12 d’abril 2021 <10aL>Presidenta

El Govern posa la primera pedra d’una nova promoció de 35 HPO a Palma NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern posa la primera pedra d’una nova promoció de 35 HPO a Palma

La inversió total és de 5,3 milions d’euros i el termini de les obres previst és de 15 mesos


La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i del batle de Palma, José Hila, ha posat la primera pedra d’una nova promoció de 35 habitatges de protecció oficial (HPO) al carrer de Fornaris de Palma, a la barriada del Llevant-La Soledat. A l’acte també hi ha assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el director general de Mobilitat i Habitatge, Eduardo Robsy, i la gerent de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), Cristina Ballester.

Es tracta de 35 pisos, dels quals 24 són d’un dormitori (de 49 m2), 8 de dos dormitoris (d’entre 64 i 69 m2), i 3 de tres dormitoris (de 85 m2). Tres dels habitatges són adaptats. La construcció comptarà amb 35 places d’aparcament, tres de les quals també adaptades, en una superfície construïda de 3.297,31 m2. La inversió total de la promoció és de 5,3 milions d’euros i es preveu que el termini de les obres sigui de 15 mesos.

Armengol ha destacat que Palma «és un dels llocs clau on es pot fer política d’habitatge». De fet, ha agraït a l’Ajuntament de Palma la col·laboració, el compromís i la «facilitat que sempre ens dona» a l’hora de construir habitatge públic, ja que el sòl en el qual es duen a terme les obres el va cedir el consistori gratuïtament a l’IBAVI. La presidenta ha subratllat també que el projecte «segueixi les normatives específiques» de cara a la construcció d’habitatge, amb l’aposta per l’eficiència energètica, la sostenibilitat i l’accessibilitat universal.

«Aquest any tenim el pressupost més alt de la història de la democràcia en habitatge de protecció oficial: 64 milions d’euros», ha recalcat Armengol, i ha recordat que s’acabarà el 2021 amb 1.000 habitatges més en construcció o licitació que el parc públic actual, de 1.800 habitatges. «Sabem que és un bé necessari, un dret de la ciutadania i no deixarem de treballar mai perquè la gent d’aquestes illes pugui accedir a un habitatge digne», ha apuntat.

Per part seva, el conseller Marí ha assegurat que «aquest Govern està absolutament decidit a complir amb la planificació d’augmentar de manera considerable el parc públic d’habitatge que teníem i que era molt escàs». També ha explicat que, actualment, s’estan construint 578 HPO en 22 promocions, de les quals 15 són a Mallorca i 8 a Palma. A la ciutat s’estan construint 205 habitatges, tot i que durant el 2021 s’iniciaran tres promocions més que sumaran 42 habitatges per arribar a un total de 247. Marí ha recordat també que aquestes llars s’ofereixen a través de lloguer social, de manera que cap família paga més d’un 30% dels seus ingressos.

Característiques de la promoció

La promoció sorgeix d’un concurs d’idees de l’IBAVI, d’entre més de 170 propostes admeses, i la guanyadora del qual va ser el treball de DATAEE SLP, de l’arquitecte Claudi Aguiló i Aran, amb la col·laboració d’Albert Domingo i Ollé. Proposa uns habitatges amb consum energètic molt reduït, amb ventilació creuada, i respectant l’entorn i el seu valor arquitectònic.

L’edifici es forma amb dos nuclis i accessos per passera a través del pati interior naturalitzat. La integració paisatgística de l’edifici s’assegura mitjançant la construcció mural i la utilització del marès en façana, de la mateixa manera que les edificacions del voltant del complex històric industrial de Can Ribas.

A més, la construcció serà de baixa tecnologia, a partir de murs de càrrega que redueixen dràsticament l’impacte ambiental i milloren la inèrcia tèrmica dels habitatges.