objectiu temàtic. L’import total de l’ajuda justificada ha estat de 109 milions d’euros i es preveu que a finals de l’any 2021, s’haurà justificat el 92 % de l’import total programat.

S’ha destacat la realització en aquest període d’actuacions en distints àmbits, com l’adquisició d’equipament de protecció individual (EPI) per al personal sanitari, el reforç de les capacitats de recerca, l’aplicació de solucions digitals a l’àmbit de l’educació i la salut, la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics, la posada en marxa dels clústers de moda i nàutic, l’ampliació del CEIP de ses Salines, l’enllumenat exterior de Palma o la implantació del nou sistema integrat de gestió del transport a Mallorca.

300 milions d’euros de REACT-EU

D’altra banda, s’ha donat a conèixer la proposta de modificació dels programes FSE i FEDER derivada de la incorporació dels 300 milions d’euros extraordinaris procedents de REACT-EU destinats a reparar els danys provocats per la pandèmia de la COVID-19 (77,5 milions d’euros han estat assignats a l’FSE i 222 milions d’euros han estat assignats al FEDER).

Les Illes Balears, a més de ser la segona Comunitat Autònoma en assignació de fons REACT-EU amb 261 € per càpita, ha estat novament de les primeres en el context nacional que han dut a terme la proposta de modificació dels programes FSE i FEDER perquè sigui aprovada per les autoritats comunitàries i poder aplicar així el més aviat possible aquest finançament addicional.

Aquests recursos complementaris està previst que es destinin a finançar actuacions tals com contractació de personal sanitari, adquisició d’EPI destinats al personal sociosanitari, reforç dels processos d’inserció sociolaboral de col·lectius més vulnerables afectats per la crisi econòmica i social, millora de les qualificacions professionals, millora de la capacitat de les infraestructures educatives i sociosanitàries, impuls de la mobilitat sostenible i finançament de pimes.

Marc pluriennal 2021-2027

La Direcció General de Fons Europeus també va explicar en ambdós comitès els avanços de la futura programació del nou període 2021-2027 de la Política de Cohesió. En aquest sentit, el director general, Fèlix Pablo, va ressaltar que el Govern de les Illes Balears ja va iniciar al 2020 la tasca de definir una estratègia de transformació econòmica en la qual els fons europeus tindran un paper «molt rellevant».

«Atesa l’especial virulència dels efectes de la pandèmia a les Illes, hem preferit avançar-nos i no esperar a conèixer l’assignació que pertocarà a les Illes Balears, tot i que confiam en tenir aquesta informació en poques setmanes», ha afegit.