16 d’abril 2021 <10aL>Presidenta

La presidenta Armengol i la secretària d'Estat de Sanitat visiten el laboratori de Son Llàtzer després de la renovació del seu equipament NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i la secretària d'Estat de Sanitat visiten el laboratori de Son Llàtzer després de la renovació del seu equipament

El nou sistema automatitzat de transport intel·ligent millora la traçabilitat de les mostres, el temps de resposta i la seguretat del pacient

Les obres d'innovació, que han suposat una inversió de 2,3 milions, converteixen el laboratori d'Anàlisis Clíniques en un referent nacional i internacional

 

Aquest divendres, la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada per la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; la delegada del Govern, Aina Calvo; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el director gerent de l'Hospital, Francisco Marí, i el cap del Servei d'Anàlisis Clíniques, el Dr. Jose Luis Ribes, han visitat el laboratori de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i han pogut conèixer de primera mà els nous avenços tecnològics i les millores que s'han fet per adequar l'espai.

Les obres que s'han fet en el laboratori de l'hospital suposen una inversió de prop de 2,3 milions d'euros i formen part del projecte de renovació tecnològica que promou el Servei de Salut en els laboratoris de tots els hospitals per dotar-los de la tecnologia més moderna i innovadora.

Durant la visita, la presidenta Armengol ha celebrat que el laboratori de Son Llàtzer passi a ser capdavanter en innovació tecnològica i ha recordat que «entre el 2015 i el 2021 s'hauran invertit a l'Hospital més de 26 milions d'euros» en obres de renovació per «millorar allò que era necessari: radiologia, elements tecnològics... Fent una millora important» de les instal·lacions.

Armengol, que també ha aprofitat la visita per agrair al personal sanitari el seu treball durant la pandèmia, ha explicat que la sanitat pública és una «política prioritària del Govern», ja que «hem anat augmentant cada any el pressupost fins arribar al més elevat de la història, amb 2.000 milions d’euros».

Per part seva, la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha valorat la «aposta per la salut comunitària i l’atenció primària» que les Balears han fet durant els darrers anys i que, segons Calzón, «ha estat clau en la gestió de la pandèmia i ha contribuït al fet que avui aquesta Comunitat tengui un dels millors indicadors epidemiològics del país».

Quant a les obres de millora, s'han incorporat els últims avenços tecnològics d'instrumentació de laboratori, amb una doble innovació. D'una banda, compta amb equips analitzadors Alinity, d'última generació i alt rendiment, que permeten ampliar la capacitat de càrrega de mostres, i un sistema modular que s'adapta i s'ajusta als canvis que es puguin produir quant a volum de treball. D'altra banda, disposa d'un sistema de transport de mostres intel·ligent GLP. Tot això suposa una millora dels fluxos de treball.

El sistema de transport de mostres intel·ligent GLP és un sistema d'automatització d'última generació flexible, que permet adaptar-se fàcilment a necessitats futures. El transport dels tubs de mostres dels pacients es fa mitjançant petits cotxes intel·ligents autònoms i elèctrics, que decideixen la millor ruta en funció de diversos factors de forma similar a com funciona el GPS d'un automòbil. Aquesta renovació converteix el laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Són Llàtzer en un centre de referència nacional i internacional per a la tecnologia GLP.

L'adequació d'espais realitzada ha inclòs la insonorització de part del sostre amb un material especial i una nova il·luminació per millorar l'entorn de treball, així com la instal·lació de dues cambres frigorífiques robotitzades i intel·ligents per a la conservació de reactius i mostres. Gràcies a aquests treballs de renovació, el laboratori fa una passa de qualitat en benefici de la seguretat del pacient, a més de facilitar un millor acompliment de la labor de l'equip de professionals del centre.  

En el Servei d'Anàlisis Clíniques treballen 35 persones, que constitueixen un equip multidisciplinari de facultatius, tècnics de laboratori, infermers, auxiliars d'infermeria i auxiliars administratius. El laboratori de l'Hospital Universitari Són Llàtzer processa a dia d'avui una mitjana de 2.200 mostres diàries i fa 2 milions de determinacions analítiques anuals.