18 juliol 2017 | <9ªL> Conselleria de Cultura, Participació i Esports

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ofereix activitats lúdiques en català en els campaments d’estiu NNota Informativa

La Direcció General de Política Lingüística potencia la vinculació de la llengua catalana amb el lleure entre els joves i amplia l’oferta lúdica en català

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ofereix activitats lúdiques en català en els campaments d’estiu

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ofereix una sèrie d’activitats lúdiques per fomentar l’ús de la llengua catalana entre el jovent durant els campaments d’estiu que organitza IBJove a l’alberg de la Victòria, a Alcúdia. Els campaments, de sis dies de durada, tenen lloc entre el 25 de juny i el 12 d’agost i estan organitzats en 12 torns per franges d’edat (8-9 anys, 10-12 anys i 13-15 anys). Les activitats proposades, de dues hores de durada, són taller de gloses -en la qual es treballa la tècnica de la improvisació-, scrabble i sac de jocs.
 
Taller de gloses, tècnica d’improvisació
En els tallers de glosa improvisada es mostren les tècniques que utilitzen els glosadors, l’estructura de la glosa i les parts que la componen (com la mètrica, la rima o el sentit). El taller és més pràctic que teòric. Després d’una breu explicació, es fan jocs de paraules, rimes, camp semàntic, versificació, idees i conceptes. L’objectiu és fer servir la glosa com una eina lúdica perquè els joves s’hi engresquin i puguin aconseguir un major domini lingüístic. Per fer aquest taller es compta amb la glosadora Maribel Servera acompanyada de dos glosadors més.
 
Scrabble
L'Scrabble és un joc de taula lingüístic l’objectiu del qual és acumular la màxima puntuació possible, formant paraules en una graella i fent servir fitxes individuals que s'agafen aleatòriament d'una bossa. Les paraules s'han de col·locar en un tauler, tot lligant-les amb les paraules lligades prèviament, formant una estructura travada similar als mots encreuats. Per als campaments d’estiu, es jugarà en la modalitat de partida duplicada en la qual tots els participants juguen simultàniament i disposen de les mateixes fitxes a cada ronda. Per fer aquest taller es compta amb monitors del Club Scrabble Manacor.
 
Sac de jocs
En aquest taller es posen a l’abast dels joves tota una sèrie de jocs de taula alternatius als convencionals (Home llop, Codi secret, Dixit, Dobble, Verbàlia, etc.) per fomentar l'expressió oral i l'ús de la llengua catalana d'una manera lúdica i molt entretinguda. Darrere la simplicitat del fet de jugar amb jocs de taula existeix la complexitat d’entendre les regles del joc, interpretar-les i relacionar-se amb la resta de companys. A més, cal valorar el joc com una de les millors maneres d'adquirir normes i actituds de respecte, tolerància i col·laboració, sense oblidar que pel seu component lúdic ajuda el treball en equip i és un bon complement de reforç i consolidació d'aprenentatges. Per fer aquest taller es compta amb monitors de l’Associació Escull Solidari.