3 febrer 2021 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

L’IBE adjudica el projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila NNota Informativa

La mesa de contractació ha proposat adjudicar les obres a Inti Energia

L’IBE adjudica el projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila

Una vegada coberta, serà la major instal·lació d’autoconsum de l’illa

La mesa de contractació del projecte per cobrir l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila ha proposat adjudicar-ne la redacció i la direcció d’obres a l’empresa Inti Energia. Es tracta d’una primera proposta d’adjudicació, que estableix un pressupost de 47.380€ més IVA i un termini d’execució de les obres de vuit mesos.

A partir d’ara, l’empresa adjudicatària té sis setmanes per redactar i presentar el projecte definitiu de la que ha de ser la major instal·lació d’autoconsum de l’illa de Menorca. Es preveu que les obres estiguin enllestides a final d’any.

Serà el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entri en funcionament a les Illes Balears.

La coberta solar cobrirà els 15.000 m² del pàrquing del centre hospitalari. Una vegada posada en marxa, aquesta infraestructura tindrà una potència de 875 kW. A més, serà capaç de generar fins al 20 % de l’electricitat que necessita l’hospital, la qual cosa suposarà un abaratiment de la factura de la llum de l’Ib-Salut.

S’ha de tenir en compte que l’Hospital Mateu Orfila és, a hores d’ara, un dels grans consumidors d’energia de l’illa. De fet, suposa un 1,5 % de tot el consum de Menorca. Per tant, la coberta solar contribuirà a disminuir de manera considerable les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i a continuar avançant en la transició energètica de les Illes Balears.

Cobrir els grans aparcaments, una obligació recollida en la Llei de canvi climàtic

La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix l’obligació  d’aprofitar els grans aparcaments en superfície per generar energia neta. En concret, fixa que s’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà ubicats en superfície que ocupin una àrea total superior als 1000 m², com és el cas del pàrquing de l’Hospital Mateu Orfila.

D’altra banda, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic ja va obrir la consulta preliminar per als hospitals de Manacor, Inca i Son Llàtzer.