22 d’abril 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Balears al capdavant d'Europa com a regió compromesa amb la transició energètica i la implantació d'energia solar NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears al capdavant d'Europa com a regió compromesa amb la transició energètica i la implantació d'energia solar

\ El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, ha participat en un seminari europeu per explicar l'aposta de les Balears per solaritzar les cobertes de les Illes.

El director d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, ha participat avui telemàticament en el seminari web europeu sobre 'Ciutats i regions solars', organitzat per Solar Power Europe. Durant la seva intervenció Urresti ha exposat el compromís i aposta que s'està fent des de les Balears per solaritzar el màxim possible de cobertes de les Illes. Un compromís assolit per la Conselleria de Transició Energètica que, com ha dit, "permetrà aprofitar totes els avantatges de les energies renovables”.

En aquest sentit, ha recordat que l'energia solar obtinguda a través de plaques fotovoltaiques situades a les cobertes o teulades permet obtenir energia neta i econòmica. Unes mesures d'eficiència i estalvi energètic que, com ha explicat, "suposaran, a més de beneficis ambientals i una reducció de la contaminació, la creació de nous llocs de feina qualificats, una reducció dels costos empresarials i un abaratiment de la factura de la llum".

Les Illes Balears compten actualment amb un total de 1.264 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic repartides per tot el territori, el que suposa una potència total de 17,7 MW. A través de fons FEDER, la Direcció General d'Energia va finançar durant el 2019 més de 300 instal·lacions (1,4 MW). Enguany però, s'ha detectat un creixent interès per part de la població balear per l'autoconsum energètic i fins a la data, ja s'han registrat més de 2.000 sol·licituds.

La conferència 'Ciutats i regions solars', que a causa de la COVID-19 s'ha hagut de celebrar telemàticament com a seminari web, ha estat organitzat per les eurodiputades Jutta Paulus (Verds) i Pernille Weiss (PPE) a través de l'empresa Solar Power Europe. L'objectiu del seminari ha estat insistir en la importància d'instal·lar plaques fotovoltaiques a les teulades d'Europa. Recordar que actualment el 90% de la superfície de teulades de la Unió Europea no s'està utilitzant.

El seminari ha comptat amb la participació de representants dels municipis i regions europees que lideren actualment la lluita contra el canvi climàtic i estan compromeses amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum a les teulades i cobertes. A més del director general d'Energia i Canvi Climàtic de Balears, Aitor Urresti, hi han participat el seu homòleg austríac a la regió de Styria, Michael Sebanz, i Léopold Coppieters, cofundador de Skysun, una de les empreses pioneres a Bèlgica en instal·lacions fotovoltaiques.

Com primera passa, s'ha parlat també de descarbonitzar el parc d'edificis de la UE amb la instal·lació de teulades solars.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha recordat que el sector fotovoltaic serà “clau en la dinamització econòmica post-Covid 19 de les Illes, ja que permetrà diversificar el model productiu i crear llocs de feina qualificats”. En aquest sentit, ha destacat que des de la Conselleria es continuarà treballant per fomentar l’autoconsum energètic entre la població a fi d’aconseguir una sobirania energètica amb fonts renovables, tal com s’estipula en la Llei de Canvi climàtic i en els objectius de descarbonització de les Illes Balears. De fet, per a 2020 s’han destinat tres milions d’euros i s’espera incrementar en 500 noves instal·lacions amb un total de 5 MW.