27 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Salut

El nou Hospital de Felanitx tendrà cent habitacions per a pacients crònics en un espai de nou mil metres quadrats NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El nou Hospital de Felanitx tendrà cent habitacions per a pacients crònics en un espai de nou mil metres quadrats

El projecte es realitzarà per mitjà d’un concurs d’idees, el termini per presentar propostes del qual venç el 22 de març
El nou Hospital d’Atenció Intermèdia de Felanitx, amb una superfície construïda total de 8.972 m2,tendrà cent habitacions dobles d’ús individual per a l’atenció de pacients crònics de la comarca de Llevant. Les habitacions estaran especialment dissenyades per garantir el confort i el benestar dels pacients durant l’estada hospitalària.
 
El projecte de l’Hospital de Felanitx —declarat d’interès autonòmic el mes de gener pel Consell de Govern— es realitzarà per mitjà d’un concurs d’idees i amb la intervenció d’un jurat. El termini per presentar propostes tècniques venç el 22 de març.
 
La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha explicat les característiques del nou equipament sanitari a l’Ajuntament de Felanitx. Han participat  també la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago; la consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, Mercedes Garrido; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el batle del municipi, Jaume Montserrat Vaquer.
 
Aquest nou equipament sanitari proporcionarà una atenció integral i de qualitat als pacients crònics que necessitin una atenció de convalescència o rehabilitació per recuperar l’autonomia, i a les persones cuidadores respectives. Els pacients rebran tractaments i cures especialment dirigits a l’estabilització de la malaltia, a la rehabilitació i a la recuperació de l’autonomia personal.
 
L’objectiu del nou centre hospitalari és millorar l’activitat assistencial a la comarca de Llevant, que abasta vuit municipis (Artà, Campos,Capdepera, Felanitx, Manacor,Santanyí, Son Servera i Vilafranca) i té una població superior als 140.000 habitants, el 17 % dels quals (és a dir, gairebé 24.000) supera els 65 anys d’edat.

A més, segons les projeccions de població de l’Institut Nacional d’Estadística, s’estima que l’any 2029 la població d’aquestacomarca arribarà a 148.990 persones i que el 20 % (gairebé 30.000) tendrà 65 anys o més. Aquest increment del 17 % al 20% ésfonamental per calcular els recursos necessaris del nou hospital. Aquestes dades mostren una tendència cap a l’envelliment de la població i, en conseqüència, a l’increment progressiu de les malalties cròniques.
 
Les persones ingressades a l’Hospital de Felanitx rebran un pla d’atenció integral a càrrec d’un equip multiprofessional, que prioritzarà les intervencions dirigides a recuperar el grau d’autonomia tant com sigui possible i tornar a casa seva. Si una persona ingressada requereix cures pal·liatives, s’assegurarà la qualitat i la humanitat de les cures.El nou equipament sanitari oferirà aquesta cartera de serveis:
 
  • Àrea assistencial:
    • Àrea d’hospitalització de cronicitat:
      • Convalescència/rehabilitació
      • Pacients crònics avançats
      • Cures pal·liatives especialitzades
      • Cures especials (estadallarga)
    • Àrea ambulatòria:
      • Hospital de dia avaluador i rehabilitador
      • Unitat d’estimulació cognitiva
      • Consultes externes
 
  • Àrea de suport i serveis generals:
    • Suport clínic tècnic assistencial i suport assistencial:
      • Radiologia
      • Farmàcia
      • Laboratori
      • Suport mèdic
    • Àrea social (vestidors, menjador / cafeteria….)
    • Gestió de pacients (Admissió, tanatori…)
    • Àrea Logística i de Serveis Generals (magatzems, manteniment…)
 
Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques
El nou Hospital de Felanitx s’emmarca dins del Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2016-2020), amb el qual el Govern de les Illes Balears pretén millorar l’atenció de les persones grans i dels pacients crònics complexos i en situació de dependència i assegurar una atenció pal·liativa a totes les persones que estiguin en una etapa avançada de la malaltia, no només en els darrers mesos de vida.La implementació del Pla suposa un canvi en els circuits assistencials i una important inversió en infraestructures, recursos humans i formació.
 
Entre les accions més importants que s’han duit a terme destaquen la formació de més d’un milenar de professionals de l’atenció primària i de l’atenció hospitalària; la incorporació de 40 infermers gestors de casos; l’obertura de llits específics per a aquests pacients a gairebé tots els hospitals de les Illes Balears, i la identificació de quasi cinc mil persones com a pacients crònics complexos o pacients crònics avançats, cosa que facilita fer-ne un seguiment diferenciat i dirigir-los als serveis que s’ajusten més bé a les seves circumstàncies i que evita esperes i ingressos innecessaris.
 
A les Illes Balears hi ha actualment onze milpersones identificades com a pacients crònics complexos i 1.020 com a pacients crònics avançats.

El Servei de Salut disposa, a Mallorca, de 98 llits a l’Hospital General, 98 a l’Hospital Joan March, 25 a l’Hospital Verge de la Salut i 160 a l’Hospital Sant Joan de Déu, integrat en la xarxa assistencial pública. Per una altra banda, a Menorca s’han subscrit convenis per disposar de llits per a pacients crònics amb institucions com ara el Consell Insular de Menorca o l’Ajuntament des Mercadal, i també amb una clínica privada. I, per la seva banda, a Eivissa s’ha planificat la Unitat d’Atenció Intermèdia a l’edifici J de l’Hospital Can Misses i també s’han subscrit convenis amb el Consell Insular d’Eivissa.