20 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Salut

La Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears prepara una guia de bones pràctiques per a les festes populars dels municipis NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears prepara una guia de bones pràctiques per a les festes populars dels municipis

El Ple de la Plataforma d’Oci de Qualitat s’ha reunit avui per repassar la tasca feta durant 2018 i debatre les línies d’acció per al 2019
La Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears prepara un document de bones pràctiques perquè serveixi de guia als municipis a l’hora d’organitzar les festes populars. Així ho han explicat els responsables d’aquest òrgan que s’han reunit avui en el ple, en el qual han participat una vintena de representants de les administracions públiques, la societat civil i la indústria de l’oci.
 
La guia, que contribuirà al desenvolupament d’accions que evitin l’abús del consum d’alcohol i que promoguin un oci saludable durant les festes, es troba en fase d’esborrany i en el document ja s’han inclòs diverses propostes dels ajuntaments.
 
Entre altres aspectes, es proposa disposar d’una ordenança municipal i fer-la complir; dur a terme formació responsable en dispensació de begudes alcohòliques tant als propietaris dels establiments com a les associacions que participen en les festes; oferir begudes sense alcohol i abaratir el preu de l’aigua durant les celebracions, a més de comptar amb taules informatives sobre el risc associat al consum d’alcohol.
 
En el Ple també s’ha fet un repàs de les accions duites a terme el 2018, entre les quals destaca l’acció de treball en xarxa “Aquí no venem alcohol a menors” ─en la qual varen participar alumnes d’instituts de les illes, que varen repartir cartells amb aquest lema en diversos establiments. Prèviament hi va haver una labor d’informació i sensibilització per part de les associacions de pares, educadors i policies tutors.
 
La Plataforma per un Oci de Qualitat té per objectiu principal prevenir, mitjançant el treball en xarxa, tant el consum d’alcohol en menors d’edat com les circumstàncies que el fan possible. Fa anys que la Plataforma treballa perquè els joves gaudeixin d’un oci saludable i, especialment, per erradicar entre els menors el model d’oci lligat al consum d’alcohol.
 
Així, l’entitat defensa que per invertir aquesta tendència perjudicial per als menors d’edat és necessari que tota la societat assumeixi la seva part de responsabilitat, i destaca que, gràcies a la feina de tothom, els darrers anys han augmentat els esforços per evitar aquest consum, especialment durant les festes populars.
 
La Plataforma està integrada pel Consell de la Joventut; el Consell d’Estudiants de la UIB; la Federació Autònoma d’Estudiants; la FELIB (Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears); les agrupacions empresarials CAEB, Pime, ACOTUR, la Federació Hotelera de Mallorca, l’Associació Hotelera de Menorca, la Federació Empresarial Hotelera d’Eivissa i Formentera; la Confederació de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears (COAPA); la FAPA; la Confederació de Federacions i Associacions de Famílies i d’Alumnes de l’Escola Catòlica de les Illes Balears; els consells insulars, diversos ajuntaments, i diferents conselleries.