27 maig 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: El Govern obre una línia d'ajuts directes no retornables per a autònoms per valor de 15 milions d'euros NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Govern obre una línia d'ajuts directes no retornables per a autònoms per valor de 15 milions d'euros

Entre 8.000 i 10.000 treballadors i treballadores autònoms es podran beneficiar d’ajuts que oscil·len entre 2.000 i 3.000 euros

El Govern de les Illes Balears ha impulsat un paquet de mesures urgents per al reinici i el manteniment de l’activitat en el treball autònom, que superarà els 15 milions d’euros, que compta amb aportacions del Govern, els consells insulars i els ajuntaments, i que s’ha aprovat en el marc de la mesa de diàleg social, amb la participació d’UGT, CCOO, CAEB i PIMEB.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presentat avui aquestes mesures urgents, després d’haver-se reunit amb els representants de les entitats esmentades, a més de la FELIB. Així, han participat en la reunió: la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí; la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer; el vicepresident de la CAEB, Eduardo López; el president de la PIMEB, Jordi Mora; el secretari general d’UGT, Alejandro Texías, i el secretari general de CCOO, José Luis García. Per part del Govern també han assistit a la reunió el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago.

Sobre les mesures presentades, Armengol ha destacat que «són un incentiu per mantenir l’activitat econòmica i donen esperances de futur a les persones autoocupades». Per engegar-les es compta amb un pressupost inicial d’11,4 milions aportats pel Govern (8 milions) i els consells insulars (2 milions el de Mallorca, 650.000 euros el d’Eivissa, 500.000 el de Menorca i 200.000 el de Formentera), als quals s’hauran de sumar les aportacions que arribin dels ajuntaments, que tenen de termini fins al 15 de juliol per adherir‑se a aquestes mesures urgents. En aquest cas, cada ajuntament decidirà quina aportació vol afegir a les mesures urgents, o signarà un acord bilateral amb el Govern que així ho expliciti. S’espera que s’arribi als 15 milions d’euros.

Armengol ha subratllat que el Decret llei COVID-19, aprovat fa dues setmanes, ha permès el marc jurídic perquè les institucions locals puguin oferir ajudes directes a autònoms i empreses. «El nostre desig és que es pugui mantenir l’activitat econòmica», ha expressat, i ha explicat que durant les properes setmanes es podran sol·licitar les subvencions.

L’objectiu d’aquest paquet és ajudar els autònoms i autònomes a reiniciar la seva activitat un cop s’ha iniciat el procés de desescalada. S’estima que les mesures podran beneficiar entre 8.000 i 10.000 autònoms, en funció de les aportacions dels ajuntaments.

Autònoms de tot l’any i autònoms de temporada

La presidenta ha detallat que són dos els col·lectius de treballadors autònoms que poden presentar la sol·licitud: els autònoms que treballen tot l’any, que han de justificar haver estat d’alta en el RETA en el moment de la declaració de l’estat d’alarma, i els treballadors autònoms de temporada, que enguany no varen poder arribar a iniciar activitat. En el cas dels treballadors de tot l’any, els autònoms poden haver sol·licitat els ajuts per cessament d’activitat o haver cursat un ERTO.

L’import dels ajuts oscil·la en funció de si no tenen treballadors contractats a càrrec seu (2.000 euros), si tenen un o dos treballadors a càrrec seu (2.500 euros) o si en tenen més de dos (3.000 euros).