8 febrer 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: El vaccí d’AstraZeneca arriba a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El vaccí d’AstraZeneca arriba a les Illes Balears

Les primeres dosis del vaccí de la companyia AstraZeneca arribaran demà a les Illes Balears, concretament 4.780, xifra que se sumarà a les 5.850 de Pfizer i les 1.200 de Moderna. En total, les Illes Balears rebran aquesta setmana més d’11.000 dosis de vaccins contra el SARS-CoV-2, i es preveu que durant el mes de febrer s’assoleixi  la quantitat total de 83.600.

 

El vaccí d’AstraZeneca no s’administrarà a les persones de 55 anys o més, d’acord amb la decisió de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que encara no ha decidit a qui s’administrarà, tot i que cada comunitat autònoma ha enviat una proposta. Val a dir que no s’aplicarà aquest vaccí a la població d’aquesta franja d’edat perquè sigui menys segur que els altres, sinó per la falta de proves de l’efectivitat en aquest grup: els assaigs d’AstraZeneca al Regne Unit, al Brasil i a la República de Sud-àfrica van demostrar que era segur i eficaç per prevenir la COVID-19 en persones majors d’edat (els 18 anys en aquests tres estats). Aquests estudis van involucrar devers 24.000 persones, però la majoria tenien entre 18 i 55 anys.

 

A les Illes Balears, en xifres rodones, del nombre total de casos acumulats fins al 4 de febrer (53.500), 30.500 tenien entre 18 i 55 anys. El grup més nombrós és de la franja de 40 a 50 anys (10.000 casos). Per tant, extrapolant aquestes dades es pot preveure que el vaccí d’AstraZeneca evitarà fins a 22.000 nous casos l’any, més de 1.700 ingressos a les plantes d’hospitalització i 220 a les UCI. En conseqüència, evitarà moltes defuncions i molts casos de malaltia greu amb seqüeles importants, i també una gran quantitat de pacients lleus i dels consegüents dies de confinament propi i dels contactes estrets.

 

Aquest vaccí provoca menys reaccions adverses que els d’ARN missatger (és a dir, els de Pfizer i Moderna), però l’eficàcia és més baixa, perquè no assoleix el 70 %. Per una altra banda, l’interval recomanat per administrar les dues dosis és de deu a dotze setmanes.

 

La Ponència de Vaccins i la Comissió de Salut Pública han defensat al llarg dels darrers dies que el següent grup de persones a qui s’administri el vaccí de Pfizer sigui el de persones de més de 80 anys.