19 desembre 2018 | <9ªL> Conselleria d'Educació i Universitat

Trenta instituts de les Illes participen a la campanya contra la venda d’alcohol a menors NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Trenta instituts de les Illes participen a la campanya contra la venda d’alcohol a menors

Els estudiants distribuiran cartells entre els comerços i establiments de restauració propers als seus centres educatius
És una iniciativa de la Plataforma per a un Oci de Qualitat a les Balears que integra administracions, societat civil i sector empresarial

En un dia s’han repartit cartells a 665 establiments de 16 municipis de les Illes Balears

5.000 cartells contra la venda d’alcohol a menors seran distribuïts a comerços, benzineres i establiments de restauració amb l’objectiu de conscienciar als empresaris de la seva responsabilitat davant el consum d’alcohol entre joves, recordar la prohibició de venda a menors de 18 anys i animar-los en el compromís cap a la protecció de la seva salut.

Aquesta campanya és una iniciativa de la Plataforma per a un Oci de Qualitat de les Illes Balears, liderada per la Conselleria de Salut i formada per una trentena de representants d’administracions, empreses i entitats ciutadanes. Aquesta campanya en concret, ha comptat amb una especial participació de l'Institut per a la Convivència (Convivèxit) de la Conselleria d'Educació i Universitats i l’Institut per a la Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) que coordina als policies tutors.
 
La campanya de distribució de cartells s’inicia aquest dimecres 19 de desembre de forma simultània des de 30 instituts i centres escolars de secundària i batxillerat de les Illes.

A la jornada d’avui s’han repartit cartells a 665 locals, establiments de restauració i comerços públics de 16 municipis de les Illes Balears. 

Els mateixos estudiants sortiran al carrer per a sol·licitar als establiments dels seus barris i dels seus pobles la penjada d’aquestes imatges a les quals es llança el missatge “La vida és un joc d’equilibri i necessites una bona base. Aquí no venen alcohol a menors. Ens preocupam per la teva salut”.
 
Amb aquesta acció es pretén implicar directament als joves amb la penjada dels cartells i als empresaris que rebran de mans dels menors aquest missatge.
 
Paral·lelament, des de la direcció general de Salut Pública s’han distribuït cartells a ajuntaments i organitzacions empresarials perquè també en facin difusió.

Un grup d’alumnes de l’IES Madina Mayurqa han visitat alguns d’establiments dels voltants del seu institut i han explicat que “els hi demanem si estan d’acord amb la nostra filosofia i si volen col·laborar amb aquesta iniciativa de prohibir la venta d’alcohol a menors d’edat. Diuen que sí i que hi estan d’acord totalment. Hauran de conscienciar-se les persones”.
 
Per Marta Escoda, la directora de Convivèxit, “des de la conselleria d’Educació agraïm aquesta iniciativa que fa feina en xarxa. A nivell d’Educació ens interessa fer coses que impliquin a tota la comunitat. Que s’impliqui a la indústria, que s’impliqui a les famílies, als centres i a la societat civil. A més en aquest cas concret s’ha implicat a l’alumnat. L’alumnat participa amb aquest objectiu de prevenir el consum d’alcohol i les drogues als menors; i que siguin els mateixos menors els que diuen als negocis que no els donin aquest tipus de substàncies te per nosaltres molta importància i pensem que és una iniciativa amb molt de poder i amb molta potència”.
 
Francisca Bibiloni, la coordinadora autonòmica de Drogodependència, explica que “el que volem és que als establiments (que hi ha una llei que s’ha de complir) siguin els joves els que hi vagin i els demanin protecció de cara a la venta d’alcohol a menors. I que els establiments es comprometin a donar aquesta protecció als joves perquè no es doni aquest consum entre menors”.
 
Rafel Covas, coordinador del programa Policia Tutor, explica que "la funció que tenim els policies tutor és prevenir i vigilar. El primer de tot és la prevenció, per això, als 30 centres que avui surten al carrer, se'ls hi ha fet una xerrada preventiva per part dels policies tutors de cada municipi. Després una altra funció nostra és la de controlar la venta d’alcohol a menors. Fer aquest acompanyament amb els propis moners, amb un propi policia tutor que té aquesta funció jo crec que és la millora manera de fer prevenció".