26 d’octubre 2020 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Santa Maria del Camí rebrà 164.666 euros per a obres de millora d’habitatges particulars i de l’entorn urbà públic NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Santa Maria del Camí rebrà 164.666 euros per a obres de millora d’habitatges particulars i de l’entorn urbà públic

/Es podran demanar ajudes per obres a habitatges fetes entre juliol de 2018 i setembre de 2021

/L’Ajuntament destinarà la subvenció a la reforma integral del carrer de l’arquitecte Guillem Forteza

 

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, i el batle de Santa Maria del Camí, Nicolau Canyelles, acompanyats del director general d’Arquitectura i Rehabilitació, Bernat Roig, han presentat avui una convocatòria d’ajudes de rehabilitació i regeneració urbanes per al municipi que destinarà 132.666 euros en ajudes a particulars per a la rehabilitació i millores als habitatges del municipi.

Aquestes ajudes s’emmarquen en el Programa de Foment de la Regeneració i Renovació Urbanes del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, anomenat ARRU (àrea de regeneració i renovació urbanes). En el marc del mateix programa, l’Ajuntament rebrà una subvenció nominativa de 32.000 euros per a actuacions en l’entorn urbà. Així, l’import total que rebrà el municipi suma 164.666 euros.

El programa ARRU inclou dues línies d’actuació: d’una banda, actuacions de regeneració urbana —d’espais públics—; i, de l’altra, ajudes per facilitar la rehabilitació i millora dels habitatges particulars que es troben en l’entorn delimitat com a ARRU. Així, el programa es tradueix en ajudes econòmiques a l’Ajuntament per a obres de reurbanització i millora de l’entorn urbà i també per a particulars per a rehabilitació o renovació d’habitatges compresos en l’àrea delimitada com a ARRU.

En el cas dels particulars poden ser obres de rehabilitació i conservació, accessibilitat, seguretat o millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat.

L’ARRU de Santa Maria està delimitat geogràficament per la zona BIC (Convent dels Hostals), el nucli del centre antic i la trama urbana existent abans de 1956.

Santa Maria és un municipi que, per tercera vegada, se suma a aquestes ajudes, presentat el projecte preceptiu. En aquest sentit, el conseller Marc Pons ha destacat que això demostra una implicació del consistori en l’aposta per la millora de l’estructura urbana, en mobilitzar-se per aconseguir recursos públics (els ARRU són fons estatals que gestiona la Comunitat Autònoma) per posar-los al servei dels seus veïns per a la millora dels seus habitatges i també per a la millora de l’espai urbà públic.

En les dues convocatòries ARRU anteriors, Santa Maria ha rebut un total de 357.000 euros per a ajudes a habitatges. La línia d’ajudes a particulars s’ha exhaurit i se n’han beneficiat 53 habitatges: 26 en la primera convocatòria i 27 en la segona.

Respecte de les ajudes rebudes per l’Ajuntament, en la primera convocatòria ARRU es destinaren 38.500 euros a la millora de mobiliari urbà del poble de Santa Maria. En la segona convocatòria, la subvenció de 38.500 euros fou destinada per part de l’Ajuntament a la rehabilitació de la plaça dels Hostals. Es tracta d’un total de 77.000 euros.

La subvenció de 2020 a l’Ajuntament és de 32.000 euros i es destinarà a la rehabilitació integral del carrer de l’arquitecte Guillem Forteza.

Quant a la línia d’ajudes a particulars, dotada amb 132.666 euros, a principis de novembre la Conselleria de Mobilitat i Habitatge farà pública la convocatòria així com les condicions, perquè els propietaris interessats puguin sol·licitar-les.

Es podran acollir a aquesta nova convocatòria d’ajudes les obres iniciades entre l’1 de juliol de 2018 i el 30 de setembre de 2021. El termini de presentació de sol·licituds serà de dos mesos des de la publicació de la convocatòria en el BOIB.

Les ajudes que pot rebre un particular poden anar dels 3.000 euros a un màxim de 24.000 euros (per a casos específics). Així, amb caràcter general, la subvenció és del 40 % però es pot elevar al 75 % en casos què el nucli familiar tengui ingressos tres vegades inferiors a l’IPREM o si hi ha persones amb discapacitat. També es pot incrementar en 1.000 euros si l’immoble és BIC.

 

Alguns exemples d’obres que es poden acollir a aquestes ajudes

— Obres de conservació:

• Obres de conservació de fonament, estructura, instal·lacions, cobertes, terrasses, façanes i mitgeres, inclosos processos de desamiantatge.

• Obres d’adequació dels interiors dels habitatges a les condicions mínimes de funcionalitat, habitabilitat, seguretat i higiene exigides legalment.

 

— Obres d’accessibilitat:

• Instal·lació d’ascensors en edificis sense ascensor.

• Renovació d’ascensors existents, instal·lació de cadires pujaescales, creació d’itineraris accessibles, rampes o altres dispositius d’accessibilitat, incloent els adaptats a les necessitats de persones amb discapacitat sensorial.

• Instal·lació d’elements d’informació o avís, com senyals lluminosos o sonors que permetin l’orientació en l’ús d’escales i ascensors.

• Instal·lació d’elements o dispositius electrònics de comunicació entre els habitatges i l’exterior, com videoporters i sistemes anàlegs.

 

— Actuacions de millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat:

• Obres de millora de l’envolupant tèrmica de l’habitatge per reduir-ne la demanda energètica (millora de l’aïllament tèrmic, substitució de fustam i envidrament, etc.).

• Instal·lació de sistemes de calefacció, refrigeració, producció d’aigua calenta sanitària i ventilació per al condicionament tèrmic, o bé increment de l’eficiència energètica dels sistemes existents.

• Instal·lació d’equips de generació o que permetin l’ús d’energies renovables que redueixin el consum d’energia convencional tèrmica o elèctrica de l’habitatge, per a climatització o aigua calenta sanitària.

• Millora de les condicions de protecció contra els renous.

 

En edificis de tipologia residencial plurifamiliar, a més, són subvencionables:

• La millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions comunes d’ascensors i il·luminació.

• La millora de les instal·lacions de subministrament i mecanismes que afavoreixin l’estalvi d’aigua.

• La implantació de xarxes de sanejament separatives que afavoreixin la reutilització d’aigües grises i pluvials en l’edifici o parcel·la o que redueixin el volum abocat al sistema públic de sanejament.

• La millora d’instal·lacions per a la recollida i separació adequades de residus domèstics.

• El condicionament dels espais privatius de la parcel·la per millorar la permeabilitat del sòl, rebaixar el consum per reg, etc.