17 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Alliberats 25 exemplars de rosseta NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Alliberats 25 exemplars de rosseta

La setmana passada, coincidint amb una activitat d’educació d’un grup d’escolars d’educació primària, es van alliberar a s’Albufera de Mallorca 25 exemplars de rosseta (Marmaronetta angustirostris), una petita ànnera que nidifica a les Illes Balears i que es troba en perill d’extinció. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) l’ha catalogada com a en perill crític.
 
Aquesta espècie es troba inclosa dins el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades i catalogada com a en perill d’extinció. Per complir la normativa nacional i autonòmica respecte de les espècies amenaçades, s’aplica un Pla de Recuperació per a aquesta i altres espècies aquàtiques també amenaçades. Els exemplars s’han alliberat perquè entre les accions d’aquest Pla hi ha els reforçaments poblacionals. Les aus provenen del Zoo Botánico de Jerez (Cadis), que col·labora de manera desinteressada en el projecte de recuperació. Els animals, que han estat criats als zoos de Colònia i Leipzig i també per un criador alemany, han arribat al Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), on han estat revisats i anellats per identificar-los de manera individualitzada.
 
La rosseta és una ànnera nedadora de mida mitjana, d’uns 40 cm de llarg i uns cinc-cents grams de pes. Té el coll i el bec llargs, i el plomatge de color terrós amb taques clares, que li donen una aparença peculiar que li ha servit per agafar també el nom de xarxet marbrenc (d’aparença del marbre), amb un redol més fosc al voltant dels ulls. Li agraden les llacunes i les bases poc fondes, dolces o salabroses, amb molta vegetació, i s’alimenta d’insectes, mol·luscs i plantes aquàtiques.
 
Hi ha menys de nou mil parelles de rossetes al món, menys de mil a Europa i al voltant de dues-centes a l’Estat espanyol. A les Illes Balears, la població més gran és a Mallorca, on hi ha unes deu parelles. Les principals amenaces per a l’espècie són la contaminació, la desaparició de zones humides, la col·lisió amb línies elèctriques o l’atropellament a carreteres. Potencialment poden ser un problema la intoxicació per plom o la caça.
 
Les rossetes són una espècie migrant, i se n’han observat tant a la primavera (migració prenupcial) com a la tardor (migració postnupcial) a les diferents zones humides de les Illes Balears.
 
D’ençà de l’any 2009 s’han alliberat al medi uns setanta exemplars de rosseta per reforçar les poblacions naturals. En el 2007 només criaven a Mallorca tres parelles i en l’actualitat n’hi ha al voltants de deu. A l’illa d’Eivissa la sorpresa va arribar quan va començar a criar una parella al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera l’any 2015.