LOGO CAIB
Contingut
1 febrer 2021Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

L’IBE i el Consell Insular de Formentera treballen per cobrir amb plaques fotovoltaiques deu pàrquings a l’illa NNota Informativa

Foto de noticia

L’IBE i el Consell Insular de Formentera treballen per cobrir amb plaques fotovoltaiques deu pàrquings a l’illa

El director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, s’ha reunit avui amb el conseller de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, Antonio J. Sanz, per presentar el nou visor d’aparcaments amb dimensions superiors als 1.000 m2. Aquesta nova eina ha estat elaborada pel Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA) i té com a objectiu localitzar tots els pàrquings de grans dimensions de les Illes Baleares susceptibles de ser coberts amb plaques fotovoltaiques.

Concretament, a Formentera, s’han localitzat deu aparcaments que compleixen amb aquestes característiques: tres al port de la Savina, quatre a Sant Francesc, dos as Caló i un as Copinar. Suposen una superfície de 2,51 hectàrees i podrien generar fins a 2.000 kW, prop d’un 6 % de l’electricitat consumida a Formentera, una dada similar a la generada pel parc fotovoltaic de Cala Saona.

«La implantació d’energies renovables en sòl urbà és una estratègia no només per apropar la producció al consum, sinó per reduir consum de territori. L’IBE ja treballa amb el Consell Insular de Formentera per cobrir amb plaques fotovoltaiques aquests aparcaments», ha assegurat Ferran Rosa.

Aquest visor és la primera passa d’una estratègia global d’impuls de la generació d’energia solar en tots els aparcaments amb potencial solar de les Illes Balears. De fet, la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix obligacions de generar energia neta en espais urbanitzats, com ara les grans cobertes o els aparcaments.

Cal destacar que, en dades de tot Balears, el nou visor ha identificat un total de 794 aparcaments de més de 1.000 m2, els quals sumen 275,48 hectàrees. La majoria, 571, s’ubiquen a l’illa de Mallorca; 111, a Menorca; 102, a Eivissa, i 10, a Formentera.

Els càlculs inicials que es desprenen del visor indiquen un potencial de generació elèctrica renovable de fins a 220 MW. Aquesta xifra podria arribar a suposar el 6,1 % del consum elèctric de les Illes Balears en cas que tots aquests aparcaments es cobrissin amb plaques fotovoltaiques.

El visor es pot consultar a https://ideib.caib.es/aparc_fotovolt/.