16 d’octubre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

COVID-19: El Govern tanca les àrees recreatives gestionades per l’IBANAT per evitar riscos sanitaris associats a la massificació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern tanca les àrees recreatives gestionades per l’IBANAT per evitar riscos sanitaris associats a la massificació

La petició l’ha fet la Conselleria de Medi Ambient i Territori amb l’aval del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i diversos batles de la zona

En el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) s’ha publicat, aquest dijous, una resolució de la consellera de Salut i Consum per la qual s’estableix el tancament de les quaranta-set àrees recreatives que gestiona l’IBANAT a partir d’aquest mateix divendres com a mesura de prevenció contra la COVID-19.

Més concretament, s’estableix que, davant el risc de massificació, queden tancades les àrees recreatives que gestiona l’IBANAT i es prohibeix l’ús recreatiu del foc i l’ús de les infraestructures fins que la condició sanitària ho permeti.

La resolució s’ha aprovat a proposta de la Conselleria de Medi Ambient i Territori una vegada s’ha constatat que l’IBANAT, òrgan gestor d’aquestes àrees, no té capacitat de control de l’aforament ni de compliment de les mesures de seguretat per a fer front a la COVID-19, especialment les referents a la distància entre els usuaris i a l’ús de mascareta.

La Conselleria ha tengut en compte, a més, peticions en aquest sentit de diversos batles de municipis de la Serra així com del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

L’IBANAT gestiona un total de 47 àrees recreatives a les Illes Balears, les quals són espais recreatius d’accés lliure ubicats en el medi natural on els usuaris hi troben fogons, taules i altres infraestructures com banys químics i parcs infantils amb la finalitat que els usuaris trobin un espai recreatiu on poder cuinar i menjar compartint aquests espais amb el propi grup de persones i amb altres grups de persones desconegudes.

En aquestes àrees recreatives l’accés és lliure, sense barreres d’accés i sense la possibilitat que els treballadors de l’IBANAT puguin controlar l’aforament d’aquests espais ni realitzar tasques de desinfecció a les infraestructures entre l’ús dels diferents usuaris.

Els usuaris de les àrees recreatives comparteixen les mateixes infraestructures, de manera que cuinen i mengen en els mateixos fogons i taules, sense possibilitat de complir les mesures de seguretat establertes contra la COVID-19, especialment la necessitat de mantenir una distància de seguretat, especialment entre persones no convivents. Cal tenir en compte que alguna d’aquestes àrees recreatives té capacitat d’acollir fins a un miler de persones.

Fins ara, es permetia l’accés a les àrees recreatives tot i que no s’hi permetia l’ús recreatiu del foc per motiu de la temporada d’alt risc d’incendis forestals, que finalitzà dia 15 d’octubre. Així mateix, s’havien precintat els llocs comuns com a mesura dissuasòria. Tot i així, els darrers dies ja s’han registrat alguns episodis de massificació en aquests espais, circumstància que ha motivat la petició de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.