29 d’abril 2021 <10aL>Presidenta

La presidenta Armengol i el conseller Mir visiten el Parc Nacional de Cabrera en el 30è aniversari de la seva creació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i el conseller Mir visiten el Parc Nacional de Cabrera en el 30è aniversari de la seva creació

Amb l’ampliació del 2019, l’arxipèlag és el parc nacional maritimoterrestre més extens de la Mediterrània occidental

El Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera celebra el 30è aniversari de la seva declaració i ho fa essent el parc nacional més extens de l’Estat i l’espai natural protegit d’aquesta categoria més gran de la Mediterrània occidental. La presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la delegada del Govern central, Aina Calvo, han participat aquest dijous, juntament amb altres autoritats, en l’acte institucional per commemorar la creació del Parc.

Cal recordar que, des del febrer de 2019, el Parc Nacional Maritimoterrestre té 80.000 hectàrees més, gran part de les quals són marítimes. Amb aquesta ampliació es protegeixen 12 dels 13 sistemes marins que inclou la Llei de parcs nacionals, entre els quals es troben els bancs profunds de corall i els corredors de cetacis, i es multiplica per nou l’extensió del parc.

Durant la visita a Cabrera, la presidenta ha recordat el valor ecològic de l’arxipèlag, un espai que «és l’exemple de compromís d’aquest Govern amb la protecció de la biodiversitat». Armengol ha explicat que, en un any marcat per la pandèmia, «el Govern ha estat per a allò que era urgent, salvar vides, però no ha deixat de pensar en el mitjà i llarg termini, com, per exemple, en la manera de millorar la gestió del Parc Nacional».

En aquest sentit, ha recordat que actualment hi ha en marxa un projecte finançat per l’impost de turisme sostenible per convertir Cabrera en una illa autosuficient i sostenible i l’ha definit com una fita més dins tota una sèrie de projectes de protecció de la biodiversitat que es venen impulsant des del 2015, com el decret de posidònia o la llei de residus, i d’altres que estan en marxa ara mateix, com la col·laboració amb la Comunitat Valenciana per finançar amb fons europeus la investigació i la protecció de les espècies marines de la Mediterrània.

El conseller ha destacat la importància de «celebrar els 30 anys de Cabrera com a parc nacional amb una victòria de país: el reconeixement de la gestió unitària de l’espai natural protegit per part del Govern de les Illes Balears». Mir ha destacat la «fita històrica» que això suposa, «un orgull afegit al de tenir a la nostra terra el parc nacional més gran de tot l’Estat, gràcies a la lluita compartida, impulsada des de la societat civil i cristal·litzada a través de les institucions».

Actualment, el Parc Nacional de Cabrera és un indret pioner en la recerca sobre els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània. Des del 2008, l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN), l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic (OECC), l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i la Fundació Biodiversitat treballen en el seguiment del canvi global a la Xarxa de Parcs. A Cabrera hi ha instal·lada una estació meteorològica per poder fer aquest seguiment.

Les seves condicions també han permès que s’hi hagin duit a terme diversos estudis, com els de l’Institut Espanyol Oceanogràfic (IEO), que ha desenvolupat, per exemple, un visor que permet recrear els fons marins i estudiar els hàbitats vulnerables i com conservar-los, amb l’adquisició de dades vitals per a l’anàlisi dels efectes del canvi climàtic sense danyar el medi.

També s’hi han impulsat projectes com «Plastic Busters», que estudia els plàstics que arriben dels fons marins a les costes, per preservar així els ecosistemes. Les tasques desenvolupades a Cabrera serviran de model a altres àrees marines protegides que participen en el projecte, d’àmbit europeu.

Des de fa tres anys, a més, s’organitzen les jornades de recerca al Parc Nacional, una trobada que té com a objectius principals millorar la transferència de coneixements entre el món científic, les administracions i els agents socials i econòmics; generar consciència i compromís social sobre la importància dels valors de Cabrera, i crear sinergies entre els diferents actors implicats, per dissenyar les polítiques públiques.

La directora del Parc Nacional, Francesca López, ha destacat que Cabrera és «un espai idoni per dur a terme l’avaluació i el seguiment dels impactes que s’hi poden generar a causa de l’emergència climàtica», i aconseguir que l’entorn que propicia el Parc així com les persones que hi treballen «siguin generadors de coneixement que ens permetin seguir treballant en la conservació dels valors del Parc».

Per celebrar l’aniversari, el Parc Nacional ha organitzat diverses activitats, com l’estrena d’un documental sobre Cabrera, la presentació del llibre Arxipèlag de Cabrera: història natural, una jornada de vela llatina o una altra destinada a l’observació d’aus.