19 d’abril 2021 <10aL>Presidenta

El Govern posa la primera pedra de dues noves promocions d’habitatge públic a Palma NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern posa la primera pedra de dues noves promocions d’habitatge públic a Palma

La inversió total és de 5 milions d’euros i es preveu que el 2021 hi hagi 247 HPO en construcció a Palma


La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i del batle de Palma, José Hila, ha posat la primera pedra de dues noves promocions d’habitatge de protecció oficial a Palma. També han participat en l’acte la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; el director general d’Habitatge, Eduardo Robsy, i la gerent de l’IBAVI, Cristina Ballester.

Són dues noves promocions que sumen un total de 38 habitatges de protecció oficial (HPO). La promoció situada al carrer de Magdalena Bonet consta de 30 habitatges, mentre que la situada al carrer de Josep Togores és de 8 HPO. El sòl on es construiran va ser cedit per l’Ajuntament de Palma el mes de febrer de 2019. Aquests habitatges aniran destinats a famílies que no pagaran més d’un 30 % dels seus ingressos en concepte de lloguer i despeses derivades.

Armengol ha agraït la implicació de l’Ajuntament de Palma, fonamental per poder disposar del sòl i dur a terme la construcció de les promocions. “La política d’habitatge és una prioritat absoluta del Govern, ja que som conscients que és un bé social de primera necessitat i no un bé de mercat”, ha subratllat la presidenta. “La construcció de l’habitatge és fonamental per poder donar més garanties a la població que ho necessita i fer abaixar el preu de l’habitatge privat a les nostres illes”, ha assegurat, afegint també la resta de polítiques que es desenvolupen, com són les ajudes al lloguer o l’adquisició de pisos per tempteig i retracte o per la cessió de grans tenidors.

“Érem un territori amb molt poc parc d’habitatge públic i ho estam incrementant d’una manera substancial”, ha aprofundit Armengol, recordant que enguany es destina “el pressupost més alt de la història democràtica en construcció: 64 milions d’euros per a habitatge públic”. A demés, ha recordat que la promoció de 30 habitatges que s’ha començat a construir es financia a través de l’Impost de Turisme Sostenible per “compartir els ingressos turístics en necessitats dels ciutadans i ciutadanes de la nostra comunitat autònoma”.

Pel que fa al conseller, ha destacat que durant el 2021 hi haurà en marxa 11 promocions a Palma, una “ciutat amb moltes necessitats, densa de població i on més inversions s’han de fer i per això apostam per fer-ho”. En aquest sentit, també ha agraït al consistori la col·laboració amb l’IBAVI per la cessió dels terrenys i “poder donar satisfacció a les necessitats de la gent” amb la construcció de les dues promocions. “Aquesta feina forma part de la política decidida del Govern de fer habitatge allà on poguem”, ha recalcat.

Característiques de la promoció

Pel que fa a la promoció de 30 habitatges, 17 són d’un dormitori (46 m2) i 3 d’aquests són adaptats, mentre que els 13 habitatges restants són de dos dormitoris i fan entre 51 i 55 m2. Amb relació a la promoció de 8 habitatges, tots són d’un dormitori i d’entre 35 i 44 m2, i un dels habitatges és adaptat.

La inversió total de les dues promocions és de 5.006.886 € i es preveu que les obres finalitzin el mes de juliol de 2022.

La promoció sorgeix d’un concurs d’idees de l’IBAVI, d’entre més de 170 propostes admeses, la guanyadora del qual va ser el projecte «Togores de sa terra» de Vivas Arquitectos Barcelona, SLP. Proposa uns habitatges amb un consum energètic molt reduït, amb ventilació creuada i respectant l’entorn i el seu valor arquitectònic.

Es proposa la màxima senzillesa en el disseny del projecte, de manera coherent amb l’optimització de costs, la qualitat funcional i arquitectònica del projecte i la implantació de les mesures mediambientals necessàries per donar resposta a la situació d’emergència climàtica. L’entorn en què es troba és una zona urbana de l’eixample de Palma, al barri de l’Olivera, dins l’anell format per la Via de Cintura (Ma-20), a una illa del parc de la FEMU, que s’aixeca sobre la seu de l’antiga Fàbrica Espanyola de Metal·lúrgia i Utillatge, ara desapareguda.

Tots els habitatges tenen doble orientació i amb accés per passera, totes les són habitacions dobles, d’aproximadament 10 m2, i la cuina central inclusiva es troba en un espai diferenciat però connectat visualment amb la sala d’estar. Tots els espais de l’habitatge estan comunicats i s’eliminen els passadissos per optimitzar les superfícies.