16 setembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Xarxa Forestal presenta l’oferta educativa per al curs 2017/2018 NNota Informativa

Xarxa Forestal presenta l’oferta educativa per al curs 2017/2018

\ Més de 15.000 persones, la majoria alumnes, varen participar en alguna activitat de la Xarxa el curs 2015/2016
La Xarxa promou activitats per fomentar la prevenció d’incendis forestals i sensibilitzar sobre els valors i la importància dels boscos
 
L’oferta d’educació ambiental que ofereix Xarxa Forestal per al curs 2017/2018 ja està disponible a la web http://xarxaforestal.caib.es, a fi que les escoles, les empreses i els particulars puguin accedir a diferents activitats, que van des de xerrades i tallers forestals a visites i reforestacions, entre d’altres.
 
Xarxa Forestal promou activitats per fomentar la prevenció d’incendis forestals i sensibilitzar sobre els valors i la importància dels boscos. Aquestes iniciatives, que afavoreixen la transmissió de coneixements i experiències sobre els espais forestals i donen suport a iniciatives de defensa del patrimoni forestal, les impulsen el Servei de Gestió Forestal i l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), amb el suport dels agents de medi ambient.
 
Les xerrades tracten de diferents aspectes dels nostres boscos: valors i funcions, incendis, erosió i sanitat forestal, entre d’altres, amb debats d’actualitat i imatges. Els tallers, en canvi, són activitats pràctiques adaptables a les necessitats de cada grup. Permeten sentir i viure les plantes, els troncs, les llavors, els insectes, la terra i els substrats.
 
Les visites forestals, d’altra banda, són a zones de bosc o bé a les bases dels mitjans d’extinció d’incendis (Son Bonet, a Mallorca; sa Coma, a Eivissa, o s’Arangí, a Menorca).
 
A Mallorca, a la finca pública de Menut, hi ha el Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR), que consta d’un conjunt d’instal·lacions per produir plantes forestals de les Illes Balears. Es pot visitar el banc de llavors, la línia de sembra, les plataformes del viver, la xiloteca, els horts llavorers, el centre de documentació forestal, la caldera de biomassa, el recull d’eines forestals i la botiga de venda de plantes autòctones, entre d’altres.
 
El CEFOR també disposa d’un conjunt d’instal·lacions per a la descoberta dels nostres boscos com la caseta del bosc i el bosc de sa caseta. Aquests recursos permeten dur a terme activitats de descoberta de la flora i la fauna autòctones, i també de prevenció d’incendis, d’antics oficis muntanyencs o de sanitat forestal, etc.
 
Una altra activitat amb molt bona acollida és la reforestació, que es du a terme amb plantes autòctones que contribueixen a la creació o la millora de les masses forestals amb una presa de consciència dels incendis forestals. També es presenta la possibilitat de plantar jardins d’espècies autòctones a zones públiques o a centres educatius.
 
D’altra banda, Xarxa Forestal durà a terme activitats forestals als centres educatius de Menorca del 5 al 9 de març de 2018, i xerrades sobre la importància de l’autoprotecció en cas d’incendi forestal a les zones d’interfase urbanoforestal a Eivissa del 7 al 11 de maig de 2018.
 
Les activitats de Xarxa Forestal són gratuïtes, però els grups que hi participen adquireixen el compromís de difondre les accions forestals dutes a terme al seu àmbit local, a fi d’ajudar en la tasca de sensibilització de la població per a la defensa del patrimoni forestal.
 
El curs 2015-2016 varen participar 15.383 persones en alguna de les activitats de sensibilització de Xarxa Forestal, entre les quals destaca el concurs de dibuix escolar “Ni 1 foc al bosc”.
 
Per a més informació i inscripcions, les persones interessades es poden posar en contacte amb xarxaforestal@gmail.com.