31 juliol 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, ENDESA i el GOB alliberen tres exemplars de milana (Milvus milvus) NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, ENDESA i el GOB alliberen tres exemplars de milana (Milvus milvus)

El COFIB ha rebut 18 exemplars d’aquesta espècie durant el 2019

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, juntament amb ENDESA i el GOB, ha alliberat aquest dimecres al migdia tres exemplars de milana (Milvus milvus) recuperats al Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB). Aquests exemplars procedeixen de Lloseta, Santa Eugènia i Capdepera i van entrar al Centre de Recuperació per diverses causes durant els mesos de juny i juliol.

El conseller Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, el batle de Bunyola, Andreu Bujosa, juntament amb el director general d’ENDESA de les Balears, Martí Ribas, Toni Muñoz del GOB i tècnics del COFIB han assistit a l’alliberament d’aquestes tres aus a l’àrea recreativa de sa Comuna de Bunyola, que gestiona l’IBANAT.

Gràcies al programa dirigit i impulsat per la Conselleria de Medi Ambient i amb el suport econòmic d’ENDESA, es du a terme un seguiment acurat de l’espècie amb emissors que indiquen la localització i ajuden a conèixer característiques i comportament de l’espècie. Aquest seguiment de camp el realitza el Grup d’Ornitologia Balear (GOB), que, ara per ara, manté monitorats 53 exemplars (19 amb emissor satel·litari i 34 amb emissor terrestre).

Mir ha agraït la feina feta des del Centre de Recuperació i ha destacat la importància d’aquest programa per poder fer el seguiment de l’espècie, ja que «no només té una gran importància biològica, sinó que té un paper molt important en la detecció de delictes ambientals», com pot ser l’ús il·legal del verí, que pot afectar moltes altres espècies, tant silvestres com animals domèstics de companyia.

Dels exemplars alliberats aquest dimecres, el de Lloseta presentava ferides ocasionades per un trauma d’origen desconegut, el de Santa Eugènia va arribar molt prim i possiblement amb una intoxicació secundària per ingestió de rodenticides i el de Capdepera va ser trobat surant a la mar amb hipotèrmia per una embarcació particular. Les atencions sanitàries que s’apliquen als centres de recuperació de fauna han permès la devolució al medi natural d’aquests individus.

Durant l’any 2019, el Centre de Recuperació de Fauna del COFIB a Mallorca ha rebut 18 exemplars de milana per diferents causes, molts dels quals ja han arribat morts i han estat recollits pels agents de medi ambient per a investigar les diferents circumstàncies que afecten aquests individus. De cada animal es fa una anàlisi i un seguiment per conèixer les causes que incideixen en l’espècie i per treballar en la minimització dels problemes que afecten la nostra fauna.

El milano (Milvus milvus) és una espècie catalogada en perill d’extinció a les Illes Balears. La darrera dècada i gràcies als esforços realitzats per l’Administració, amb la participació d’entitats públiques i privades, la població reproductora d’aquesta espècie ha anat augmentant. Tot i així, el Consell Assessor de Fauna i Flora de les Illes Balears (CAFFIB) va determinar el manteniment d’aquesta espècie en la categoria “en perill d’extinció” per recordar que no es pot abaixar la guàrdia i que és necessari seguir amb els programes de monitorització i seguiment.