28 juny 2018 | <9ªL> Presidenta

Armengol destaca la Formació Dual com a eina per facilitar el relleu generacional a sectors tradicionals com el calçat NNota Informativa

Armengol destaca la Formació Dual com a eina per facilitar el relleu generacional a sectors tradicionals com el calçat

La presidenta visita les fàbriques de Lottusse 1877 i Carmina Shoemaker a Inca, on s’hauran format 22 alumnes treballadors i 5 joves ja han estat contractades per les empreses
“Amb aquest programa afavorim el relleu generacional a sectors tradicionals com el calçat, milloram la inserció laboral dels treballadors i treballadores i aportam solucions a les necessitats de les empreses, amb professionals qualificats que milloren la seva competitivitat i productivitat”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions durant la visita als alumnes del programa “SOIB Dual Sectors Estratègics Inca Pell”, que s’està desenvolupant a empreses sabateres com Lottusse 1877 i Carmina Shoemaker. Han acompanyat la presidenta el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; el batle d’Inca, Virgilio Moreno; el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, i el director del SOIB, Pere Torrens.
 
Amb aquest programa i durant 12 mesos, els beneficiaris combinen ocupació i formació a empreses sabateres de primer nivell, mentre perceben un salari. En aquesta segona edició del programa hi ha 11 alumnes treballadors, 4 a Lottusse 1877 i 7 a Carmina Shoemaker. En dos anys, la Formació Dual en Calçat a Inca haurà suposat una inversió de 555.000 euros i 22 beneficiaris. 900.000 euros, 42 alumnes treballadors i 16 empreses, si s’inclou la Formació Dual de moble i calçat que també s’ha duit a terme al municipi.
 
Armengol ha destacat que 5 dels joves que participaren al programa l’any passat, avui ja estan contractats i en plantilla de Lottusse 1877 (3) i Carmina Shoemaker (2), cosa que demostra que la Formació Dual és “útil i funciona”, tant per als treballadors com per a les empreses.
 
“Vull agrair la seva implicació a l’Ajuntament d’Inca, a AFACA i a les empreses que col·laboren en aquest programa. Es posa en relleu que la col·laboració i el treball en equip creen oportunitats laborals i ajuden a progressar a una indústria local de present i de futur”, ha afegit la presidenta.
 
Les xifres a les Illes Balears
 
A les Illes Balears, l’actual convocatòria de formació dual (2017) ocupa 189 persones. Hi participen 72 empreses i té un pressupost de més de 2,8 milions d’euros. En el transcurs d’aquesta legislatura, el Govern ja ha invertit més de 6 milions d’euros, que han beneficiat 322 alumnes treballadors, contractats en 110 empreses de sectors com el calçat, la nàutica, les TIC, la fusta i el moble i l’electrònica.
 
El programa: SOIB Formació Dual a Sectors Estratègics
 
Per accedir al programa, s’ha de ser menor de 30 anys, estar a l’atur, no disposar de certificat de professionalitat de la matèria i no haver tingut un contracte de formació en la mateixa ocupació.
 
La formació, que s’inclou dins la jornada laboral, consta de 460 hores repartides entre reparació de calçat i marroquineria i activitats auxiliars de comerç. En acabar, els alumnes treballadors obtenen un certificat de professionalitat de l’ocupació relacionada amb la feina prevista en el seu contracte. Així, obtenen un benefici doble: una formació qualificada i, a la vegada, experiència professional, que els servirà per aconseguir una feina posterior. Un fet que millora l'ocupabilitat de les persones beneficiàries.
 
SOIB Formació Dual Sectors Estratègics es du a terme als centres propis i ofereix contracte per a la formació i l’aprenentatge en les activitats econòmiques considerades estratègiques, i a sectors amb projecció d'ocupació i amb necessitats de formació de capital humà, com ara la indústria i les TIC.