21 d’abril 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Impost de Turisme Sostenible permetrà quadruplicar enguany el nombre de gàbies per al control d’ofidis a Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible permetrà quadruplicar enguany el nombre de gàbies per al control d’ofidis a Eivissa

El projecte està dotat amb un pressupost de més de 850.000 €

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han presentat, aquest dimecres, el projecte ‘Control d’espècies invasores a les Pitiüses’ finançat amb 853.461 € provinents de l’Impost de Turisme Sostenible. Les actuacions previstes permetran instal·lar 1.400 gàbies per fer front a la temporada de control d’ofidis d’enguany, a més de comptar amb sis tècnics més.

La col·locació de les trampes serà gradual. Les primeres 400 s’instal·laran durant el mes d’abril mentre que els mesos de maig i juny se’n col·locaran un miler més. A la tardor es preveu que se n’hi sumin 550. D’aquesta manera, a finals d’enguany hi haurà col·locades 1.950 trampes a tota l’illa, xifra que tornarà a augmentar l’any 2022 fins arribar a unes 2.200. Cal recordar que el 2020 es van col·locar un total de 330 trampes.

Mir s’ha mostrat molt satisfet amb l’increment de gàbies previst, «una actuació que forma part d’un pla integral, i que es reforça gairebé triplicant el personal que s’hi dedicarà: passam de tres persones dedicades exclusivament al control d’ofidis a Eivissa a tenir-ne vuit». El conseller ha afegit que l’augment d’efectius «facilitarà la tasca de controlar la densitat de serps invasores, protegint així una de les espècies més preuades de les nostres illes, la sargantana pitiüsa».

Per la seva banda, Mas ha volgut agrair la tasca del personal del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), els Agents de Medi Ambient, el Consell d’Eivissa, ajuntaments, ONG’s i la Federació Balear de Caça, «amb qui hem treballat de forma coordinada i sense els quals no hagués estat possible la feina ingent d’aquests anys». El director general ha remarcat també la tasca que fa la ciutadania, «un exemple a seguir tant per la conscienciació com per la implicació, i sense el qual acabar amb els ofidis a l’illa seria molt més difícil».

El personal adscrit al projecte proporcionarà suport a la ciutadania tant en la col·locació de les gàbies com en les localitzacions que es facin. Cal recordar que, a banda de demanar les gàbies, els ciutadans i ciutadanes poden comunicar la troballa de serps per l’app Línia Verda-COFIB, ajudant així a georeferenciar les poblacions.

Durant 2020, es van capturar 884 serps a Eivissa en 15.769 dies de trampeig. Cal recordar que, des de 2016, a més de les actuacions del COFIB, s’han repartit més de 1.000 trampes a particulars. Els exemplars capturats no entren en el recompte que fa el Consorci, per la dificultat d’obtenir rendiments de captura clars. D’ençà que la conselleria de Medi ambient i Territori va iniciar les campanyes de captura d’ofidis invasors, el 2016, els tècnics han capturat 3.825 exemplars.